• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Duka upp för fåglarna

  Bjud småfåglarna på fest. Frön, äpplen och talgbollar är mums. Några fina hjärtan gör du lätt själv.


  Visa album

  Det är fantastiskt vad många fåglar det finns i Sverige på vintern, även om man inte hör ett pip. Om du bjuder dem på lite godsaker inser du det till fullo. Några fina hjärtan av kokosfett och fröer gör du lätt själv.

  Enklast och mest hygieniskt är att hänga upp maten i ett träd. Då har fåglarna nära till skydd och de smutsar inte ner sin mat. Se till att inte hänga för lågt eller i närheten av ett buskage, där katter kan lura på sitt byte.

  Fet fågelmat som hjärtan och talgbollar lockar framför allt mesar och kanske en och annan hackspett. Med en fröautomat lockar du alla möjliga fåglar.

  Den mest framfusige av alla är talgoxen, följd av blåmes och pilfink. Andra fåglar är lite mer in cognito vid sina besök i trädgården, som grönfink, tofsmes och svartmes. Därför är det en bra idé att mata fåglarna på ett par olika ställen i trädgården, både tittvänligt nära fönstret och en bit längre bort – där blygare fåglarna känner sig välkomna.

  Med en kikare och en bra fågelbok till hands är du redo för naturens stora vinterföreställning.

   

  Hjärtegott för pippin

  Du behöver

  250 g kokosfett

  3 dl havregryn

  3 dl solrosfrön

  3 dl hackade nötter

  3 dl vetekross

  3 dl hampafrön

  Gör så här

  Smält kokosfett på svag värme på spisen, rör om under tiden. Eller smält i mikron – en minut i taget på högsta värme, rör om emellan.

  Rör i havregryn, nötter och fröer. Ta det du har hemma, massan ska bli ganska stel.

  Placera några pepparkaksformar i en liten långpanna på bakplåtspapper. Häll i kokosfettmassan och ställ kallt, antingen i kylskåp eller ute.

  När massan har stelnat gör du ett hål. Sätt i fina band och häng upp fågelmaten i ett träd. Nu är det bara att vänta på gästerna.

   

  Köpställen

  Designtorget 031-93 28 33

  naturbokhandeln.se, 0485-444 40

  Nelson Garden 0477-552 00

  slojddetaljer.se 0511-267 67

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!