Linda Olofsson: “Det går inte att skaka av sig allting”

Att gå i berömde pappan Sverkers fotspår var långtifrån en självklarhet för Linda Olofsson. Men idag är hon glad att hon också blev journalist och programledare. Från Go'kvälls tittare har hon mötts av så mycket kärlek.

Linda Olofsson

Familj: Sambo och tre barn.
Bor: I Umeå.
Gör: Programledare och journalist.
Aktuell: Omväxlande programledare och producent för Go’kväll i SVT.

Linda Olofsson gillar problemlösning och att prova på nya saker. Under det senaste året har hon haft stor nytta av nämnda personlighetsdrag. Coronapandemin har understundom ställt Linda och hennes kollegor på SVT i Umeå inför tuffa utmaningar.

Förra våren hindrade reserestriktioner långköraren Fråga doktorns ordinarie programledare Suzanne Axell från att resa upp från Stockholm och leda programmet. Därför var en ersättare tvungen att kallas in med kort varsel. Erbjudandet gick till Linda Olofsson, som är en rutinerad tv-journalist och som dessutom har sitt hem i Umeå.

– Frågan kom en fredag och eftersom programmet skulle direktsändas nästföljande måndag så fanns det ingen tid att fundera. Det var bara att ta tag i uppgiften och utföra den.

Go’kväll har hon varit producent för sedan hösten 2019, då hon fick erbjudandet.

– Jag bestämde mig för att tacka ja, mest för att det är roligt att variera sig lite grann. Som producent är jag innehållsansvarig och jobbar med den långsiktiga planeringen av programmet. Det blir mycket problemlösning längs vägen, speciellt i dessa tider, vilket kan kännas både jobbigt och stimulerande.

Ungefär en kväll var tredje vecka lotsar Linda ändå tv-tittarna genom sändningen av Go’kväll.

– Jag tycker fortfarande att det är så kul att vara programledare. Därför är jag väldigt glad att jag till viss del kan hålla kvar den delen vid sidan av att vara producent.

Linda Olofsson:
När Linda var ung planerade hon inte att följa sin pappas fotspår och bli tv-journalist, men idag ångar hon inte beslutet.

Får mycket respons

Den stora genomslagskraft som det innebär att vara programledare för ett av SVT:s flagskepp återspeglas i Lindas mejlkorg, där det kontinuerligt trillar in respons från tittarna.

– Eftersom jag jobbar med ett vänligt program som står för trivsel har jag varit ganska förskonad från alltför mycket tyckande och tänkande. Men ändå får jag förstås många mejl med åsikter om allt från hur jag klär mig till hur jag uttrycker mig språkligt. Ibland kommer det åt en – det går inte att skaka av sig allting –men jag försöker att inte ta det personligt. Någonting man som programledare får lära sig ganska snabbt är att alla inte kan tycka om en.

Övervägande delen av omdömena är trots allt positiva. Genom åren har Linda fått såväl stickade vantar som hemsydda grytlappar skickade till sig av tittare som vill visa sin uppskattning. Och när hon rör sig på stan händer det ibland att människor tar tillfället i akt att ge personlig respons.

– När jag var nyare i yrket tyckte jag under en period att det var lite jobbigt att alltid bli förknippad med sin programledarroll. Vart jag än kom förväntades jag prata om djur och natur eftersom jag ledde Mitt i naturen. Idag tycker jag däremot att det oftast är väldigt trevligt och kul när folk kommer fram för att prata med mig eller ge en liten kommentar om något de sett i Go’kväll.

I egenskap av dotter till Sverker Olofsson – som under 23 års tid var programledare för SVT:s konsumentmagasin Plus och blev så sammankopplad med programmet att han fick smeknamnet “Mr Plus” – var Linda till viss del förberedd på vad som väntade när hon själv tog steget in i tv-rutan. Men att följa i sin pappas fotspår och bli tv-journalist var ingen självklarhet för henne.

I unga år hade hon andra yrkesplaner.

– Länge ville jag bli jurist och åklagare. Och ett tag drömde jag om att bli polis. Men journalistiken har alltid funnits där som ett alternativ. Jag tror att jag tog intryck av att pappa alltid har trivts oerhört bra med sitt jobb.

Linda Olofsson:
Pappa Sverker Olofsson var legendarisk programledare för konsumentprogrammet Plus. Nu är Linda själv populär programledare.
Foto: TT

Bor nära familjen

Linda konstaterar att pappa Sverker har varit en trognare tittare av hennes program än vad hon har varit av hans. Men även om hon knappast satt bänkad i tv-soffan för att se Plus har hon varit mån om att tillvarata Sverkers stora erfarenhet på tv-området och ofta rådfrågat honom.

– Framför allt har jag försökt ta till mig av hans råd om att jag som programledare inte ska försöka spela en roll utan bara vara den jag är.

Pappa har också varit en förebild för mig i sitt förhållningssätt till yrket – han har alltid varit väldigt bra på att dra en skiljelinje mellan arbete och familjeliv. Jobbet har aldrig varit mer än ett jobb för honom.

Nära familj och vänner

Linda arbetade i sju år på SVT i Sundsvall innan beskedet kom att SVT:s programproduktion på orten skulle läggas ner.

– Det var väldigt omtumlande och dramatiskt. Efter den inledande chocken var jag och mina arbetskamrater tvungna att ta ställning till om vi skulle flytta med programproduktion-en till Umeå eller stanna kvar i Sundsvall. I och med att jag kom från Umeå och vid den tiden inte hade någon familj var jag i en gynnsammare situation än många av mina kollegor som hamnade i ett svårare val.

Idag är Linda glad att det blev som det blev. Fördelarna med att bo i sina barndomstrakter – Linda växte upp i Vännäsby tre mil väster om Umeå – är många.

– Värdet ligger framför allt i de sociala relationerna, att jag har nära till mina föräldrar, min syster och alla barndomsvänner som funnits med mig hela livet. Jag trivs så bra här.

En ledig dag tillbringar hon helst utomhus.

– Det bästa jag vet är att göra utflykter. Att packa en ryggsäck med fika och sedan åka skidor eller promenera någonstans och grilla över öppen eld, det är det jag njuter allra mest av.

Scroll to Top