Vilken växtzon bor du i?

Hösten är en bra tid att plantera växter på. Träd och buskar kan planteras sent i södra Sverige. I norr är det säkrare att vårplantera. Men vilka växter vågar jag välja? Hur är det med växtzoner och härdighet?

Vilken växtzon bor du i?
Foto: Ola Rehnberg

När syrenen står i blom i allra sydligaste Sverige kanske den första tussilagon kikar fram allra längst i norr. Men sedan kommer sommaren snabbt ifatt där. Solen lyser dygnet runt kompenserar för den långa vintern. Många växter har anpassat sig bra till den långa sömnen under snön och har kraft att ge allt under den korta, intensiva sommaren. Andra växter klarar det inte alls. För träd och buskar som inte kan gömma sig under ett varmt täcke av snö är det värst. När man planterar dem måste man anpassa sig noga efter den zonindelning som Svensk Pomologisk förening en gång för länge sedan gjorde för äppelodling. I dag har den utvecklats av Föreningen Svensk Trädgård till karta med åtta olika växtzoner plus fjällregionen i vårt land. Den kan man ha stor glädje av när man planterar allt det som övervintrar ovan jord.

Vattnet värmer

Bäst växtförutsättningar är det i zon I som omfattar södra Skåne och Blekinge, Öland och Gotland och kustremsan upp mot Göteborg. Sämsta växtzonen, förutom fjällen, har Norrlands inland med zon VIII. Men man ska inte ta för givet att det blir sämre och sämre ju längre norrut man kommer. Så kan till exempel Mälaröarna som är omgivna av värmande vatten under hösten ha zon I och småländska höglandet långt i söder genom sin höjd ha zon V. Titta efter var du bor på zonkartan och välj träd och buskar efter det.

Förbättra klimatet

Den som vill vara alldeles säker väljer växter som trivs ännu en zon kallare. Den som är lite äventyrlig kan prova arter som egentligen är lite för känsliga. För det finns mycket man själv kan göra på sin tomt för att förbättra klimatet. Man brukar tala om det viktiga “mikroklimatet”. Det är klimatet allra närmast växten. Allra bästa läget är i ett skyddat och soligt söderhörn intill husväggen. Ett plank eller en häck kan ge lä och skydd. Stora träd silar blåst från isande vindar. Stora stenar och murar håller dagsvärmen under kalla nätter. Små stenar runt rötterna i jorden håller också värmen. Täckningen med löv eller sand runt buskar hindrar tjälen att gå så långt ner. Men tänk på att den tidiga vårsolen kan locka knopparna att slå ut alldeles för tidigt på våren. Under kyliga nätter kan de frysa bort. Så skydda växterna i soliga lägen med säckväv, granrisruskor eller vinterväv.

Andra förutsättningar

Gröna växter, örter, som fryser ner på hösten och övervintrar med sina rötter, lökar eller knoppar under jorden har helt andra förutsättningar än träden och buskarna. Det är fel att följa zonkartan för deras del!
Men även perenner, fleråriga växter, står ut med olika mycket kyla. De flesta av dem är dessutom känsliga för fukt. De övervintrar bättre i en bra dränerad rabatt eller i en sluttning, där vatten och is inte blir stående. Många perenner trivs bättre med ett tjockt skyddande snötäcke än den barfrost och kalla fukt som är så vanlig i Skåne.

Källa: Riksförbundet Svensk Trädgård

Av: Gunnel Nilsdotter

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top