Du behöver

  • 400 g färsk grönkål
  • 1 liter grönsaksbuljong (av fond)
  • 1 röd chilifrukt
  • ett par kvistar timjan eller mejram
  • 4–8 ägg
  • salt
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Gör så här

1
Skölj, repa och grovhacka grönkålen, skiva stjälkarna också. Koka allt med en kvarts chilifrukt och lite timjan i en tekula i buljongen i stor gryta, cirka 15 minuter under lock på knapp medelvärme.

2
Fiska upp tekulan, ställ grytan i diskhon och stavmixa till krämig konsistens med locket på glänt (det stänker lätt). Skiva resten av chilin och blanda i.

3
Pochera äggen. Mät upp 5–6 centimeter vatten i kastrull, tillsätt 2 teskedar salt per liter, samt vinägern. Knäck upp äg-gen i varsin liten pyts. Stjälp ett ägg åt gången i vattnet från vattenytenivå. Vattnet ska bubbla men inte stormkoka. Håll vattnet i rörelse med slev, så samlas vitan runt äggens gula. Max fyra ägg i vattnet samtidigt.

4
Sjud 4–5 minuter för krämig eller fastare gula. Ta upp med hålslev och servera i soppan.

5
Servera soppan med knäcke­macka med ost.