Fiskgratäng med täcke av crème fraiche

Det här är en fiskgratäng som med sina milda och fina smaker passar alla åldrar. Den håller i kylskåpstemperatur i minst 4–5 dagar, om du vill frysa den går det bra.


4 portioner

Du behöver

  • 400 g rödspättafilé
  • 1 lite mindre eller ½ stor purjolök
  • Rapsolja eller smör- och rapsolja att steka i
  • 300 g tomater
  • Salt
  • Crème fraichetäcke
  • 3 dl crème fraiche eller lätt crème fraiche
  • 1 msk chilisås (av ketchuptyp)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 ½ tsk torkad dragon
  • Salt och peppar
  • En nypa socker
  • 1 ½ dl riven ost, tex cheddar
  • Servering
  • Kokt potatis
  • Sallad
  • Garnering
  • Finhackad bladpersilja
  • Ugn
  • 225°

Gör så här

1

Tina rödspättan om den är fryst. Dela purjolöken på längden och skölj den i rinnande vatten. Skär purjolöken i fina skivor och stek den i rapsolja eller smör- och rapsolja. Purjolöken ska bli mjuk och glansig men inte få färg. Skär tomaterna i skivor.

2

Crème fraichetäcke: Blanda crème fraiche, chilisås, pressad vitlök, dragon, salt, peppar och socker i en bunke. Lägg purjolöken i en smord ugnsfast form. Lägg rödspättan ovanpå och salta något.

3

Lägg tomatskivorna ovanpå, kant i kant. Bred crème fraichetäcket överst och avsluta med riven ost.

4

Gratinera i mitten av ugnen i 15–20 minuter. Fisken ska vara genomstekt och täcket ska ha fått färg.

5

Garnera med finhackad bladpersilja.

6

Servera rödspättan med kokt potatis och en sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top