Du behöver

  • 1 kg potatis (mjölig)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar nymalen
  • 2 st ägg
  • 2.5 dl veteströbröd osötat
  • 2 st fänkålsstånd
  • smör och olja till stekning
  • 600 g kolja sej eller torsk
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl chilisås
  • 1 st vitlöksklyfta
  • salt kajennpeppar
  • 2.5 msk dill finklippt
  • 250 g ärter tinade

Gör så här

1
Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten, låt sedan rinna av väl.

2
Blanda mjöl med salt och peppar på en flat tallrik, vispa äggen lätt med en matsked kallvatten i en djup tallrik och häll upp ströbröd på ytterligare en flat tallrik.

3
Skölj och grovskiva fänkålen tvärsöver, stek några minuter till mör frasighet i lite olja i stekpanna på näst högsta värme. Ta upp och håll varmt.

4
Har fisken ben kvar längs mittranden så skär bort dem. Dela i lagom stekbitar och vänd först i vetemjöl, sedan i ägg och sist i ströbröd. Stek på medelvärme i generöst med både smör och olja, ett par minuter på varje sida räcker. Ta upp, skölj ur pannan före nästa lagg.

5
Blanda sås under tiden. Rör samman gräddfil och chilisås, pressa i vitlök och smaka av med en aning salt och kajenn. Tillsätt till sist dill och ärter.