Andreas Carlssons mamma drabbad av ALS: “Vill göra det absolut bästa av hennes sista tid”

Efter 30 år i Los Angeles är musikgeniet Andreas Carlsson tillbaka i Sverige. Idag har han lämnat låtskrivandet bakom sig och satsar på den digitala tekniken. Men framför allt är han hemma för att ta hand om sin mamma Annika den tid hon har kvar.

Tidigare när jag träffat musikproducenten och entreprenören Andreas Carlsson har det varit i hans hem i Los Angeles. Ett hus som han sa att det spökade i och där bland andra Charlie Chaplin bott.

Men nu, efter 30 år i USA, har han flyttat tillbaka till Sverige. Den här gången träffas vi i hans magnifika vindsvåning på Strandvägen i Stockholm. Genom högtalaren strömmar gruppen Totos Africa.

Andreas Carlsson

Ålder: 50 år.
Familj: Sonen William, 22 år.
Bor: I en vindsvåning på Strandvägen i Stockholm.
Gör: Entreprenör.
Aktuell med: Släpper en ny stor techplattform i USA, en animerad film.

– Kom med upp ytterligare en trappa, utbrister han när jag kommit upp till översta våningen.

Han tar med mig upp och ut på en terrass med utsikt över Riddarfjärden, med Djurgården och Södermalm som en vacker bakgrundskuliss. Jag påpekar att hans våning är som gjord för fest och mingel men han säger att han sällan har folk hemma.

– Visst kan jag vara social men jag är nog ganska introvert, säger han när vi är på väg nerför trappan och slår oss ner vid hans arkitektritade bord.

Konst, kultur, form och färg är några av Andreas alla intressen. Hans goda smak för både inredning och konst är påfallande.

Andreas bor idag i en vacker våning vid Strandvägen i Stockholm.

Kommer inte flytta tillbaka till USA

Till en början magasinerade han alla prylar han hade i huset i Los Angeles men han insåg ganska snabbt att till USA kommer han inte flytta igen. Han är klar där. Pandemin var det som fick honom att ta steget, även om han hade börjat tröttna på landet även innan.

– Infrastrukturen där är inte vad jag strävar efter, för var jag är i mitt liv nu, när man ser till trygghet och hur jag vill leva min vardag. Det är så mycket inom det legala systemet i USA som vädjar till utpressning. Försäkrings- och kreditsystemet är dåligt och drabbar gemene man, säger Andreas.

Han var själv med i en oerhört dyr rättegång.

– Det var en tvist gällande immateriella rättigheter. En kille som hävdade att mina verk var hans verk och det orsakade en strid om upphovsrätt som pågick i över åtta år. Det finns ju ingen amerikansk rättsinstans som vill stoppa en gynnsam fejd så dispyten bara pågick, säger Andreas.

Han tror inte att många i hans närhet skulle fixa det som han fick uppleva under de där åren.

– Jag är rätt stark, löste det och vann. Det var som att köra på rött – man bör tanka innan bilen stannar så man inte förstör motorn. Man kan väl säga att jag körde långt förbi det strecket och gick därmed lite väl hårt åt mig själv.

Andreas ser på det som en värdefull erfarenhet. När han är ute och motivationsföreläser brukar han säga att han inte lärde sig något alls av sina framgångar utan bara av sina motgångar.

– Det är just i differensen mellan en negativ upplevelse och en positiv erfarenhet som en succé kan uppstå. Uppehåller man sig bara vid sina nederlag blir man en person utan framgångar, säger Andreas.

Han menar att om man bränner sig på en platta och känner att det gjorde ont så har man lärt sig en läxa och gör inte om det. Men till skillnad från honom går vissa och stirrar på blåsan på fingret i två veckor efteråt.

Förutom att han var trött på situationen i USA, kallade även hans familj och rötter.

– Succé och framgång var kanske mer aktuellt i början av min resa men när man har varit med om väldigt mycket blir de nära relationerna och personerna viktigast.

Andreas som 19-åring i Los Angeles hemma hos gruppen Chicagos sångare Bill Champlin. ”Ett livsförändrande möte”, enligt Andreas. (Privat bild)

Mamma Annika fick diagnosen ALS

Under pandemin började Andreas mamma Annika må dåligt. Hon fick en rad märkliga symtom och Andreas befarade att det inte stod rätt till med henne. Hon gjorde en hel del tester och fick till slut diagnosen ALS.

