Key West – amerikansk utpost mot Karibien

Det bohemiska och tillbakalutade Key West, längst ut på den kedja av öar som bildar The Florida Keys, är ett störtskönt resmål med en spännande historia.

Resefakta

• De över tiotusen öarna i som utgör Florida Keys sträcker sig närmare 20 mil ut i havet från sydspetsen på fastlandet i Florida. Ett tjugotal av öarna är bebodda.
• Tidsskillnad – 6 timmar.

RESA DIT & RUNT
• Två charterbolag har Key West i sina vinterprogram, Ving, www.ving.se, och Fritidsresor, www.fritidsresor.se. Dessutom har en rad reseföretag, som specialiserat sig på paketresor med reguljärflyg Florida Keys i sina program, bland annat Sembo, www.sembo.se, och Swansons, www.swansons.se. Ving tar cirka 25 000 kr per person i dubbelrum för resa och två veckors boende på fyrstjärnigt hotell. Med reguljärflyg kan man ta sig från Sverige till Miami för 5 000–7 000 kr och därifrån går det flera dagliga bussar och flyg till Key West.

BÄSTA TID
• December–juni. De lågt liggande Florida Keys är extra känsliga för tropiska oväder, så det är klokt att undvika orkansäsongen augusti till oktober, då det ofta är mulet, blåsigt och mycket mygg.
VISUM
• Behövs inte för turister som är svenska medborgare. Men de blanketter man i en lång rad av år fyllt i under flygresan, måste från den 1 januari 2009 fyllas i elektroniskt på ambassadens hemsida före avresa.
stockholm.usembassy.gov

BOENDE
• Det finns gott om boende på en rad orter i Florida Keys, främst Key West, Marathon och Key Largo. I Key West finns några riktiga pärlor att välja på.
• En favorit är Avalon Bed & Breakfast, www.avalonbnb.com, på Duval Street, där dubbelrum med frukost på verandan går på cirka 1 000 kr under högsäsong och för så lite som 600 kr sommartid.
• Två användbara sajter för den som letar hotell är
www.keysdirectory.com och
florida.keys.hotelguide.net.

ÄTA & DRICKA
Det finns gott om bra matställen i alla prislägen i Key West. Lokala matklassiker är conch chowder och conch fritters – soppa/gryta respektive frityrbollar. Det finns gott om fisk och skaldjur på menyerna. Till efterrätt är key lime pie given – smakar förvånansvärt olika på olika hak.
• Barerna Sloppy Joe’s, på Duval Street, Hogs Breath Saloon, på Front Street och Captain Tony’s Saloon, på Greene Street, är tre måsten för förstagångsbesökaren.
• Tre matställen värda att testa är A&B Lobster House, på Front Street – skaldjur och fisk serveras på två olika avdelningar med olika prisnivå, lokalfavoriten Alice’s, på Duval Street och Mangoes, på Duval Street, med stor uteservering och karibisk meny.

SHOPPING
• Vill man storhandla är Key West inte det bästa stället, planera i så fall in ett stopp i Miami eller Fort Lauderdale på hemvägen. På flera av öarna finns stora affärer som säljer vackra snäckor och koraller. Men de plockas i filippinska vatten – runt USA:s kuster är det förbjudet. Köp dem inte, då det bidrar till skövlingen av haven.

MER INFO
www.fla-keys.com
www.visitflorida.co

Key West – amerikansk  utpost mot Karibien
Skulptur utanför Key Wests konstmuseum.
Foto: Johan Öberg
Key West – amerikansk  utpost mot Karibien
Sloppy Joe’s bar lockar Hemingwayturister. Key Wests rosa taxibilar är en blinkning åt stadens homosexuella.
Foto: Johan Öberg
Key West – amerikansk  utpost mot Karibien
Key Wests berömda solnedgång.
Foto: Johan Öberg

Med en rejäl plastmugg iskall frozen margarita i ena handen och en pappask med heta conch fritters i den andra väntar jag tillsammans med tusentals andra på Mallory Square för att se Key Wests berömda solnedgång.

Gycklare, trollkarlar, jonglörer och ambulerande försäljare missar inte chansen till en publik och en god affär, så ingen kan med bästa vilja påstå att solnedgångstittandet är en stillsam historia.

Ute på vattnet trängs dessutom massor av utflyktsbåtar, både segel- och motordrivna, och när det apelsinfärgade klotet når det turkosglittrande vattnet smattrar det massor av kameror.
Nu börjar ännu en kväll och en natt med barhoppande, levande musik och fest, för en del ända tills solen stiger upp igen i öster.

