Så här gör du du för att få rena fönster

Skoningslöst avslöjar vårsolen de smutsiga fönsterrutorna. Då är det dags att plocka fram fönsterskrapan. Här ger städproffset Evelyn Kjellberg sina bästa tips.

Så här gör du du för att få rena fönster
2. Tvätta av fönstret och gnugga bort fläckar.
Foto: Gunnar Ask
Så här gör du du för att få rena fönster
4. Torka av kanterna och eventuella vattenränder.
Foto: Gunnar Ask

– På våren får jag sån energi och då är det roligt att putsa fönster och göra fint, säger Evelyn Kjellberg, städexpert i “Äntligen hemma”.
– Det du i första hand behöver är en bra fönsterskrapa, en som är avsedd för just fönsterputs. Många förväxlar fönsterskrapa med duschskrapa som har runda kanter och en sådan skrapa fungerar inte alls bra på fönster.

Många putsar med tidningspapper eller gamla lakan, fungerar det bra?
– Man kan använda det man själv tycker är bäst och är van vid, bara det inte lämnar ludd efter sig som hushållspapper. Själv brukar jag använda en microfiberduk som just är avsedd för fönster och speglar.

Varför använder du inte fönsterputsmedel?
– De gör att fönstren får liksom en hinna på sig och de blir lättare flammiga. Det bästa putsmedlet är i stället ett par droppar diskmedel i vattnet, det använder även proffsen.

Kan man putsa fönster när solen lyser?
– Det kan man absolut men man måste vara lite snabbare eftersom rutan torkar fortare. Däremot ska man undvika att putsa i direkt solljus för då hinner man inte skrapa klart innan fönstret torkat.

Kan man putsa fönster när det är minusgrader?
– Det går utmärkt om man häller i lite T-röd. Är det bara några grader kallt tar jag omkring en halv deciliter T-röd till en halv hink vatten, om det är kallare än så häller jag i lite till.

Om fönstren är riktigt smutsiga då?
– Fläckar och smuts försvinner oftast enkelt med en vanlig microfibertrasa. Lite ammoniak i vattnet är också bra om fönstren är riktigt smutsiga eller gula av cigarettrök.

Måste man putsa två gånger om året?
– Jag brukar putsa ordentligt på våren. Då öppnar jag och putsar emellan och på insidan och utsidan. På hösten fuskar jag och tar bara utsidan och när jag sätter upp adventsljusstaken i slutet på november brukar jag passa på att putsa insidan också.

 

Gör så här i 4 steg till rena fönster

Det här behöver du

• Fönsterskrapa
• Trasor
• Hink med varmt vatten
• Diskmedel
• Torr trasa
• Diskhandskar

Gör så här

1. Börja med att tvätta av fönsterbågen.

2. Tvätta av fönstret och gnugga bort fläckar.

3. Börja i övre vänstra hörnet och dra skrapan till det högra och dra sedan skrapan nedåt till det högra hörnet. Torka av skrapan på en torr trasa och börja igen till vänster en bit längre ner och fortsätt tills hela fönstret är skrapat.

4. Torka av kanterna och torka bort eventuella vattenränder med en torr trasa, gärna microfibertrasa för fönster. Klart!

Av: Anne Meisner

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top