• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Det finns ofarliga medel mot fästingar

  Du skrev för en tid sedan om att skydda sin hund mot fästingar. Vi har under lång tid använt en egen lösning där 1 msk timjan och 1 msk rosmarin (torkade kryddor) som läggs i 0,5 l vatten och får koka upp. Låt dra en stund och sila av. När det är kallt tillsätter vi 1 pressad citron. Förvara lösningen svalt. Duschas på pälsen och massera in. Vår hund har aldrig haft en fästing med detta medel.

  Maude

   

  Apotekare Fredrik Hed svarar: Tack för receptet, din hemmagjorda lösning kan absolut fungera eftersom det finns visst vetenskapligt stöd för att både timjan, rosmarin och citron kan verka skyddande mot fästingar. Det verkar också vara en gammal huskur då många skriver om liknande kombinationer på nätet.

  Det finns små studier på ingredienserna i din blandning, samt även studier som har testat mynta, oregano, basilika, bergamot, kryddnejlika, citrongräs, lavendel och mejram. Det som gav bäst effekt var en kombination av timjan och citrongräs, som skyddade mot 9 av 10 fästingar.

  Tänk på att skydda hundens ögon när du sprayar, och att inte överdosera citron om du använder det. Det är en ganska stark genomträngande doft och hundar har så mycket bättre luktsinne än vi människor, vilket kan bli väldigt jobbigt för hunden.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!