Pärlbandet av öar som bildar The Florida Keys och ögruppens ändstation, den bohemiska staden Key West, kan te sig som ett avlägset resmål, även när man befinner sig i Florida, som kanske är vinterns hetaste resmål tack vare den billiga dollarn. Det är nästan 20 mils resa över öarna på den smala Highway One, även känd som Dixie Highway, från fastlandet till Key West.

Vill man ännu längre ut får man flyga eller följa med en utflyktsbåt. Den lilla regnfattiga ögruppen Dry Tortugas ligger ytterligare drygt tio mil ut i havet och många tar en dagsutflykt från Key West för att bland annat titta på det väldiga, och av armén sedan länge övergivna, Fort Jefferson.
Men redan i Key West, som är USA:s sydligaste stad, är det närmare till Kuba än till det amerikanska fastlandet och blandningen av USA och Karibien är påtaglig, i mixen av människor och i arkitekturen:
Det som nu är en exotisk utpost i jättelandets utkant var för bara hundra år sedan Floridas i särklass största stad. Då var det mesta av Floridas fastland svårgenomträngliga våtmarker och träsk. Key West med sin djuphamn blev en viktig utpost och snart blomstrade den lokala industrin – vrakplundring, tvättsvampar och cigarrer var tre framgångssagor som kom, gjorde ett antal stenrika… och gick.
Järnvägen trängde dock snabbt igenom hela Florida, många våtmarker dikades ut, befolkningen växte i rekordfart och det blev enklare att förlägga produktion på fastlandet, närmare konsumenterna. Key West hamnade på dekis.

Det var runt den tiden – 1931 – som författaren Ernest Hemingway slog sig ner i en tvåvåningsvilla med lummig tomt på Whitehead Street. Den såldes till reapris (men Hemingways hustrus pappa fick betala), en stor del av husen i stan stod tomma efter recessionen. Inte blev saken bättre några år senare, med den förödande orkanen 1935, som för alltid gjorde slut på den minst sagt imponerande järnvägslinjen mellan Miami och Key West.

Under åren i Key West skrev Hemingway bland annat “Klockan klämtar för dig”, fiskade marlin ute på havet med sina vänner, var otrogen titt som tätt och söp friskt – helst
på original-Sloppy Joe’s, haket som i dag heter Captain Tony’s. På det nuvarande Sloppy Joe’s på huvudgatan Duval Street, lär han aldrig ha satt sin fot, men de lever gott på Hemingwaymyten ändå.

Författarens hem är i dag den i särklass största turistattraktionen i stan, med intressanta guidade turer hela dagarna – en favorit är förevisningen av den pissoar som Hemingway lät installera som vattenskål i trädgården för sina många sextåiga katter. Det påstås att tilltaget var en hämnd för att hans fru låtit anlägga en så dyr pool under en av hans långresor.

Florida är en mycket konservativ delstat, i stark kontrast med det frigjorda Key West. Efter att invånarna ledsnat på den vägspärr som polisen upprätthöll under flera månader på Highway One för att leta smuggelgods och droger våren 1982, utropade sig stan till The Conch Republic. Samtidigt förklarade man krig med USA.
En dramatisk politisk kris? Nja, mer skojfylld. Den nyblivna republikens trupper gick till symbolisk attack mot en amerikansk marinofficer, slog honom i huvudet med en torr brödlimpa och lade sedan ner stridigheterna.
Den bohemiska och toleranta kulturen har gjort Key West till USAs gaytätaste, något som så klart märks – taxibilarna är exempelvis bjärt rosa – men det märks mindre än man kan tro. Det känns som det finns plats för alla här och som besökare är det lätt att ha skoj oavsett sexuell läggning.

Vill man bada är Florida Keys inte alls det tropiska paradis man kan tro, trots att det omges av turkost hav, korallrev och fina sandbottnar. Stränderna är få, men det finns lysande undantag. Det allra bästa är tveklöst den långa sandstranden i Bahia Hondas State Park, några mil innan Key West. I närheten sveper huvudvägen fram på en betongbro.

Annars blir lätt sköna promenader den främsta sysslan i Key West, det är kul att kolla på hus och folk, fundera på var man ska äta i kväll och däremellan stanna till för en iskall mojito i skuggan under ett parasoll. Efter någon dag i fukten och hettan är man lika tillbakalutad som alla andra i The Conch Republic.

Av: Johan Öberg

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top