Sy nya kuddar till utemöblerna

Nya kuddar och skräddarsydd duk med "kappa" – allt i marin stil. Så här gör du fint på uteplatsen för många härliga veckor utomhus.

Tips!

Sy bakstycket på kuddfodralet omlott, så slipper du sy igen öppningen. Klipp bakstycket 10 cm bredare och klipp av på mitten. (Bakstyckena till en 50×50 kudde blir 50×30 vardera). Vik in 1 cm längs långsidorna och sy med raksöm. Lägg styckena omlott mot framstycket (räta mot räta) och sy runtom. Vänd rätt.

Sy nya kuddar till utemöblerna
För att få kuddfodralet väl utfyllt, strunta i att lägga till sömsmån på innerkuddens mått.
Sy nya kuddar till utemöblerna
Schabloner
Det är lätt att måla fina mönster om man använder en schablon.
Sy nya kuddar till utemöblerna
Kudde med påsydd stjärna
Gör kudden till en riktig stjärna!
Sy nya kuddar till utemöblerna
Dyna till soffan
Skön dyna med stjärnor.

Måla med schabloner

Du behöver
Tyg
Innerkudde
Textilfärg
Stöppelsvamp (eller en bit
av en kökssvamp)
Schablon
En bit papper för överflödig färg
Gör så här
1. Klipp tyget efter innerkuddens mått och klipp ev bakstycket enligt tipset till höger. Om du vill ha schablonmönstret på en avvikande bit tyg, som enligt bilden, klipp även ut den. Till den kudden med stjärna på jeanstyg, klipptes jeanstyget 25×25 cm till en kudde med måttet 50×50 cm. Kudden med en röd rand på mitten, klipptes det röda tyget 20×50 cm till en kudde med måttet 50x50cm.
2. Lägg tygbiten, som ska få schablonmönster, på en bit tyg, plast eller annat för att skydda underlaget, färgen kan gå genom tyget. Placera schablonen på tyget. Doppa stöppelsvampen, lite lätt i textilfärgen och stöppla av överflödig färg på ett papper vid sidan om. Stöppla över hela schablonen. Lyft av schablonen försiktigt och låt färgen torka och fixeras enligt anvisningarna på flaskan.
3. Sy fast, biten med schablonmönster, med tät sick-sack på framstycket av kuddfodralet.
4. Sy ihop fram- och bakstycke räta mot räta.


Sy på en stjärna

Du behöver
Tyg
Innerkudde
Vlisofix
Mönsterpapper
Gör så här
1. Klipp tyg efter innerkuddens mått, klipp ev bakstycket enligt tipset bredvid. Om du vill ha applikationen på en avvikande bit tyg, som enligt bilden, klipp även ut den. Till den kudden med stjärna på jeanstyg, klipptes jeanstyget 30×30 cm till en kudde med måttet 40×40 cm.
2. Rita av stjärnmönstren från tidningen och klipp ut i önskat tyg.
3. Stryk vlisofix på stjärnans baksida, dra bort skyddspapperet och stryk fast stjärnan på framstycket eller tyg­bit avvikande till stjärna och framstycket.
4. Sy fast stjärnan med tät sick-sack.
5. Sy ihop fram- och bakstycke räta mot räta.

Skön dyna med stjärnor

Du behöver
Tyg
Skumplast
Gör så här

1. Mät bänken/soffans sits och klipp skumplasten efter måttet.
2. Klipp ut fram- och bakstycke
efter måttet på skumplasten, lägg till för tjockleken på skumplasten och sömsmån. Här har vi gjort dynan vändbar med jeanstyg på ena sidan och stjärntyg på andra.
3. Sy ihop fram- och bakstycke, räta mot räta. Lämna en öppning för att vända fodralet rätt.
4. Stoppa i skumplasten i fodralet och sy ihop öppningen med små stygn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top