Tilde de Paula: Jag var rädd för kärleken – då träffade jag Thomas

Tilde de Paula är en tuff tjej. Hon är sällan rädd för att kasta sig in i nya situationer. Men med kärleken var det länge annorlunda. Efter flera smällar i livet var hon alltför rädd för att bli besviken…

Personligt:

 

Namn: Anatilde de Paula.

Ålder: 39 år.

Yrke: TV-programledare.

Bor: I lägenhet i Stockholms innerstad.

Familj: Pojkvännen Thomas Eby, 31 år, sönerna Elian, 12, Zion, 11, Ilyah, 6 månader, och dottern Naemi, 7.

Aktuell: Som programledare i ”Nyhetsmorgon Söndag” i TV4.

 
Tilde de Paula är en av mina absoluta favoriter i den mångfacetterade TV-världen. Vi har träffats många gånger för intervjuer och hon är alltid lika härligt entusiasmerande. Full av livsglädje och nyfikenhet.

Tilde säger själv att hon är en typisk mycket-människa. För henne finns inga mellanting, inga gråskalor. Hon lever här och nu. Intensivt. Något som förstås har inneburit att hon har fått sina smällar här i livet.

Hon har fyra barn med tre olika män. Men när hon för snart tre år sedan träffade musikern Thomas Eby kände hon instinktivt att nu var det på riktigt.

– Egentligen hade Thomas och jag planerat att gifta oss förra sommaren, berättar hon. Men så blev jag gravid och vi bestämde oss för att vänta tills barnet hade kommit. Dessutom är ingen av oss särskilt bra på planering, så det är väl ytterst tveksamt om vi hinner ens till den här sommaren.

Egentligen möttes Tilde och Thomas för flera år sedan. Men då sa det aldrig klick.

– Thomas påstår att vi träffades första gången redan när jag var 24 år och han 16, berättar Tilde och skrattar. Jag har inget minne av det, men tydligen var han gäst i TV-programmet ”Fredagspuls”, som jag på den tiden ledde tillsammans med David Hellenius.

– Mitt första riktiga minne av Thomas är efter en show med Orup och Lena Philipsson då slumpen gjorde att vi råkade hamna vid samma bardisk och började prata med varandra.

Vid den tiden hade Tilde inga tankar på att starta ett nytt förhållande.

– Jag hade slutat att tänka i termer som ”tvåsamhet” och ”för resten av livet”, berättar hon. Jag mådde bra, kände mig stark, trivdes på jobbet och hade fantastiska vänner. Men jag var nog rädd för att utsätta mig för kärleken igen, rädd för att misslyckas och bli besviken. Hellre levde jag ensam med mina tre underbara barn.

Men så träffade hon alltså Thomas Eby, trummis och sångare i kultbandet Hoffmaestro och sångare i egna bandet Calle Real. Tilde var jättenervös när hon skulle presentera honom och barnen för varandra.

– Det hade förstås varit en katastrof om det inte hade funkat mellan dem, berättar hon. Nu gick allt problemfritt. Jag hann prata mycket med barnen innan. Att Thomas dessutom är en fantastisk människa och trygg i sig själv underlättade förstås.

Älskar mammarollen

Den 5 september 2011 föddes så deras gemensamma barn Ilyah (uttalas Ilia).

– Jag är nog ganska lugn och trygg som mamma, säger hon. Definitivt mindre orolig än när jag blev mamma för första gången. Jag vågar njuta mer av ögonblicket i vetskapen om att de snart är 1.70 långa och på väg att flytta hemifrån.

Tilde älskar verkligen mammarollen och alla som känner henne kan intyga att hon är en väldigt bra mamma. Men det där med att vara gravid är inte hennes bästa gren.

– Nej, ärligt talat tycker jag att det är ganska tråkigt att vara gravid, säger hon. Det är en enda lång väntan, då jag känner mig ful, tung, trött och hormoniell med stora humörsvängningar och mår lite illa hela tiden.

De första fyra månaderna var Tilde hemma med Ilyah innan hon började jobba igen med ”Nyhetsmorgon Söndag” i TV4. Sedan dess har Thomas varit pappaledig. I sommar tänker Tilde vara helt ledig och bara ägna sig åt barnen och sig själv, medan Thomas ska turnera flitigt med sina olika band.

