10 kryddor att ha på fönsterbrädan

Kryddor på fönsterbrädan är gott, vackert och ekosmart. En del kan du flytta in från trädgårdslandet på hösten, annat kan du skaffa nytt. Se även tipsen hur du gör på webb-tv.

Att ha ett litet kryddland på fönsterbrädan funkar alldeles utmärkt, i alla fall så länge ljuset inte har försvunnit helt. Ett söderfönster är bäst. En del kan du köpa nytt, annat kan du flytta in från trädgårdslandet eller altanen. Det gäller till exempel rosmarin och salvia, som dessutom har svårt att överleva ute – om du inte bor i sydligaste Sverige.

Har du ett söderfönster och är noga med vattningen kan de klara vintern, men även om dina kryddväxter inte får se vårljuset sätter de garanterat krydda på din tillvaro under hösten. Och förutom smaken får du doften. Gnugga lite på bladen och du får en direktlänk till sommaren.

Tricket för att klara plantorna är som vanligt att härma den naturliga växtmiljön så gott det går. Huvudregeln är att jorden ska hållas fuktig, men inte blöt. Rosmarin, salvia och timjan är speciellt noga med att jorden ska hållas mager och väldränerad. Det åstadkommer du genom att blanda i lite grov sand i jorden. Göd sparsamt eller inte alls. Rosmarin verkar vara speciellt känslig för näring under viloperioden.

Bästa sättet att avgöra om en växt behöver gödning är att kolla tillväxten. En växt som inte växer alls behöver inte heller någon gödning. Ett tecken på att du behöver göda är att äldre blad gulnar och faller av. Då göder du bäst genom att vattna med väldigt utspädd näring, mer än det står på förpackningen.

Basilika trivs aldrig utomhus. Den tål inte blåst och kyla. Inne kan den om du har tur överleva vintern och förvedas, alltså få en tunn stam. Men bli inte ledsen om basilikan dör – även erfarna odlare betraktar den som ettårig. Det är ju heller inte så dyrt att köpa en ny planta i grönsaksdisken.

Att botanisera bland färska engångskryddor är överhuvudtaget bästa budgettipset för att skaffa nya plantor. Ofta funkar det alldeles utmärkt att plantera om i vanlig krukväxtjord och gärna lerkruka.

Hortonomen Tora Råberg har lång erfarenhet av att odla kryddor och annat ätbart inne. Hon är speciellt förtjust i citrongräs, som är både lättodlat och gott.

– Det är helt klart en favorit, säger hon. Många tror att man måste vänta tills det blir en riktig stam, men jag skördar även späda skott. Man kan klippa ner både stjälkar och blad i grytor med kokosmjölk och få den fräscha citronsmaken.

Tora frösår sitt citrongräs och då är det säkrast att vänta tills det börjar ljusna i februari. Vill du testa redan nu kan du köpa färska skott i en del asiatiska butiker och välsorterade livsmedelsaffärer och ställa dem i ett glas vatten tills de får rötter. Plantera i vanlig krukväxtjord.

Andra enkla kryddväxter att odla inne är citronmeliss, gräslök och mynta. Dill och koriander fungerar däremot inte alls för inomhusodling. De går i blom när förutsättningarna inte är de exakt rätta och sedan är det kört.

 

10 kryddor du kan ha inne

1. Basilika

Basilikan vill ha mycket ljus. Toppa inte för hårt. Låt två nya bladpar komma ut innan du toppar, så ökar chansen till överlevnad.

2. Citrongräs

Traditionellt används stammen när den är cirka en halv centimeter tjock, men hela växten är aromatisk. Lätt att klara inne, men överlever inte vintern ute.

3. Citronmeliss

Lättodlad kryddväxt, som klarar det mesta. Håller sig grön länge utomhus och kommer tidigt på våren. I fönstret vill den stå ljust och inte så blött.

4. Gräslök

Både vanlig gräslök och kinesisk gräslök klarar livet på fönsterbrädan. Toppa så att det är fem centimeter kvar i krukan, så kommer de igen.

5. Mynta

En överlevare både ute på trädgårdslandet och på fönsterbrädan. Sprider sig väl i krukan – på friland blir den lätt ett besvärligt ogräs.

6. Oregano

Pizzakryddan framför andra behöver mycket ljus. Släkt med mejram och liksom den hänger den med ranka grenar inomhus, men den överlever.

7. Persilja

Det är lätt att fröså denna vanliga krydda inne och den växer till sig, men när du har skördat är det kört. Det blir ingen planta.

8. Rosmarin

Ta in, eftersom den inte klarar svensk vinter. Vill stå ljust och alltid ha lätt fuktig jord. Vill inte ha någon gödning alls under vinter, när tillväxten avtar.

9. Salvia

De flesta sorter har svårt att överleva ute, så plocka in och chansa på att övervintra den på fönsterbrädan. Detta är dessutom en av de vackraste kryddorna, så njut!

10. Timjan

Får spröda själkar när den växer i kruka inne, men är ganska lätt att få att överleva. Trivs bäst i mager och väldränerad jord.
 

Toppa basilikan på rätt sätt

  • Hemligheten med att få basilikan att överleva länge och bli en fin buske är att toppa med urskiljning och på rätt sätt.
  • Låt minst två bladpar växa ut på en gren. Det behövs en hel del grönska för att ge nog med energi till plantan. Klipp sedan precis över bladvecket. Där finns anlagen till nya grenar, ett i varje bladveck.
  • Denna toppningsregel gäller förstås inte bara basilikan, utan de flesta kryddväxter och många krukväxter.

 

Gör ett gott örtsalt

  • Klipp topparna på några olika kryddväxter, till exempel oregano, dragon, mynta, rosmarin och gräslök.
  • Blanda cirka 3 dl blandade örter med 1 dl grovt havssalt. Kör med mixerstav eller i blender tills du har ett grönprickigt salt.
  • Strö ut på ett fat och låt torka. Rör om en gång om dagen. Efter ungefär en vecka har du ett gott örtsalt. Häll på burk och sätt på tättslutande lock.
  • Jättegott att strö en matsked eget örtsalt över blandade rotfrukter i bitar i en långpanna. Ringla över olivolja och ställ in i ugnen, 200 grader i ungefär en halvtimme. Vänd några gånger under tiden. Örtsaltet är också gott i en dressing med olivolja och vinäger.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top