Kan glukosamin vara skadligt för njurarna?

Jag har ledvärk och tyvärr även njursvikt, med bara cirka 30 procents funktion kvar i njurarna. På grund av ledvärken hade jag tänkt pröva glukosamin,...

Jag har ledvärk och tyvärr även njursvikt, med bara cirka 30 procents funktion kvar i njurarna. På grund av ledvärken hade jag tänkt pröva glukosamin, men undrar om det är skadligt för njurarna?

Apotekare Fredrik Hed svarar:

Glukosamin är ett före detta hälsokostpreparat som funnits länge. Efter en del vetenskapliga studier som visat viss effekt vid artros krävde Läkemedelsverket att glukosamin skulle klassas som vanligt läkemedel. Senare har dock lite större undersökningar visat att effekten snarare är tveksam. Men det utesluter inte att enstaka personer ändå kan ha effekt av glukosamin.

 

Den enskilda substansen glukosamin i sig är troligen inte skadlig för njurarna. Däremot innehåller många glukosaminpreparat även kalium, vilket inte är bra om du har nedsatt njurfunktion.

 

Vid nedsatt njurfunktion kan utsöndringen av kalium minska, vilket kan leda till ett förhöjt kaliumvärde i blodet, vilket kan vara mycket skadliga för hjärtat på så vis att man får allvarliga rubbningar av hjärtrytmen. Eftersom blodplättarnas funktion fungerar sämre kan man också börja blöda lättare.

 

Om du har njursvikt bör du inte ta några läkemedel eller naturläkemedel utan att du först pratar med din läkare.

Scroll to Top