• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bind vacker höstkrans

  Hösten bjuder på kryddiga dofter och ett överflöd av pysselmaterial. Ta vara på det som naturen och trädgården ger och gör en vacker krans. Här får du förslag på tre olika kransar; björnmossekrans, mosskrans med rönnbärsdekoration och enbärskrans med kanel.


  Visa album

  Naturen tillhandahåller fantastiska material med spännande färger och former, att göra roliga saker av. Det är både enkelt och billigt.

  I en liten by utanför Kumla träffar vi Ingela Lindquist, som ofta gör kransar och andra arrangemang sådant hon plockar i naturen och trädgården. Varje säsong ger olika material.

  – När vi kom för att titta på huset för nästan 20 år sedan och hörde att det hette Knåpalyckan kändes det som om det var meningen att vi skulle ha det, säger Ingela.

  Vackra höstdagar går hon ut i skogen och njuter av lugnet och den härliga höstluften. Det gäller att hålla ögonen öppna och titta efter olika sorters mossor, som växer i kuddar eller flak. Det vi kallar vitmossa är egentligen en lav och växer väldigt långsamt, så plocka varsamt och lite på varje ställe – en regel som gäller för allt plockande av pysselmaterial.

  Allemansrätt med skyldigheter

  Även om allemansrätten är en sedvanerätt och inte någon lag så omges allemansrätten av lagar som sätter gränser för vad som är tillåtet. Lagtexten är ålderdomlig och måste ibland tolkas med sunt förnuft, men varsamhet gäller alltid. Mer information finns på www.naturvardsverket.se om hur vi ska bete oss i naturen.

  Så här skriver Naturvårdsverket på sin webbplats:

  * Du får fritt plocka blommor, bär och svamp i naturen, men var uppmärksam på att vissa växter är fridlysta och därför inte får plockas. Särskilda regler gäller i nationalparker och naturreservat.

  * Mossor och lavar finns inte med i lagtexten, men får antagligen plockas, dock inte i stora mängder och till försäljning.

  * Klart är att du inte får hugga ner eller på annat sätt skada växande träd. Buskar nämns inte i lagen, men att exempelvis ta en enbuske är knappast tillåtet.

  Av Ing-Marie Alverlin och Anette Sievers. Foto: Karin Foberg

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!