• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Även kungliga hundar säger vov!

  Hunden är människans bästa vän, det är allmänt känt. Och det gäller även kungahuset. I hundratals år har kungligheterna haft hundar som sina närmaste följeslagare.

  Bild 1286229

  Kungaparet och labradoren Ali som de senare var tvungna att döpa om till Charlie för att undvika internationella förvecklingar...

  Vår kungafamilj har haft många hundar genom årens lopp. Drottning Victoria avgudade sin stora pudel Tom och hos prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla på Haga slott fanns det alltid hundar.

  Drottning Louise älskade sina tre pekingeser och efter hennes död 1965 lämnade inte hunden Eisie sin husses, Gustaf VI Adolfs sida.

  Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har även de haft flera hundar. Kungen hade en labrador som hette Ali. När han en jul befann sig hos prinsessan Christina för julfirande i Villa Beylon, rastade han sin hund i parken vid Ulrikdals slott. Där träffade han en ung kvinna från Kina som hade gått vilse och nästan frusit ihjäl sig.

  Historien om hur den svenske kungen räddade den unga kvinnan spred sig i media runtom i världen och då startade protesterna mot valet av namn för hunden, Ali. Flera muslimska länder, däribland Pakistan, protesterade eftersom Ali var en nära släkting till profeten Mohammed. Att Ali var ett vanligt hundnamn i Sverige imponerade inte, det blev snarare en motsatt reaktion och kungen tvingades ändra namn på hunden till Charlie.

  Kungaparet har sedan haft labradoren Jambo och när de avlade statsbesök i Slovakien 2001 fick de i gåva hunden Zila.

  Kronprinsessan hade i ungdomen en spaniel som hette Sissi och prinsessan Madeleine har idag sin Jack Russel Zorro.

  När prinsessan Lilian blev änka 1997 köpte kungafamiljen golden retrievern Bingo till henne, och för henne blev han ett ovärderligt sällskap.

  Tittar man tillbaka i historien kan man även konstatera att Karl XI hade hundarna Turck, Fortun, Gallas och Fairfaix, Karl XII hade Pompe, drottning Sofia hade en foxterrier som hette Ponte och målarprinsen Eugen hade hundarna Muff och Bell.

   

  Bildextra kungliga hundar!

  Bild 1286230

  Kronprinsessan hälsar på Zorro under kungens 40-års jubileum som monark, september 2013.

   

  Bild 1286231

  De kungliga damerna fick god hjälp av prinsessan Lilians hund Bingo att hälsa på folket under ett av kungens födelsedagsfirande på yttre borggården.

   

  Bild 1286232

  Drottning Victoria hade en ständig följeslagare i pudeln Tom.

   

  Bild 1286233

  Prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla poserar med parets hund i samband med förlovningen 1932.

   

  Bild 1286234

  Drottning Silvia tillsammans med prinsessan Madeleines hund Zorro.

   

  Bild 1286235

  Kung Gustaf VI Adolf klappar en av drottning Louises pekingeser på Sofiero.

   

  Presenteras i samarbete med Kungliga Magasinet

  (Klicka på länken för ett prenumerationserbjudande)

  Bild 1286236

   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!