Du behöver

    4 portioner:
  • 2 morötter
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk smör
  • 500 g köttfärs (gärna lamm)
  • ½ msk basilika
  • ½ msk oregano
  • ½ dl tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 400 g krossade tomater
  • ½ grönsaksbuljongtärning
  • ½ tsk strösocker
  • 2 dl frysta ärtor
  • salt och peppar
  • Potatismos:
  • 10 medelstora potatisar
  • 2 äggulor
  • 25 g smör
  • salt och peppar
  • Ugn: 200°

Gör så här

1

Färs: Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna eller riv morötterna. Fräs löken och morötterna i smör till löken är mjuk. Lägg i köttfärsen och fräs den smulig.

2

Tillsätt basilika, oregano och tomat puré och fräs några minuter under omrörning.

3

Späd med vinäger och krossade tomater. Lägg i buljongtärningen. Koka upp och krydda med socker, salt och peppar.

4

Låt såsen småkoka i 20 minuter. Späd ev med vatten om den är för tjock. Låt ärtorna koka med de sista minuterna. Häll färsen i en form.

5

Potatismos: Skala och skär potatisen i bitar. Koka den mjuk och häll av vattnet.

6

Mosa potatisen med potatisstöt. Rör i ägggulor och smör. Smaka av med salt och peppar.

7

Klicka ut moset över färsen och strö över riven ost. Gratinera tills moset fått fin färg, ca 20 minuter.