• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rensa röran hemma

  Ordningskonsulten Rhita Lazar rensade upp i tre kaoshärdar hemma hos Icakurirens reporter. Här får du hennes bästa tips.


  Visa album

  Kaoshärd 1: klädkammaren

  Familjens problem:

  Klädkammaren är knökfull! Allt som inte får plats i garderob och skåp åker in i klädkammaren.

  Rithas lösning:

  "Familjen med två barn har var sin garderob så klädkammaren får bli en plats för snygg-kläder, skor och plagg som inte används ofta.

  Allt åker ut och sorteras. Gamla kontorspärmar placeras bland familjens övriga privata papper.

  Vinterkläder packas i stora tygboxar med lock och skor placeras i skolådor. Kläder hängs upp på enhetliga galgar. På golvet ställs en skohylla med familjens vinterstövlar och en kista med barnens träningskläder och fotbollar. På dörren en hängare för väskor, smycken och sjalar och så en lyxig matta som ger walk in closet känsla!"

  Extra tips:

  Avdelare i lådor

  Separera underkläder och strumpor och t-shirtar och tröjor i dina lådor. Köp förvaringsboxar eller använd skokartonger eller plastboxar från köket som avdelare. Det ser snyggt ut och det blir lättare att få en överblick.

  Skjortor i tyghängare

  Klädhängare med fack är en smart förvaring för skjortor och ger bra översyn i en liten garderob. Sortera efter färger eller mönster, kortärmad eller långärmad, jobb- eller fritidsskjortor. Det plagg som är tyngst läggs längst ner i hängaren.

  Förvaring för använda plagg

  Kläder som har används bara någon gång och kan använda igen hamnar ofta i en hög.

  Rensa en garderob eller ett par lådor för just dessa plagg. Du får bättre koll på dina kläder och det blir inte lika rörigt hemma.

  Galgar med gummisnodd

  Har du slinkiga blusar som lätt ramlar av galgen. Vira en gummisnodd på var sin sida på galgen så hålls plaggen kvar.

   

  Kaoshärd 2: hallen

  Familjens problem:

  Familjens alla skor får inte plats utan är spridda över hallgolvet. Jackor som inte används trängs med cykelhjälmar och tjocka tröjor.

  Rhitas lösning:

  "Alla plagg som inte används den här säsongen packas i stora klädboxar och skoboxar, och förvaras i klädkammaren eller källaren.

  Jackor som används hamnar på enhetliga galgar. Skor som används placeras på skohylla eller i hängande skofack. Skoputsprylarna får en egen korg med lock. Cykelpump, lås och hopprep hamnar i en annan korg.

  Cykel- och ridhjälmar som nyttjas ofta får en egen plats på hyllan. Tröjor hamnar i praktiska och dekorativa korgar på hylla. Ett tråkigt proppskåp döljs väl med barnens roliga leksaksrobotar."

  Återbruk

  • Sälj vidare. Lägg ut på www.tradera.com och www.blocket.se
  • Bytesfest. Byt plagg som du tröttnat på med dina vänner.
  • Ge bort kläder och prylar till välgörenhet.

   

  Kaoshärd 3: köket

  Familjens problem:

  På köksbänken samlas papper, recept, badrumskataloger och morgontidningar… Saker som inte har någonstans att ta vägen.

  Rithas lösning:

  "Köket är hemmets hjärta där familjen ofta samlas. Jag ordnar ett mini-hemmakontor i en stor utdragslåda i köket. Allt ska vara lätt att plocka fram och ta bort.

  Ett smart hängmappsystem med flikar för olika kategorier hjälper till att hålla ordning på viktiga papper. I kökslådan finns också en korg för pennor och pryttlar och en förvaringsbox för tidningar och kataloger som ska sparas. Dagstidningar ryms i en tidningskorg bredvid köksbänken."

  Extra tips:

  Frukost på bricka

  Det ska gå snabbt att ta fram och duka av frukosten. Lägg allt som har med frukost att göra på en bricka i kylskåpet. På morgonen enkelt att ta fram för alla i familjen. Den som går sist hemifrån lägger tillbaka allt på brickan och så in i kylskåpet!

  Familjens smarta låda

  Samla kontroller och laddare i snygga boxar och placera dem på en plats så alla hittar.

   


 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!