Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!

Gunnel vägrade acceptera läkarnas dom – att hon skulle tvingas leva med ständig smärta resten av sitt liv. Med hjälp av antiinflammatorisk kost har hon nu lyckats bli både frisk och smärtfri. – Det går att läka sig själv!

Gunnels bästa tips!

Ta själv ansvar över din hälsa! Ta inte en läkares dom som den slutgiltiga sanningen. Det är bara du som är expert på din kropp. Läs om hur andra har gjort för att läka och ta reda på hur du kan stödja din kropps självläkning.

 

Bli kvitt dina inflammationer

* Gå minst en halvtimme varje dag. Stillasittande ger inflammation – efter bara fem dagar kan skador uppstå på blodkärlen i benen.

* Andas på rätt sätt, genom näsan och med djup bukandning.

* Meditera, ta pauser och få massage för att minska stressen.

* Undvik att klaga, döma, kritisera och syssla med negativa saker.

* Skratta, dansa, kramas, kela med husdjur och se på något vackert.

Detta är antiinflammatorisk kost!

Grönsaker. Ät massor och gärna med så många olika färger som möjligt varje dag.

• Fisk. Ät gärna tre gånger i veckan. Välj fet fisk, till exempel sill, makrill, vildlax, tonfisk, regnbågsforell, sardiner, ostron.

• Nyttiga fetter. Använd kallpressad oliv-, raps- och kokosolja samt smör varje dag. Variera med hasselnöts-, avokado-, hampfrö-, mandel och kallpressad linfröolja.

• Kryddor och örter. Vitlök, lök, cayennepeppar, ingefära, gurkmeja, chilipeppar och curry. Alla örtväxter är också utmärkta.

• Kött och fågel från frigående och gräsätande vuxna djur. Exempelvis nötkött, gås och anka.

• Frukt. Blodgrapefrukt, citron, rabarber, hallon och jordgubbar är bra frukter.

• Nötter. Ät högst 1 deciliter dagligen. Mandlar, hassel-, pekan-, macadamia- och cashewnötter är nyttigast.

• Råris, quinoa, bovete och havre.

• Keso, kesella, yoghurt, färskost, fetaost och mozzarella. Det gällerom du tål mjölkprodukter.

• Grönsaksjuicer. Drick morotsjuice, tomatjuice, svart och grönt te, örtte, källvatten.

 

 

Mat som gynnar inflammationer

Undvik!

• Potatis, pommes frites, majs, vitt ris, vit pasta, muffins, bagel, vitt bröd, cornflakes, odlad lax

• Saft, läskedrycker, sötad fruktyoghurt, glass, hård lagrad ost

• Margarin, solros-, vindruvskärn-, bomulls-, palmkärn- och vetegroddsolja.

 

Ät sparsamt av!

• Kalv, lamm och inälvsmat

• Baljfrukter, till exempel bönor och linser

 

Läs!

Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!Min vän Smärtan (Ariton Förlag) delar Gunnel Saric med sig av sin sjukdomshistoria, men även med massor av tips om hur man blir av med smärta. Boken består av två delar. Den första delen är en roman med självbiografiska inslag. Del två är en handbok med praktiska råd och tips om hur man kan lindra smärta, eller kanske lära sig att leva i harmoni med den. 

Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!
– Jag älskar livet och är oerhört tacksam för allt som hänt mig, säger Gunnel Saric som fått ett helt nytt liv med hjälp av antiinflammatorisk kost.

 

Föräldrarna trodde att det var växtvärk som låg bakom smärtorna i flickans armar och ben. Men som vuxen förstod Gunnel att det var andra orsaker som låg bakom hennes ständiga inflammationer i muskler och leder.

– Fibromyalgi var min första dom. Sedan kom den ena diagnosen efter den andra.

– Ett tag var jag inlagd på sjukhus och i så dåligt skick att jag trodde att jag skulle dö, utbrister Gunnel Saric, 61 år.

När vi hälsar på hemma hos Gunnel för att prata om inflammationer och mat, är hon i full färd med att mixa en mossgrön fruktdrink i köket. Egentligen skulle hennes älskade dotter och tre barnbarn ha varit på besök, men förkylningar har satt krokben och Gunnel är för dagen ensam hemma i sin mysiga etta på Södermalm i Stockholm.