– Min magkänsla sa hela tiden att det var något allvarligt. Jag står min mamma väldigt nära och kände att jag ville vara med hos läkaren när hon fick beskedet.

Han blev förkrossad, främst för sin mammas skull men även för sin egen.

– ALS är den mest fruktansvärda sjukdom man kan råka ut för. Man tas ifrån precis allting, förtvinar till absolut ingenting under så kort tid och det finns inte något som helst botemedel.

Några månader före beskedet hade Andreas tagit med sin mamma till Kungliga slottet i Stockholm där han fick ta emot medalj av kungen för sina prestationer.

– Även där, i detta offentliga sammanhang, märkte jag att hon inte var sig själv och jag såg att hon behövde all sin kraft för att orka med. Det var en viktig dag för henne och jag är glad att hon fick vara med om det, men sjukdomen gjorde sig tydligt påmind.

Samtidigt som Andreas mamma fick sin diagnos var hon i full gång med boken om sitt liv (släpptes i september).

Eftersom Andreas skrivit några böcker har han hjälpt henne med dramaturgi och vägledning.

– Att läsa den berättelse som ens mamma skrivit är speciellt. Man lär aldrig känna en människa så bra som när man läser hennes biografi. Vilket liv hon levt och hur tufft hon har haft det, säger Anderas.

Andreas tillsammans med mamma Annika. (Privat bild)

Har sämre relation till sin pappa

Annika blev troende kristen som 13-åring och har jobbat som pastor hela sitt liv. Tron har spelat en stor roll i hennes liv liksom i Andreas.

– Det finns ett oerhört lugn som vilar i henne. Så som hon hanterar sin diagnos och som hon lever sitt liv saknar motstycke. Hon känner sig omsluten och upplever en frid mitt i det här. Mamma vilar i sin tro, hon har full tillit till att det här kommer ske på det sätt som det ska ske och vi har nog aldrig skrattat så mycket tillsammans som vi gör nu.

I bilen upp till Stockholm, efter att mor och son tagit emot sjukdomsbeskedet, grät Andreas hela tiden.

– Jag tillät mig vara ledsen ett tag men sedan frågade jag mig själv vem är jag som går runt här och sörjer och klagar. Nu rider vi ut den här stormen tills den planar ut och fokuserar på att göra det absolut bästa av hennes sista tid.

Andreas har bestämt sig för att vara den bästa personen han kan för sin mamma.

– Mamma har varit viktig i många delar av mitt liv men kanske är det först på senare tid som vi båda upplever vår tid ihop som enormt värdefull.

Andreas relation till sin pappa beskriver han däremot som mer distanserad.

– Han har valt sin livsresa och jag min. Den relationen är vad den är och inte på långa vägar så nära som min och mammas.

Andreas Carlsson om tron på Gud

Andreas kallar sig för troende. Han talar med Gud och kan gilla att gå till Hillsong-kyrkan ibland.

– Jag vill inte tro att den mest centrala punkten i mitt eget liv är jag utan att det finns något större och mer ­gudomligt som står över mig. Man är inte själv mot livet.

Kanske har det med tron att göra men Andreas beskriver sig själv som en väldigt harmonisk person.

– Mitt i stormen är jag oerhört lugn. Ingen människa på jorden är stor nog att ta över den roll som Gud symboliserar. Vi människor behöver inte ha svar på alla stora frågor. Det kan vara en tröst.

Andreas resonerar vidare att om hans ”lilla, nästan obetydliga roll, i den här världen” kan få någon människa att känna, sjunga med eller skratta för en sekund så har han lyckats.

– Det är min uppgift här. Jag tycker alla borde fråga sig själva vad de kan göra i den här världen som inte enbart gagnar dem själva. Mer och mer i mitt liv handlar om vad jag kan göra för andra.

– Jag drömmer också om framgång men inte på andras bekostnad. Jag har blivit mjukare och framför allt vill jag vara med människor som på riktigt är goda vänner, som jag känner tillit till och som bryr sig om mig. Att mingla runt på ett cocktailparty kan vara trevligt men jag söker mer substans idag.

