Klassisk eller modern jul – så inreder du

Vinterns höjdpunkt är snart här och vi har samlat inredningstips från två stylister – den gemensamma nämnaren är att inspireras av naturen.

Hedvig Törneman, stylist: “Julblommor ger en fin julstämning”

I det inbjudande köket har vi skapat en lantligt elegant dukning med levande ljus, mäss­ingsljusstakar och julens vackra blommor. Brasan sprider härlig julkänsla i det rymliga köket, där även den klassiskt pyntade granen har en självklar plats. Dukning och pynt skapar stämning. Låt dig inspireras av en klassisk i Carl Larsson-stil och en modern glittrande silvervit jul. 

Hur tänkte du med den här stylingen?

– Det skulle bli en klassisk, lantlig jul, så först gällde det att hitta en stämningsfull “location”. Sedan fick den sätta tonen. Där fanns ju möblerna, men jag vill också ha med några nyheter så att det ska bli lite tipsigt.

Tre viktigaste prylarna för julstämning?

1. Levande ljus

2. Julblommor och växter

3. Arvegodsen som man har haft med sig i vuxenlivet. Jag har till exempel en tysk “änglaorkester”, Erzgebirge, Tyskland, från mitt föräldrahem. 

Tips för en fin jul utan att köpa en massa nytt?

– Ta in grönt från naturen, många levande ljus och juliga servetter. Använd julklappsetiketter till bordsplacering, och dekorera med torkad stjärnanis och kanel­stänger, så får du dofterna av jul.

Klassisk eller modern jul - så inreder du
Mörkgrönt linne och blank mässing bryter av mot de milda naturtonerna. I mitten ett generöst arrangemang med julrosor.
Klassisk eller modern jul - så inreder du
Slagbordet har pyntats med vita amaryllis. Här bjuds det på gotter och kaffe efter maten. Granen är sparsamt klädd med glaskulor från Svenskt Tenn, privata.
Klassisk eller modern jul - så inreder du
Stilig julgrupp med julrosor i grönmossa i mässingsskålen Garden i design av Carina Seth Andersson, 600 kr, Svenskt Tenn. Amaryllis i små vaser/glas från Reijmyre för Nationalmuseum, 700 kr.
Klassisk eller modern jul - så inreder du
Ljusstake Lilja i mässing, 895 kr, Skultuna/Royal Design. Skål i mässing, 799 kr, Louise Roe. Guldfärgad bricka, 249 kr, Jotex. Kaffe-kopp Strawberry Thief, 519 kr, Pure Morris/Briscapo. Guldfärgad tesked, 199 kr/16 delar, Rusta. Linneservett, 280 kr/st, Svenskt Tenn.

 

Matilda Appelberg, stylist: “Jag ville visa en modernare jul”

Här firar vi helg med ljusa toner, kalla metaller och en gran helt i vitt.

Tre viktigaste prylarna för julstämning?

– Textilier så att den blir ombonad och mysig. Fårskinn och ull är härligt. Fina ljusstakar till de levande ljusen. Levande gran för doften och så att man kan pynta.

Hur tänkte du när du gjorde den här stylingen?

– Anledningen till att vi inte har så mycket färg är för att man ska kunna applicera den här känslan hemma hos sig. Man behöver inte ta in rött och grönt för att det ska kännas som jul, det går bra med nötter, kottar, ljus. Jag ville ha en modern styling för att visa att julen inte be­höver vara den här klassiska lantliga, säger Matilda Appelberg, stylist på tidningen Hus och Hem.

Måste man köpa en massa nytt varje jul?

– Absolut inte. Ett tips är att använda det du ändå köper till jul som en del av inredningen: som nötter och mandariner. Man kan plocka kottar i naturen, och lite granris är härligt. 

Klassisk eller modern jul - så inreder du
Med en inredning i vitt blir julen ljus och elegant. Kuddfodral med fransar, 450 kr, Classic Collection, långhårig kudde, 1 295 kr, Layered, brunt kuddfodral, 450 kr, Classic Collection. Pläd i merinokashmir, 3 800 kr, Svenskt Tenn. Puff, 3 499 kr, Jotex. Ljusstakar från 1 900 kr/st, Svenskt Tenn. Fat, 1 179 kr, Boconcept. Gardin, 249 kr/2-pack, Mio. Julstjärna i fönstret, 119 kr, Granit. Foto: Karl Anderson
Klassisk eller modern jul - så inreder du
Pynta med lite granris och ett knippe ljus. Vit kruka, 499 kr, DBKD. Ljusstake, 399 kr, Boconcept. Färgade ljus, 59 kr/st kr, Vio Ljusfabrik. Glasburk, 69 kr, Mio. Poster, 250 kr, Fine Little Day. Trävas, 1 995 kr, Soulosofie. Burk i keramik med lock, 899 kr, Sthål.
Klassisk eller modern jul - så inreder du
Vackra paket är en del av inredningen. Korg, 1 099 kr, Nordstjerne. Handduk, 215 kr/2 st, linsnöre, 9 kr/m, båda från Axlings Linne.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top