Vardagsfestligt – mustig fiskgryta med potatisstomp

Rikligt med fisk och grönsaker gör grytan extra god i smaken. Här har vi även tillsatt syrlig apelsin och väldoftande timjan. Underbart både som helgmat och som fest mitt i veckan.

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 300 g vit fiskfilé gärna färsk
  • 300 g laxfilé
  • 1 st purjolök
  • 1 st selleristjälk
  • 1 st morot
  • 2 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk körsbärstomater
  • 2 dl grädde
  • 1 nypa kajennpeppar
  • 1 st apelsin
  • 1 tsk finhackad timjan
  • salt och svartpeppar

Potatisstomp

1 kg potatis
3 dl mjölk
50 g smör
salt och vitpeppar

Gör så här

1

Potatisstomp Koka potatisen mjuk. Låt svalna något och skala den. Tillsätt mjölk och smör i en kastrull, värm tills smöret smält. Stöt potatisen med en potatisstöt. Blanda och smaka av med salt och vitpeppar.

2

Dela fisken i mindre portionsbitar. Snitta purjolöken på längden, skölj av.

3

Skär purjolök och selleri i fina skivor. Skala och dela moroten i mindre bitar.

4

Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Tillsätt vitlök, purjolök, morot och selleri. Stek i några minuter utan att det får för mycket färg.

5

Häll i vinet och låt grytan få ett uppkok. Tillsätt tomater, grädde, kajennpeppar, apelsinskal och -saft samt timjan. Puttra samman utan lock i ca 10 minuter tills grönsakerna börjat mjukna.

6

Lägg i fisken och ge allt ett uppkok. Dra från värmen och sätt på locket. Låt dra på eftervärme tills fisken är genomkokt.

7

Toppa gärna med örter och servera med stompad potatis.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top