Här är årets pelargon 2024 – och så sköter du den!

Årets pelargon 2024 är utsedd! Denna gång föll valet på en violett blomma med ett bladverk i lindblomsgrönt.

Årligen utser Blomsterfrämjandet Årets pelargon – och nu är årets sort utsedd! Pelargonen presenterades av Svante Öquist.

– Det är en stor glädje för mig, med bakgrund i inredningsvärlden, att årets pelargon ger upprättelse till en kulör som ofta och länge varit styvmoderligt behandlad. Inser hur vacker den egentligen är och vilken primadonna den här pelargonen blir som solitär. I minst lika hög grad gör den sig också i en samplantering – blir gruppmedlemmen som sticker ut och skapar spänning. Dessutom trivs sorten lika bra utomhus som på fönsterbrädan.

Årets pelargon 2024

Årets pelargon 2024 heter `Lavina` – en sort med täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden. När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt. 

´Lavina´s bladverk är lindblomsgrönt, vilket kännetecknar hela serien av Sunrisepelargoner som ‘Lavina’ tillhör. Blomstänglarna är relativt korta och planterar man flera plantor i en större kruka växer de samman till en mjukt rundad form. Även samplanterad med andra sommarblommor eller bladväxter är ´Lavina´ ett bra val i sommarkrukan i år. ´Lavina´ trivs även i köksfönstret och blir ett färgstarkt inslag på det dukade bordet.

Årets pelargon 2024 – `Lavina`. Foto Blomsterfrämjandet

Så sköter du årets pelargon Lavina:

`Lavina` trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

  • När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
  • Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
  • Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

Artikeln publicerades först hos Hus & hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top