Experten svarar: Är chips bättre än godis?

Icakurirens dietist Anna Hamilton svarar på dina frågor om kost och näring.

Är verkligen chips och pommes frites så hemska ur kalorisynpunkt? Jag läser ofta på olika hälsosidor att de bara har dåliga fetter och mättat fett, men de flesta stora chipstillverkare använder ju numera solros- och i vissa fall rapsolja istället för som tidigare palmolja eller annan onyttigare olja. 

Visst, potatis innehåller kolhydrater, men om man väljer mellan en påse lösgodis och en påse chips är väl ändå chips ett bättre alternativ än kemiskt hopsatt godis med enbart onödig energi och tomma kalorier i form av vitt, raffinerat socker?

Erik

Dietisten svarar Jag förstår dina funderingar kring att välja det “naturliga” eller det “kemiskt hopsatta”. Ur kalorisynpunkt är det viss skillnad mellan godis och chips. Om man tittar på 100 gram ger gelé- och skumgodisar 350–400 kcal, choklad 550 kcal och chips 500 kcal (alla cirkatal). 

Godis består oftast av en blandning av glukossirap, glukos-fruktossirap, stärkelse, fullhärdade fetter, gelatin, aromer, syra och färgämnen – ingredienser som inte ger kroppen någon näring men en himla massa kalorier och i värsta fall ett högt blodsocker.
Chips i sin tur består av potatis, olja, salt, kryddblandningar och jästextrakt. Oljan är raffinerad och tål därför de högre temperaturerna, men det bildas ändå ämnen som förmodligen inte är bra för oss. Potatisens näringsmässiga fördelar har i stort sett friterats bort. Kvar finns mindre mängder mineraler och ett högt innehåll av kalium, vilket är positivt. Oljan i chips kan eventuellt bidra med en viss mättnadskänsla. 

Så för att sammanfatta, även om chips uppfattas som “naturliga” är det precis som godis en produkt med lågt näringsinnehåll och tomma kalorier. Marginellt ger chips mer -näring men det kan inte försvara deras höga kaloriinnehåll. 

Vad ska jag äta vid benskörhet?

Sedan något år tillbaka har jag konstaterad benskörhet (biverkan av tidigare och nuvarande medicinering!). Min vårdcentral har ingen dietist, men enligt en lista från en tidning bör man vara försiktig med följande: nötter i allmänhet, frön, kaffe, rödvin, salt, havre, ris. Finns nyare rön eller ska jag avstå från detta? 

Jag är 82 år och äter sedan i mars kortison (på grund av muskelreumatism) + Kalcipos-D och Alendronat.

Tacksam för svar, Margareta M

Dietisten svarar Generellt ges tillskott av vitamin D och kalcium vid kortisonbehandling. Vid konstaterad brist eller lågt intag från maten kan tillskott ges vid benskörhet, men då oftast som tillägg till övrig behandling. För skelettet behövs även magnesium och K-vitamin, men tillskott av dessa brukar inte ges. Det finns vissa studier som visar koppling till lågt intag av magnesium och lägre bentäthet, och andra som motsäger detta.

Eftersom du tar tillskott av både D-vitamin och kalcium tycker jag du ska tänka på ditt magnesium- och K-vitaminintag. Gröna bladgrönsaker innehåller båda dessa i större mängder. Kött, fisk, skaldjur och baljväxter innehåller mycket magnesium. Oljor, äggula och kålsorter har högt innehåll av K-vitamin. 

Jag håller inte med om att näringsrika nötter, frön och havre ska undvikas. Dessa innehåller snarare näringsämnen som din kropp behöver. Alkohol i större mängder regelbundet ska undvikas liksom salt i större mängder. Ett högt saltintag verkar vid låga intag av kalcium kunna öka förlusterna av kalcium. Kaffe, koffein, verkar gå bra i moderata mängder.

Om dina kalciumvärden inte ökar som de ska kan det vara aktuellt att se över ditt tillskott. Kalcipos innehåller kalciumkarbonat som kräver en viss surhet (från magsyran) för att absorberas. För äldre med minskad produktion av saltsyra kan det vara bättre med kalciumcitrat som inte kräver samma sura miljö. 

I övrigt är det bra med träning för kroppen, balansövningar samt viss viktuppgång vid undervikt.

Vill du också ställa en fråga till vår dietist? Klicka HÄR.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top