Du behöver

  • 200 g smör
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm salt
  • 10 st mandelpotatis kokta, kalla med skalet kvar
  • 400 g ansjovisfilé ansjoviskryddad sillfilé eller matjessill
  • 1 st rödlök liten
  • persilja till garnering

Gör så här

1
Lägg smöret i en kastrull och sätt den på spisen på låg värme. Här ska smöret stå tills det har blivit nötigt brunt.

2
Detta tar ganska så lång tid, cirka 15–20 minuter på låg värme och det ska det göra. Då hinner smöret utveckla den nötiga smaken som vi är ute efter. Häll upp i bunke och låt svalna och stelna (ställ det i ett kallt vattenbad om du vill att det ska gå snabbare).

3
Tillsätt vitvinsvinäger och salt, vispa upp det med elvisp cirka 40 sekunder. Lägg i spritspåse.

4
Dela potatisarna i skivor på längden och placera dem på en serveringsbricka eller stor tallrik.

5
Skär upp ansjovisfiléerna i mind­re bitar och lägg dem på potatisarna tillsammans med små klickar av det brynta smöret och några strimlor rödlök. Garnera gärna med lite persilja.


Kommentar:
Receptet är från Tareq Taylors bok ”Om mat och kärlek” (Ica Bokförlag).