Lotta Lundgren: ”Min mat är sinnlig på ett kvinnligt sätt”

Vi hälsar på hemma i Lottas kök och fördjupar oss i hennes kokkonst, som snarare utgår från känsla än tradition.

Det som är så härligt med Lotta Lundgren, förutom hennes smittande skratt, är att hon känns befriande frispråkig och okonstlad. Hon öppnar dörren och välkomnar oss med en kram samtidigt som hon ursäktar sig för att inte ha kammat håret eller satt på läppglans – ”det gör jag sen när kameran kommer fram”, säger hon. När jag berömmer den fina lägenheten och köket svarar Lotta artigt tack men lägger till att hon egentligen inte tycker särskilt mycket om just köket.

– Jag lever varannan-veckas-liv, ena veckan här med mina barn, andra veckan med Erik ute i skärgården. Det köket älskar jag, det här är lite tråkigt och konstigt planerat men det får duga för jag avskyr att renovera. Och vårt kök är ändå hjärtat, vi är alltid här och jag tycker om alla tavlor.

Ägg från egna höns

Skärgårdshuset ligger på den lilla ön Mörkö och där har Lotta och Erik inte bara varandra att ta hand om utan också en liten flock hundar, höns och bin.

– Jag älskar avskildheten, lugnet och att ha naturen nära. Att hämta ägg från egna höns och laga mat på grönsakerna vi odlar, berättar Lotta medan hon grejar med blåbären (egenplockade givetvis) till desserten.

Vi pratar om uppväxt, traditioner och ”matarv” och för Lotta handlar mycket om att äta måltider tillsammans.

– Det är ett arv från mormor och från min mamma. Att maten är viktig, det har jag tagit med mig till mina egna barn, att laga riktig mat och äta tillsammans.

Lotta berättar om sin mormor, Maja Bergqvist, född omkring 1920 i Hälsingland, och det går inte att ta miste på hennes kärlek.

Lotta Lundgren

Ålder 51 år.

Bor Lägenhet i Midsommarkransen i Stockholm och med Erik på en ö i skärgården.

Familj Erik Haag samt barnen Mimi och Måns från tidigare äktenskap.

Gör Lagar mat, gör tv, skriver böcker och odlar en trädgård.

Kokböcker i urval ”Laga mig”, ”Tio lektioner i matlagning”, ”Om jag var din hemmafru”.

Ledord i köket Man behöver inga dyra grejer i köket men man behöver BRA basgrejer som fungerar. 

Favoriträtt till vardags… Den trevligaste vardagsmaten är den som görs i en panna eller i en kastrull. Allt som görs ”i ett” minimerar både tid vid spisen och med disken. 

… och till fest Stel mat är tråkig, bjud på mat som inte känns så högtidlig och helst sådan man kan äta med händerna. 

– Alla somrar var vi hos min mormor Maja och morfar Nisse. Jag, min syster och vår kusin Jonas. När vi var små sov vi med mormor alli­hop, tänk dig det, att ha tre barnbarn i sängen? Sådana mormödrar görs inte längre. Annars handlade det väldigt mycket om att vi ungar skulle äta hela tiden. Eftersom vi var så himla magra, enligt mormor då.

Måltiden som Lotta håller på att förbereda till oss är också en finstämd nostalgitripp till mormor Majas ära, med smaker från barndomen. Men när jag frågar om det är från mormor som matintresset kommer blir svaret inte ja utan ett nja…

– Även om mormor var i köket precis hela tiden så var hon egentligen inte mycket för matlagning. Det var mer hennes roll, en plikt, att laga mat och passa upp på morfar. Hon klagade aldrig, tvärtom var hon tacksam över hur bra livet blivit, men till skillnad från mig, som tycker matlagning är roligt, så verkade hon inte få ut något av det för egen del. Och hon berömde aldrig sin egen matlagning. Men hennes efterrätter hade en säregen smak som nu för tiden är sällsynt, smaken av tid och omsorg.

Böcker och tv-serier

Det doftar ljuvligt av grytan på spisen och vi går lite djupare in i Lottas matresa som blivit ett antal fantastiska böcker, tv-serier och krönikor. Vi landar i att det till stor del handlar om självförtroende.

Lotta Lundgren:
– Jag gillar mat som överraskar lite, höga smaker och så vill jag ha struktur.

–  Jag har aldrig jobbat i ett restaurangkök och lagar mat på ett annat sätt än professionella kockar gör, och jag bejakar det! Min mamma har anammat mormors vana att be om ursäkt för det hon stället på bordet. Det gör inte jag.  Jag känner mig aldrig osäker när jag lagar mat, jag känner mig okrossbar.

En passion som var så stark att Lotta lämnade jobbet som framgångsrik copywriter för att grotta ner sig i grytorna.

70-talsklassiker

Mest känd är hon kanske för älskade tv-programmet ”Historieätarna”, där Lotta och Erik Haag provar på mat genom historien. 2022 hade parets senaste serie ”En smak på livet” nypremiär, det går ut på att ta med svenska kändisar på en matresa till deras egen uppväxt. Precis det som Lotta bjuder oss på idag.

–  Det här är barndom för mig och jag hoppas att mamma blir glad att jag börjat laga hennes rödspätta surpris, en 70-talsklassiker som håller än, säger Lotta och toppar rödspättan med färska räkor. Jag passar på att fråga hur hon skulle välja att beskriva sin matstil?

–  Jag skulle säga att min matlagning har ett feminint ”sound”. Jag utgår inte från tradition utan från min egen längtan efter smaker och dofter. Min mat doftar mycket, smakar mycket och är sinnlig, på ett kvinnligt sätt.

Vi kunde inte sagt det bättre själva.

Laga Lottas härliga mat – här är recepten:


Lotta Lundgren:

Förrätt

Förrättspizza med päron och getost

25 minuter   Recept från Icakuriren.se


Lotta Lundgren:

Huvudrätt

Rödspätta surpris

45 minuter   Recept från Icakuriren.se


Lotta Lundgren:

Dessert

Blåbärssoppa med mandelklimp

30 minuter   Recept från Icakuriren.se