Anders Hansen om pappadrömmen: ”Borde ha hänt vid det här laget”

Tv-aktuella Anders Hansen berättar om tacksamheten till sina föräldrar, längtan efter att själv få uppleva föräldraskap och känslorna kring att fylla 50.

Då vi träffades inför premiären av Din hjärna 2019 medgav Anders en aning motvilligt att han jobbade mellan 70 och 80 timmar per vecka. Sedan dess har han dragit ner en aning på tempot men fortfarande har han en imponerande hög arbetskapacitet.

– Jag älskar att hoppa mellan de här olika grejerna som jag gör. Alltihop är så lustfyllt. Någon har hävdat att jag är disciplinerad som jobbar så mycket men i själva verket är det precis tvärtom. För mig vore det disciplinerat att bara jobba 20 timmar i veckan. I och med att jag har turen att få göra något som jag älskar passionerat känns det inte som ett jobb. Eftersom jag inte har någon familj har jag också tid att jobba hur mycket som helst.

Drömmer om att få barn

Senast vi sågs avslöjade Anders att han gärna ville bli förälder någon gång i livet.

– Tyvärr har jag inte kommit något närmare det målet, konstaterar han nu med ett skratt. Någon gång skulle jag gärna vilja få uppleva det men jag är inte där riktigt ännu. I och för sig borde det ha hänt vid det här laget, tillägger han.

50-årsdagen, som inföll i januari, firade Anders med blandade känslor.

– Ska jag vara ärlig tyckte jag faktiskt att det var rätt påfrestande att fylla 50. Det är en stor siffra. Jag tänkte på hur jag under min uppväxt betraktade 50-åringar som gamla människor. Det rimmar inte riktigt med hur jag ser på mig själv idag. Fast egentligen är det nog hur fort tiden går, snarare än åldern i sig, som jag är rädd för. Livet bara rusar på. Jag inser samtidigt att det är en ynnest att få bli 50, särskilt om man ser det historiskt. Av de nästan 110 miljarder människor som har funnits på jorden dog hälften före tonåren.

Fortfarande jobbar Anders väldigt mycket men det är för att han gör det han älskar passionerat. Foto: Thomas Carlgren

Tacksam för föräldrarnas stöd

Hur mycket Anders än har grubblat över vem han skulle ha blivit om han inte hade vuxit upp i ett medelklasshem i Täby har han aldrig betvivlat att han drog en vinstlott i föräldratombolan.

Mamma Vanja och pappa Hans-Åke var måna om att inte påverka Anders och hans bror Björn i deras livsval.

– De har aldrig pushat oss till någonting. Det var så uppenbart att deras fokus var att vi skulle må bra. De lät oss förkovra oss i det vi tyckte var kul. För varje år som går blir jag bara mer och mer tacksam över alla uppoffringar de gjorde för vår skull. Mamma jobbade deltid som sjuksköterska på hjärtintensiven för att kunna vara hemma mycket med mig och min bror. Det var hon som höll ihop hela familjen.

Anders Hansen om sin pappa

Fadern var jurist och hade ett stort intellektuellt intresse.

– Pappa och jag stod väldigt nära varandra. Men vi pratade sällan om känslor utan i stället litteratur, vetenskap och historia. Det var vårt sätt att visa att vi brydde oss om varandra. När jag berättade för pappa att jag tänkte skippa Handels-grejen och att det inte skulle bli en karriär på investmentbanker eller konsultbyråer sa han bara: ”Perfekt! Du ska göra det du blir lycklig av, inte det som är mest prestigefyllt.”

Hans-Åke Hansen kunde med stolthet följa sin äldste sons läkarkarriär en bra bit på vägen, men författarframgångarna och tv-succéerna missade han. Efter lång tids sjukdom gick han vid 71 års ålder ur tiden hösten 2011.

– Det var en tung och jobbig förlust. I alla mediainriktade saker jag gör frågar jag mig: Vad hade pappa tyckt om det här? Jag tänker på honom varje dag.

Anders Hansens sommarprat

Med mamma Vanja blir det en hel del sjukvårdssnack – tills lillebror Björn, systemutvecklare till yrket, säger åt dem att byta samtalsämne till något han begriper sig på. När Anders 2019 fick hedersuppdraget att medverka i Sommar i P1 frågade hans mamma vad han planerade att prata om. Tänkte han kanske han berätta om sig själv, henne och sin pappa, undrade hon försiktigt. ”Men varför det? Jag är inte intressant!” var Anders omedelbara respons.

– Jag hade en normal medelklassuppväxt, inga stora trauman. Vad fanns det att berätta? Jag tyckte att programmet nästan hade blivit en tävling i vem som kunde komma med det största traumat. Eftersom jag inte hade något sådant att bjuda på tänkte jag att jag berättar om det jag kan, alltså mitt jobb, och hoppas att det är intressant nog.

Det vågade draget att fokusera på hjärnhälsa i stället för på sin egen person visade sig vara ett riktigt lyckokast. Med sina över tre miljoner lyssningar är Anders program det tredje mest lyssnade sommarpratet genom alla tider.

Scroll to Top