• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Femtimmarskoftan

  Visst vill du värma ett litet barn! Ta till vara alla restgarner och var med i vår satsning "Sticka och skicka". Beskrivningarna är hämtade från böckerna "Värma en liten" och "Restvärme".

  Bild 1290678

   

  Beskrivningen till femtimmarskoftan hittade jag i en rad snarlika varianter på olika amerikanska sticksidor och stickbloggar, och sedan jag översatte den har den blivit väldigt populär bland hjälpstickare här i Sverige också.

   

  Den variant som jag valde, med rätstickade varv från baksidan (de kamouflerar ökningarna en aning) och ärmar som virkas eller sys ihop undertill, har inga knapphål, men det kan man lätt lägga till om man vill.

   

  Koftan på bilden är stickad med stickor nummer 6 och drygt ett hekto av ett mjukt ullgarn (Marks och Kattens ekologiska) som egentligen skulle ha snäppet tunnare stickor. Till hjälpstickning är det egentligen bäst att använda ett akrylgarn eftersom det kan vara lite svårt att skicka med tvättanvisningar.

   

  Tidsåtgången beror förstås ganska mycket på hur van man är, men att koftan är ovanligt enkel och snabbstickad är verkligen sant!

  Anna Braw

   

  Beskrivning:

   

  Ökning: sticka en maska i bakre maskbågen och en i främre

  Omslag: lägg till en maska genom att lägga en "baklängesögla" om höger sticka

   Lägg upp 33 m och sticka rätstickning i 4 v.

  Varv 5: 3 rm, am tills det är 3 m kvar, 3 rm (såhär stickas alla am-varv som går från kant till kant).

  Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 1 rm*, upprepa från * till * fram till sista 4 m, gör en ökning och sticka 3 m vanligt. Nu är det 47 m på stickan.

  Varv 7: som v 5.

  Varv 8 och 9: rm.

  Varv 10: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.

  Varv 11: som v 5.

  Varv 12 och 13: rm.

  Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.

  Varv 15: som v 5.

  Varv 16 och 17: rm.

  Varv 18: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.

  Varv 19: som v 5.

  Varv 20 och 21: rm.

  Varv 22: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.

  Varv 23: som v 5.

  Varv 24 och 25: rm.

  Varv 26: dags att markera framstycken, ärmar och bakstycke. Fyra markörer behövs.

  6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.

   

  1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena ärmen, som nu ska vara 23 m.

   

  1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, upprepa från * till * 2 ggr, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.

   

  1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra ärmen, som nu ska vara 23 m.

   

  1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

   

  Varv 27: som v 5.

  Varv 28: rm. Gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.

  Varv 29: som v 5.

  Varv 30: som v 28. Nu ska det vara 139 m totalt.

  Varv 31: som v 5.

   

  Sticka nu 22 rm, gör 2 omslag, sticka 27 rm (ärm), gör 2 omslag. Vänd och sticka slätstickning på de 31 m som nu utgör ärmen i 22 v. (På ena sidan om denna ärm sitter ena framstycket kvar på stickan, på andra sidan sitter rygg, andra ärmen och andra framstycket. Det kan bli lite trångt ett tag, men det fungerar.)

   

  Minska för handleden: 2 rm, *2 tills, 3 rm*, upprepa från * till * 4 ggr, 2 tills, 2 rm. Nu ska det vara 25 m kvar.

  Sticka 7 v rm och maska av. Lämna en garnände att sy ihop med. Eller, om du inte gillar att sy: maska av fram till sista maskan, sätt den på en virknål och virka ihop ärmen från avigsidan med smygmaskor. När du kommer upp till ärmhålet, sätt maskan på höger sticka.

   

  Sticka bakstyckets m r, gör 2 omslag, sticka 27 rm (andra ärmen), gör 2 omslag. Vänd och sticka färdigt denna ärm likadant som den första.

   

  Sticka andra framstyckets m r, vänd och sticka slätstickning över framstycke, rygg och bakstycke (med alla avigvarv som v 5) i minst 15 v (koftan på bilden har 27 v). Avsluta med 8 v rm och maska av.

  Sy ihop ärmarna undertill (om du inte redan har virkat ihop dem) och virka och sy fast snoddar att "knäppa" koftan med.

   

  Knapphål?   

  Vill du sticka en kofta med knappar och knapphål? Lägg till 4 m vid uppläggningen och gör de rätstickade kanterna 5 m breda. Gör ett knapphål till exempel genom att maska av tredje och fjärde maskan på ett varv och sedan på nästa varv göra två omslag på samma plats.

   

  Snoddar

  Det finns många sätt att göra knytsnoddar. Här är ett: lägg garnänden vid koftans kant och hämta först upp en ögla genom att trä virknålen ner genom stickningen, upp för att hämta garn och så tillbaka. Virka luftmaskor till en lagom lång snodd och ta av garnet med god marginal (snoddens längd + lite till).

   

  Trä garnänden på en nål och dra den tillbaka till koftan genom att trä den i sicksack på snoddens "baksida". Fäst både "startänden" och "slutänden" ordentligt i koftan, gärna med något extrastygn genom snodden. På det här viset blir snodden aningen tjockare än en rad luftmaskor.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!