– Jag bor på 28 kvadratmeter och stortrivs. Jag har rensat bort allt jag inte behöver och gläds, framför allt åt utsikten över Hammarby sjö och Globen.

Idag kan Gunnel njuta av livet, men så låg det inte till för drygt 10 år sedan. Då hade hon som sagt hunnit få en fibromyalgidiagnos och drogs med muskelvärk i rygg, axlar, höfter och ben. En värk som ständigt flyttade på sig.

– Ett tag trodde jag att det var det tidigare arbetet som servitris som orsakade smärtorna. Jag försökte lindra med smärtstillande tabletter, fast det hjälpte knappt, berättar hon.

 

Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!

År 2000 arbetade Gunnel på ett dataföretag och kom nu in på en beteendevetenskaplig utbildning på Stockholms universitet. Under det andra studieåret pluggade hon på heltid och jobbade 70 procent, eftersom hon var för gammal för att få studiemedel.

Det var nu som febern och magvärken slog till. Gunnel hann bli inlagd tre gånger på sjukhus innan läkarna insåg vad hon råkat ut för.

– Jag hade både skyhög feber och sänka. Till slut fick jag feberkramper och skrek när de klämde på min smärtande mage. Jag trodde att jag skulle dö.

– Äntligen förstod läkarna att hela tjocktarmen var inflammerad, att jag hade tarmsjukdomen ulcerös kolit. Jag pumpades full med starka mediciner som slutligen dämpade mitt skov.

Men nu blommade plötsligt fibromyalgivärken upp, mycket kraftigare än förr. Samtidigt drabbades Gunnel av besvärliga inflammationer i finger-, hand- och knäleder. Ovanpå det fick hon problem med sköldkörteln och svår trötthet.

Gunnel frågade läkarna varför hon hade drabbats av alla dessa besvär och varför hon led av ihållande smärta i kroppen. Men de hade ingen förklaring. Deras lösning var att hon skulle ta starka mediciner och tvingas leva med de kroniska sjukdomarna livet ut.

Gunnel är däremot envis och ville själv försöka hitta orsaken till sin dåliga hälsa. Dessutom ville hon veta hur hon skulle kunna lindra sina besvär utan mediciner, som gav henne svåra biverkningar.

– Min första insikt var att jag hade jobbat för hårt och inte lyssnat på min kropp, som inte orkade längre.

– Jag hittade flera inspirerande böcker som handlade om kroppens självläkning, bland annat Den självläkande människan (Bokförlaget Forum) och Besegra din smärta (Telegram Bokförlag). Jag läste den ena boken efter den andra och har numera ett litet bibliotek här hemma!

Men det var inte slut på eländet. Plötsligt blev Gunnel uppsagd från sitt arbete på grund av nedskärningar. Gunnels föräldrar dog inom loppet av 1,5 år och mannen hon älskade försvann samtidigt ur hennes liv. Gunnel fick även problem med A-kassan och Försäkringskassan, vilket ledde till att hon tvingades lägga ner sitt företag där hon hade börjat arbeta som hälsocoach.

– Det var verkligen min tid av utmaningar, som visade sig stärka mig i slutändan. Idag är jag mycket stark och vågar möta rädslan på ett helt annat sätt.

– Det hade jag inte gjort om jag inte blivit sjuk, då hade jag bara gått i gamla fotspår.

 

Tacksamheten är stor

Det var i den här vevan som Gunnel fick idén att skriva en bok. Min vän Smärtan (Ariton Förlag) blev resultatet och boken handlar om hennes resa till smärtlindring. Boken har medfört att Gunnel har studiecirklar och ger föreläsningar med inriktningen mat som medicin och hur man når smärtlindring. För det var maten som slutligen fick Gunnel att må bättre fysiskt. Även om fysiska, psykiska och andliga aspekter hänger ihop, menar hon.

– I början var jag mycket strikt med vad jag åt. Jag valde antiinflammatorisk och smärtlindrande mat och drog ner på kolhydrater med hjälp av en näringsterapeut.

– Bland annat uteslöt jag socker, mjölkprodukter, rött kött, alkohol och alla raffinerade sädesprodukter.

