Du behöver

  • 2 msk smör
  • 0.5 pkt saffran
  • 800 g morötter
  • 2 st gula lökar
  • ingefära ca 20 g
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl apelsinsaft färskpressad
  • 1 tsk apelsinskal rivet
  • 0.5 krm muskotnöt riven eller mald
  • salt ev

Gör så här

1
Smält smöret i en kastrull och rör ner saffranet.

2
Skär morötter och lök i bitar och lägg dem i kastrullen tillsammans med ingefäran. Rör om och häll på buljongen. Koka tills morötterna är mjuka, cirka 15 minuter.

3
Tillsätt apelsinsaft och rivet skal. Passera eller mixa soppan till krämig konsistens. Späd med lite vatten om den är för tjock. Smaka av med en doft av muskot och salt.

4
Servera soppan i tallrikar med färska blad av örtkryddor, och toppa med crème fraiche eller vit ost. Ett grissiniliknande ostbröd är gott och vackert till.


Kommentar:
Till servering färsk koriander eller basilikablad, crème fraiche eller hackad chèvreost och bröd.

I år firas 700-årsminnet av den heliga Birgittas födelse, en berest kvinna som, liksom vi i dag, tog intryck av Italiens mat. Vi lät Birgittaåret inspirera till ett modernt sätt att laga mat som kan ha tilltalat en medeltidsflicka.