År 2008–2010 satt Andreas i juryn för Idol tillsammans med Anders och Laila Bagge. Foto: TT

Det här gör Andreas Carlsson idag

Andreas är en av våra allra främsta låtskrivare och har under sin karriär skapat hits till artister som Britney Spears, Celine Dion, Westlife och Kate Perry. Nu berättar han att han tappat intresset för låtmakeriet.

– Som konsument älskar jag musik. Det är något man njuter av i livet. Men att gå in i studion, känna pressen och skriva något – det är inte där jag är idag.

Kreativiteten lever i högsta grad vidare i honom men Andreas tror att man måste älska det som hörs på radion, det som konkurrenterna gör just nu, för att känna passion för skrivandet.

– Förr kunde jag höra någon annans låt och drabbas av en känsla av att vilja ta det bästa från den och göra det ännu bättre. Men mycket av det jag hör nu gör inte att jag får den där känslan. Jag stänger snarare av och känner man så – ja, då är man i fel business.

Andreas har istället investerat stora summor av tid och pengar i en digital plattform som förändrar hur människan integrerar med musik med en tillhörande ekonomisk lösning.

Det projekt Andreas sysslar med nu är så monumentalt att det känns som han påbörjar ett helt nytt kapitel i livet. Han säger sig ha flera liknande projekt på gång och befinner sig i ett bra läge i livet med många olika möjligheter.

Har sonen William med Hannah Graaf

Andreas har grundat skolor och har för avsikt att öppna fler. Han tycker att många skolor idag lägger fokus på fel saker.

– Skolan är nyckeln till förändring. Man kan googla sig till nästan all kunskap, som världens alla floder och liknande. Viktigt idag är att bli en bättre individ, stärka sitt värdegrundstänk och lära sig hur man blir en bra entreprenör för att kunna tackla den digitala samtid som galopperar fram.

– På vår skola har vi tagit fram ett styrhjälpmedel, ”My better me”, som under en treårsperiod jobbar konkret med att förändra människor till sitt bättre jag.

På frågan om Andreas känner att det finns saker han har fått försaka med tanke på all tid han lagt på jobb, säger han att han inte levt som en familjefar.

– Jag har inte varit gift, haft en skara barn på heltid som jag hämtat och lämnat på olika aktiviteter. Visserligen skjutsade jag William till fotbollsträningar ibland men främst har han ju haft sitt liv hos sin mamma (Hannah Graaf). Jag har inte levt efter de normer som de flesta lever efter, men det där hur man vill ha det är ju individuellt.

– För mig, i den ålder då de flesta gifte sig och fick barn, var det tydligen viktigare att uttrycka min passion och mitt skapande. Jag upplever inte att jag valt fel spår i livet, känner mig snarare tacksam för att jag fått vara med i den här fantastiska filmen så här länge.

– Vad det beträffar William så är det såklart viktigt att han hittar sin passion. Mark Twain sa det bättre än någon annan: ”De två viktigaste dagarna i livet är den dag du föddes och den dag du förstod varför.” Oavsett om det är som läkare, lärare, pastor eller musiker … att hitta något som man kan ty sig till är ju en enorm trygghet.

– Jag försöker finnas för William som en kärleksfull pappa och ett slags scoutledare. Han befinner sig i en tid i livet då han måste flyga själv. Den tiden i livet är kritisk och läskig. Jag kastade mig handlöst in i musiken. Det är inte alltid enkelt att ha föräldrar som är väldigt drivna och ambitiösa, jag tänker att det kan vara svårt för ett barn att hantera.

Andreas och sonen William som i huvudsak bott hemma hos sin mamma. (Privat bild)

Vem dejtar Andreas Carlsson?

På frågan om han är kär eller längtar efter att träffa någon, säger han att han dejtat en del men nu verkar det vara lugnt.

– Jag är en upptagen person och jag tycker att man måste vara beredd att ge av sin tid och sig själv när man lever med någon. Jag vill inte ha ­någon bara för att – det är ju otroligt själviskt. Jag vill ha en kärlek som handlar om att lyfta varandra, om att ge och få.

Andreas har inte lätt för att bli kär men det han attraheras av är snällhet och skönhet.

– Lojalitet är viktigt och att det är en kvinna med egna drömmar. Jag är inte den som behöver bli omhändertagen utan lyssnar gärna på min kvinnas visioner. Någon som till exempel bara sitter hemma och filar på naglarna skulle nog inte passa så bra ihop med mig. Hellre driv och passion.

Scroll to Top