– Numera äter jag mycket fisk, fågel och ägg. Jag väljer grönsaker och sallad istället för potatis. Quinoa äter jag till exempel både som gröt och som tillbehör till kött.

– Utöver det började jag ta D-vitamin, krom, magnesium, selen och omega-3 för att komma i balans. Jag kokar också örter till te och äter mycket basisk mat.

Den nya kosten gav snart resultat och smärtan i kroppen minskade rejält. Gunnel besökte doktorn regelbundet och efter tre år upptäckte han till sin förvåning att inflammationen i tarmen var borta. Trots att Gunnel slängt medicinerna!

– Idag är jag inte lika strikt med maten längre. Men om jag slarvar och får i mig mjölkprodukter drabbas jag av ballongmage.

– Äter jag å andra sidan socker eller vete, får jag betala priset efteråt genom att få värk. Jag kan också känna av lite värk om jag anstränger kroppen för mycket.

Varje morgon gör Gunnel Feldenkrais-övningar i sängen. Det är lugna rörelser som stabiliserar de små musklerna i kroppen. Dessutom gör hon qi gong, yoga och andningsövningar.

– Nuförtiden mår jag bra så länge jag sköter mig. Däremot orkar jag inte lika mycket som tidigare, jag utnyttjar bara 50 procent av min energi.

– Jag har tagit ansvar för min hälsa och mitt liv. Tacksamheten är stor över att jag har lyckats självläka på naturlig väg. 

Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!
Gunnel är utbildad hälsocoach och börjar varje morgon med yoga och qi gong.

 

Immunologen: På två månader kan du se stora förändringar!

Gunnel blev frisk med antiinflammatorisk mat!Sanna Ehdin Anandala är immunolog och forskar kring hur man stärker immunförsvaret och den självläkande kraften.

 

Hur farligt är det att ha pågående inflammationer i kroppen?

– Dagens stora hälsohot är den låggradiga, kroniska inflammationen som pågår i det tysta. Den uppstår på grund av att den moderna västerländska kosten är fel sammansatt, så att den ger ett ständigt påslag av inflammation i kroppen. Celler, blodådror och organ angrips i åratal utan att vi märker något, och så småningom uppenbarar sig olika sjukdomar. Jag kallar det för ”ohälsobomben” eftersom det drabbar allt fler. Men det positiva är att vi kan åtgärda det när vi vet orsaken.  

 

Vilka åkommor kan lindras genom att äta inflammationsdämpande mat?

– Rätt mat gör att vi blir mjukare i lederna och mindre stela i kroppen. Huden ser friskare ut och allergier avtar eller försvinner. Samtidigt minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, Alzheimers sjukdom, astma, cancer, benskörhet, diabetes och andra åldersrelaterade sjukdomar som har inflammation som grund.

 

Vilken mat kan skapa inflammationer?

– Mat som är näringsfattig, söt och fet, såsom socker, vetemjöl, chips och dåligt fett. Transfetter, industriellt härdat fett, är bland det mest inflammationsframkallande vi kan äta.

– Fet snabbmat och mat med mycket socker ökar halterna av inflammatoriska ämnen i blodet under minst 3-4 timmar efter intaget. Gräddbakelser, godis, pommes frites och feta såser främjar alltså inflammation. Socker och fett minskar också blodkärlens förmåga att expandera och dras samman allt eftersom blodflödet ökar eller minskar.

 

Har det forskats kring antiinflammatorisk mat?

– Det finns mängder av forskning som visar på de starka positiva hälsoeffekterna av till exempel inflammationsdämpande kryddor som gurkmeja, vitlök, ingefära, chili och lök. Sjukdomar kan motverkas och även förbättras eller läka med hjälp av detta.

– Hur lång tid det tar att bli av med inflammationen beror på åldern och kroppens kondition. Men du får avsevärda skillnader på bara någon vecka och efter 2-3 månader bör du se stora förändringar. Räkna med ett år för alla genomgripande förändringar att ta plats.

– Inflammationsdämpande mat är bra för alla åldrar.

Fyll på med D-vitamin – och minska risken för demens!
Camilla är allergisk mot 77 födoämnen
Så sänkte Ylwa sitt höga blodtryck