Du behöver

  • 600 g vit sparris
  • 200 g smör osaltat
  • 2 st äggulor
  • 1 msk citron pressad + 1 msk vatten
  • 2 tsk rivet citronskal det yttersta gula
  • salt, vitpeppar
  • 50 g forellrom
  • gräslök fint skuren

Gör så här

1
Känn efter var den träiga delen av sparrisen slutar och bryt eller skär bort den. Skala från knoppen och nedåt.

2
Lägg dem i rikligt med kokande saltvatten (drygt ? matsked salt per liter vatten). Koka dem mjuka i 8–10 minuter. Lyft upp med en hålslev på en ren kökshandduk.

3
Citronhollandaise:

4
Smält smöret på låg värme så att en bottensats bildas.

5
Lägg äggulor, citronsaft och vatten i en rostfri kastrull. Ställ den på drygt medelvarm platta och vispa till krämig konsistens. Se upp så smeten inte blir grynig, då har den blivit för varm, slå då i en matsked kallt vatten och vispa slät. Ställ kastrullen på en fuktig trasa och tillsätt det smälta smöret lite i taget under ständig vispning, ta inte med bottensatsen. Rör i det rivna citronskalet och smaka av med salt och vitpeppar.

6
Lägg upp den varma, nykokta sparrisen på tallrikar. Klicka på lite forellrom och slå citronhollandaisen över. Avsluta med lite gräslök.