• Stirra dig inte blind på bäst före-datum. Ofta håller mjölk, grädde, ägg och mjöl längre än så. Skilj på bäst före och sista förbrukningsdag. Om färsk fisk eller färskt kött passerat sista förbrukning ska man vara försiktig!
• Ät mer vegetariskt. Grönsaker och rotfrukter har ökat i pris, men är mycket billigare än kött.
• Frysta grönsaker är prisvärda och smak- och näringsrika.
• Potatis, lök och morötter är oftast billigare i lösvikt än i nät eller plastförpackning.
• Välj grönsaker med lång hållbarhet som t ex vitkål, broccoli eller blomkål. De ger mer näring och håller bättre än tomater, gurka och isbergssallad.
• Stek i rapsolja eller smör- och rapsolja. Man kan även baka med smör- och rapsolja. Det har mer smörsmak än margarin, men är betydligt billigare än smör.
• Välj fryst sej eller torsk i block istället för lösviktsförpackad.
• Räkor, blåmusslor, strömming, matjessill och inlagd sill kan fortfarande köpas till ett okej pris.
• Kött är dyrt. Ofta kan man ta en mindre mängd än vad som står i receptet, t ex 300 g färs istället för 500 g i köttfärssåsen. Dryga ut med grönt, bönor och linser.
• Juice är billigare i små tetror än i utspädd form i kyldisken.
• Baka ditt eget bröd! Med vetemjöl, solrosfrön och fullkornsmjöl kommer du långt.
LÄS ÄVEN: Laga gott för under 30 kronor – 5 läckra recept
Varor som är bra att ha hemma för att laga billig mat
• Morötter, palsternacka, rotselleri, potatis, lök och vitlök. Bra och prisvärd mat som håller länge i kylen.
• Vitkål, rödkål, blomkål och broccoli är goda att ugnsrosta eller blanda ner i råkost, soppa och gratäng.
• Konserver som krossade tomater, kokosmjölk, majs, linser och bönor. Håller länge och säljs ofta till ett bra pris.
• Frysta grönsaker och bär, t ex ärtor, majs, hallon och mango. Har lång hållbarhet i frysen.
• Ägg är snabblagat och näringsrikt. Kombinera med rester i en omelett!
• Spaghetti och matvete är bra och billiga basråvaror.
• Smaksättare som ajvar relish, sardeller, parmesan, vinäger, japansk soja, dijonsenap, currypasta och sambal oelek. Inga stora mängder går åt, och de kan förhöja en måltid avsevärt.
• Fryst sojafärs. Numera finns det dessutom formbar sojafärs som passar till vegoburgare eller köttbullar.
• Citron och lime på flaska. Mat behöver oftast lite syra för att bli riktigt god.
• Torkade kryddor som mynta, oregano, basilika, curry, koriander, spiskummin, paprikapulver och timjan ger spännande smak på maten för en liten peng.
• Frysta örter, antingen egenodlade eller från frysdisken.
• Bladpersiljan från grönsakshandlaren har betydligt mer smak än den inplastade eller krukvarianten. Förvara i vatten i kylen så håller den länge.
• Salladsost eller fetaost kostar inte mycket men ger maten krämig konsistens och smak som bryter av.