– Vi har i flera år fått låna ett hus i Stockholms norra skärgård. Där tänker jag gå och skrota i mysbrallor och gummistövlar hela sommaren, säger hon.

Att Tilde blev programledare i TV var mest en slump, men att hon skulle bli journalist berättade hon för världen redan som 13-åring. Helst då en grävande journalist, som avslöjade korrupta politiker och andra missförhållanden i samhället. Det politiska intresset finns kvar, även om hon idag är mer engagerad i sina närmaste än att rädda världen.

– Det känns som om världen har krympt, säger hon. Som fyrbarnsmamma har jag fått ett annat perspektiv än när jag var yngre.
Idag känner jag mig nöjd bara av att se mina barn skratta och må bra.

– Som tonåring var jag däremot närmast politiskt rabiat. Jag hade ett väldigt hett temperament och uppfattades nog av många som en ren plåga.

– Jag kunde resa mig upp mitt under ett föredrag i aulan bara för att jag förutsatte att alla hellre ville lyssna på mig och mina tankegångar. Och när jag var på fest, där alla andra helst ville dricka vin och hångla, envisades jag med att starta diskussioner om hur vi gemensamt skulle kunna rädda världen!

Tvingades fly

Tilde föddes i Chile, men hennes pappa kommer från en politikerfamilj i Brasilien. Farfar var vänsterpolitiker och blev både mordhotad och beskjuten innan han flydde till Kuba och fick hjälp och beskydd av sin gamle vän Fidel Castro. Det var också på Kuba som Tildes föräldrar mötte varandra.

– Mamma var 15 och pappa 14 när de gifte sig, berättar hon. Sedan flyttade de till Chile. Men statskuppen mot president Allende gjorde att vi tvingades fly i all hast när jag bara var knappt 1 år.

– Vi var tre familjer och tolv personer i min släkt som flydde. Att vi råkade hamna i Sverige kan vi tacka den dåvarande svenska ambassadören i Santiago för.

Tilde växte upp i Uppsala. Hon berättar att hennes första riktiga minne är från 4-årsåldern, då hennes föräldrar berättade att de skulle skiljas.

– Jag minns hur arg och besviken jag blev. Men inte på skilsmässan som sådan, utan på att jag kände mig lurad när de sa att pappa skulle flytta för att han inte gillade vår nya lägenhet.

– De sa naturligtvis så för att skydda mig, men jag genomskådade deras bluff. Jag visste ju att vår nya lägenhet var mycket finare än den gamla och att pappa naturligtvis också tyckte det.

 Tildes pappa och halvsyskon och stora delar av hennes släkt bor nu i Brasilien. Hon har varit och hälsat på många gånger.
Senaste gången var också Thomas med, så att han fick bekanta sig med det land och den kultur som betyder så mycket för henne.

– Jag älskar verkligen både landet och människorna, säger hon. Jag bodde där med pappa under ett år när jag var 13. Då såg jag uteliggare för första gången. I Rio låg de längs husväggarna för att få lite skydd mot nattkylan.

– Eftersom det var min uppgift att fixa mjölk och färskt bröd till frukost, brukade jag köpa fem liter mjölk i stället för en och fjorton bröd i stället för fyra. Överskottet portionerade jag sedan ut bland uteliggarna på hemvägen.

Passar som 40

I november fyller Tilde 40 år. Obegripligt nog när man tittar på henne. Till skillnad mot många andra tjejer i hennes ålder ser hon verkligen fram mot födelsedagen.

– Jag tycker faktiskt att jag passar som 40-åring, säger hon. Jag har aldrig haft problem med att bli äldre och jag tycker att jag har varit 30 plus så länge att det verkligen är på tiden att passera 40-årsgränsen.

– När jag fyllde 30 bjöd jag in till en tredagarsfest och jag lovar att även det kommande kalaset ska bjuda på både stor fest och massor med överraskningar.

– Det är bara häftigt och positivt att bli äldre – även om ett tydligt ålderstecken är att jag nyligen blev tvungen att skaffa mig läsglasögon…

 

Scroll to Top