Du behöver
- 1 kg potatis (mjölig)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar nymalen
- 2 st ägg
- 2.5 dl veteströbröd osötat
- 2 st fänkålsstånd
- smör och olja till stekning
- 600 g kolja sej eller torsk
- 2 dl gräddfil
- 1 dl chilisås
- 1 st vitlöksklyfta
- salt kajennpeppar
- 2.5 msk dill finklippt
- 250 g ärter tinade
Gör så här
1
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt sedan rinna av väl.
2
Blanda mjöl med salt och peppar på en flat tallrik, vispa äggen lätt med en matsked kallvatten i en djup tallrik och häll upp ströbröd på ytterligare en flat tallrik.
3
Skölj och grovskiva fänkålen tvärsöver, stek några minuter till mör frasighet i lite olja i stekpanna på näst högsta värme. Ta upp och håll varmt.
4
Har fisken ben kvar längs mittranden så skär bort dem. Dela i lagom stekbitar och vänd först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek på medelvärme i generöst med både smör och olja, ett par minuter på varje sida räcker. Ta upp, skölj ur pannan före nästa lagg.
5
Blanda sås under tiden. Rör samman gräddfil och chilisås, pressa i vitlök och smaka av med en aning salt och kajenn. Tillsätt till sist dill och ärter.