Vardag

  • Shakshuka med frysta grönsaker

    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1 gul lök
    • 2 vitlöksklyftor
    • Rapsolja att steka i
    • 1 tsk spiskummin
    • ½ tsk chilipulver
    • 1 krm chiliflakes
    • 500 g fryst grönsaksmix med blomkål, morot och haricots vertes
    • Salt
    • 5 dl krossade tomater
    • 1 grönsaksbuljongtärning
    • En nypa socker
    • 3–4 ägg
    • Garnering
    • 100 g tärnad fetaost
    • 1 salladslök i fina bitar
    • Servering
    • Bröd

    Gör så här

    1

    Hacka löken och pressa eller riv vitlöken. Fräs löken i rapsolja i en stor stekpanna, löken ska bli mjuk och glansig.

    2

    Rör ner spiskummin, chilipulver och chiliflakes och låt det steka med under någon minut. Rör hela tiden.

    3

    Tillsätt 1–2 msk rapsolja och de frysta grönsakerna. Stek på ganska hög temperatur i stekpannan, tills de är genomstekta. Salta. Ta upp cirka en femtedel av grönsakerna och lägg åt sidan.

    4

    Tillsätt krossade tomater, smulad buljongtärning och socker i stekpannan. Låt grönsaksgrytan småputtra i 10 minuter. Smaka av, eventuellt behövs det mer salt.

    5

    Knäck äggen och lägg dem ovanpå grönsaksgrytan. Lägg på ett lock och låt alltsammans småkoka i ca 8 minuter så att äggen stelnar.

    6

    Garnering: Toppa med de stekta grönsakerna som du lagt åt sidan, fetaost och salladslök.

    7

    Servera shakshukan med bröd.

  • Örtkryddade rotfrukter med chorizo i ugn

    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 1,2 kg frysta rotfrukter
    • 1 tsk torkad rosmarin
    • 1 tsk torkad timjan
    • 1 tsk torkad oregano
    • 2 msk olivolja
    • 2 vitlöksklyftor
    • Salt
    • 300 g färsk chorizo
    • Kall äppelsås
    • 1 litet äpple, gärna svenskt
    • 3 dl turkisk yoghurt
    • 1 tsk flytande honung
    • ½ dl finhackad bladpersilja
    • Salt
    • Ugn
    • 225°

    Gör så här

    1

    Blanda de frysta rotfrukterna med rosmarin, timjan, oregano, olivolja, rivna eller pressade vitlöksklyftor och salt.

    2

    Bred ut rotfrukterna i en bakplåtspappersklädd långpanna. Ugnsrosta dem i 35–40 minuter.

    3

    Skär skåror i chorizon och lägg dem bredvid rotfrukterna i långpannan när det återstår 15 minuter.

    4

    Kall äppelsås: Skala äpplet och riv det grovt på ett riv-järn. Blanda äpple, turkisk yoghurt, honung och bladpersilja i en skål. Smaka av såsen med salt.

    5

    Servera de varma rotfrukterna med chorizon och äppelsåsen.

  • Läsarrecept: Falukorv med grönpeppar

    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • 500 g falukorv
    • 1 msk smör
    • 2 ½ dl vispgrädde
    • 2 msk kinesisk soja
    • 1 msk torkad grönpeppar, stött
    • 1 ½ msk fransk senap
    • Servering
    • Ris, klyftpotatis eller blandade rotsaker
    • Sallad

    Gör så här

    1

    Strimla korven och stek den i smör. Blanda i grönpeppar, soja och senap och häll i grädden.

    2

    Koka ihop 10 minuter.

    3

    Servera med ris och sallad. Det är också gott att servera klyftpotatis eller blandade rotsaker till korven.

  • 4 goda recept för att maxa matlådan – fixa 16 matlådor på en förmiddag!

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Musslor i curry på Kjells vis

    Portioner
    2 portioner

    Du behöver

    • 1 bruk musslor á 200 gram
    • 1 liten gul lök
    • 1 matsked olivolja
    • 1 vitlöksklyfta
    • 1 tesked curry
    • 1.5 deciliter crème fraiche
    • Lite spad från musslorna
    • Färsk tagliatelle

    Gör så här

    1

    Skala och hacka löken och fräs den mjuk i olivolja.

    2

    Skala och skiva vitlöken. Tillsätt curry och skivad vitlök i stekpannan.

    3

    Häll i crème fraichen. Koka upp och låt koka i ett par minuter.

    4

    Låt spadet från musslorna rinna av. Rör ner musslorna i såsen och tillsätt lite av spadet. Låt småkoka i 3 minuter.

    5

    Servera musslorna med nykokt tagliatelle.

  • God kasslergratäng på fem ingredienser – läsarrecept

    Tillagningstid
    30 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

    • Smör eller margarin till formen
    • 800 gram kassler
    • 2 deciliter vispgrädde
    • 2 matskedar chilisås
    • 1 knippe persilja
    • 2 deciliter riven ost
    • Servering
    • Kokt ris
    • Sallad

    Gör så här

    1

    Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsfast form. Skiva kasslern och fördela den i formen.

    2

    Vispa grädden och blanda i chilisåsen. Rör om och bred alltihop över kasslerskivorna.

    3

    Finhacka persiljan. Strö den samt den rivna osten i formen.

    4

    Gratinera i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.

    5

    Servera med ris och en god sallad.

  • Billigare mat: Smarta spartips och varor som är bra att ha hemma

  • Morotsbiffar, strömmingsflundra och bacon- och vitkålsgratäng.

    Laga gott för under 30 kronor – 5 läckra recept

  • “Pasta e patate”- Soppa med pasta och potatis

    Tillagningstid
    45 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Vardagsfestligt – mustig fiskgryta med potatisstomp

    Tillagningstid
    60 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Rödbetshavre med stekt lax

    Tillagningstid
    20 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
  • Havrepannkaka med kålsallad

    Tillagningstid
    40 minuter
    Portioner
    4 portioner

    Du behöver

      ingredients does not have any rows

    Gör så här

    instructions does not have any rows
Scroll to Top