Du behöver
- 1.5 kg pumpa
- 2 dl ättikssprit + 8 dl vatten
Lag att koka i:
1 st citron stor
4 dl vatten
1 l strösocker
3 bitar ingefära
Gör så här
1
Skala och kärna ur pumpan. Skär den i jämna bitar eller skivor. Lägg bitarna i ättikslagen och låt dem dra minst 2 timmar.
2
3
Skölj och borsta citronen. Skala citronen tunt och strimla skalet nålfint. Pressa saften ur citronen.
4
5
Koka upp vatten, socker, citronsaft, citronskal och ingefära i en kastrull. Spola av pumpabitarna med kallt vatten i ett durkslag. Häll ner dem i lagen i kastrullen.
6
7
Koka sakta tills bitarna är helt genomskinliga. Det tar 15-20 minuter. Lägg dem varma i väldiskade burkar. Koka ihop lagen något och häll den het över pumpabitarna. Sätt genast på lock.
Syltad pumpa blir vackert gul. Förr bjöds den till stekta kötträtter, men prova den lika gärna till glass eller tårtfyllning. Överst på bilden.