Sanna Nielsen om livet som mamma: ”Det har inte gått en enda dag då jag inte fällt en tår”

Gibson är uppkallad efter en gitarr och det passar väl bra när mamma är artist och pappa musiker. Sonen är det bästa som har hänt Sanna Nielsen och när hon nu leder sommarens Allsång på Skansen kommer han att vara med – bakom kulisserna.

Sanna Nielsen

Ålder: 37 år.
Familj: Sambon Joakim Ramsell, 49, sonen Gibson.
Bor: I en villa söder om Stockholm.
Gör: Artist och programledare.
Aktuell: Som programledare för Allsång på Skansen i SVT, åtta tisdagar med start 28 juni.

Sommar, sol – och Sanna Nielsen. Ja, för många är den charmiga sångerskan från Skåne lika med en ljummen sommarkväll på Skansen i Stockholm. Sanna gör nu sitt sjunde år som programledare för SVT:s populära långkörare Allsång på Skansen.

– Jag är så taggad. Vi lämnar två pandemiår bakom oss och jag längtar efter att få välkomna alla artister, tv-tittare och publik på plats. Jag hoppas att folk vill komma till Skansen och fira med oss. För det känns verkligen som världens folkfest. Samtidigt är jag lite nervös … herregud minns jag ens hur man gör, säger Sanna och skrattar.

Sanna har alltid älskat Allsången och minns sin barndoms tisdagar när hon och lillebrodern Thimmy spelade fotboll ute i trädgården hemma i byn Edenryd. Strax före klockan åtta knackade mamma Ing-Marie på fönstret.

– Då var det äppelkaka med vaniljsås, Lasse Berghagen och Allsången framför tv:n!

Under de sex år hon själv nu varit programledare har det passerat otaliga artister och uppträdanden på Sollidens scen. Bäst minns Sanna när Barbro “Lill-Babs” Svensson kom hennes första sommar. Det var repetition dagen före tv-sändning. Sanna och alla artister var instängda i ett litet rum. Klockan hade hunnit bli sen eftermiddag och alla var trötta efter en lång dag.

Sanna Nielsen om livet som mamma: ”Det har inte gått en enda dag då jag inte fällt en tår”
Sanna och hennes lilla familj stannar kvar i Stockholm i sommar.

Lysande recensioner

Då klev Barbro in genom dörren och livade upp gänget med sin omtalade positivism och energi. Hon kramade om alla, berömde varenda en och sa hur mycket hon hade längtat efter att komma.

– Hon såg alla. Det var inte en enda människa hon missade. Det är något jag aldrig kommer glömma. Hon var ett sådant proffs och en så stor artist. Samtidigt gav hon så mycket av sig själv. Jag blir alldeles rörd när jag tänker på det, säger Sanna och torkar en tår.

Lill-Babs hade mycket humor och brukade ställa sig bredvid den betydligt längre Sanna, ta en mobilbild och finurligt säga: “Titta, jag ser upp till dig”, berättar Sanna och ler.

– Men herregud. I själva verket var det ju vi alla som såg upp till henne. Hon är facit hur man ska vara som artist och människa. Hon var helt underbar.

Sanna om någon vet vad hon pratar om. Hon slog igenom redan som 11-åring i Café Norrköping med låten Till en fågel och har nu varit artist i hela 26 år. Hon har sjungit pop och musikal. Turnerat Sverige runt, varit med i Melodifestivalen sju gånger, haft en egen krogshow på Hamburger börs och blivit känd för sina julshower.

I fjol åkte Sanna ut på den rikstäckande julkonsertturnén Min sanna jul och fick strålande recensioner. Aftonbladet skrev bland annat: “Ska någon göra julkonsert så är det hon.” Det gav mersmak. I vinter upprepar Sanna därför succéshowen under samma namn.

– Det namnet ruckar vi inte på. Det var så genialiskt.

Sanna kommer även i år att bjuda på ett musikaliskt fyrverkeri av julmusik och personliga favoriter, varvat med julminnen.

– Det är väldigt härligt att få sjunga in julen med mina musiker och publiken på plats. Jag vill förmedla en känsla av lugn och ro, samt lite hopp. Vi lever i en värld där det är mycket elände. Julen är alltid en bra påminnelse om att livet är här och att vi har mycket att vara tacksamma över.

I Sannas fall stavas tacksamheten Gibson. Det är hennes och sambon Joakim Ramsells efterlängtade lille pojke som föddes i oktober förra året.

– Det känns som om han kom i går, tiden har gått så fruktansvärt fort. Vi njuter som bara den. Jag kan inte vara lyckligare än jag är just nu.

Sanna Nielsen om livet som mamma: ”Det har inte gått en enda dag då jag inte fällt en tår”
Sanna älskar att vara mamma till lille Gibson. (Privat bild från Sannas Instagram)

Ett familjeäventyr

Namnet Gibson kom till dem förra sommaren när Joakim, som är gitarrist, satt och spelade på sin Gibson-gitarr. Paret tittade på varandra och kände att det var ett coolt namn om det skulle bli en kille. Gibson heter även Nils efter Sannas pappa och farfar samt Edmund efter Joakim och hans pappa.

Just denna dag är den lilla krabaten hemma med sin pappa Joakim i villan söder om Stockholm, men Sanna har fått löpande uppdateringar om allt roligt de har tagit sig för.

– Jag ser fram emot att komma hem och gosa med Gibson ikväll.

Det märks att Sanna vill ha sin familj nära. När hon snart kliver upp på Allsångsscenen kommer Joakim och Gibson att finnas där i kulisserna och i jul kommer hela familjen att följa med ut på turnén. Joakim är inte bara hennes livs kärlek utan också hennes kapellmästare sedan 2008.

– Det är härligt att turnera ihop för vi upplever så mycket tillsammans. Vi kommer inte hem till någon annan relation utan vi har det med oss.

Än är det långt till jul, men Sanna ser redan nu fram emot att få ta med sig sonen på turnén, som hon kallar ett familjeäventyr.

– Jag vill så gärna visa Gibson vad livet har att erbjuda och att inget är omöjligt. Han är inte ens 1 år, men jag märker att jag brinner mycket för det, att han ska känna lust och tycka att livet är roligt.

Sanna Nielsen om livet som mamma: ”Det har inte gått en enda dag då jag inte fällt en tår”
Sanna Nielsen njuter av allsång och mammaliv i sommar.

Är mindre stressad

Att ha blivit mamma har påverkat Sanna på många sätt, säger hon.

– Jag har blivit mycket mer emotionell sedan han kom. Det har inte gått en enda dag då jag inte fällt en liten tår. Livet har blivit så berikat med den här lille killen.

Samtidigt har Sanna blivit mer cool och avslappnad kring saker hon tidigare kunde stressa upp sig för. Som vilka kläder hon skulle ha till den här pressdagen till exempel.

I går kväll kom hon på att hon glömt att välja något ur garderoben, men då ville Gibson amma och sedan leka …

– Till slut sa jag till Jocke att jag bara fick ta något imorgon bitti. Det får lösa sig och vet du, det gjorde mig ingenting, vilket är så skönt! Man får lite perspektiv på livet. Inte för att jag tar allt med en klackspark och allt annat blir oviktigt, men allt löser sig. Så har jag börjat tänka och det gör mig mindre stressad.

Scroll to Top