Hur minskas kortisonets biverkningar?

Jag är 70 år. Fick temporalisarterit i höstas och äter därför Prednisolon som nu trappats ner till 10 mg/dag.   Vad gäller övriga mediciner tar...

Jag är 70 år. Fick temporalisarterit i höstas och äter därför Prednisolon som nu trappats ner till 10 mg/dag.

 

Vad gäller övriga mediciner tar jag kalktablett, Omeprazol samt Sifrol och Sinemet eftersom jag har Parkinsons sjukdom men i mycket lindrig form.

 

Kortisonet har ju många biverkningar, bland annat benskörhet och svullnad. Vad gäller sistnämnda undrar jag om man kan göra något för att minska svullnaden? Det gäller främst ansikte och haka. Kan även inre organ svullna av kortisonet? Jag känner ett tryck nedåt på urinblåsan, dock inte när jag ligger. Min mage/diafragma blir alldeles hård när jag bara druckit ett glas vatten eller efter att jag har ätit. Magen känns som om den skulle spricka och det ser ut som om jag väntade barn. Tyvärr finns ju diafragman där i normala fall också, men den brukar göra sig påmind först när man tittar sig i spegeln.

 

Trycket på urinblåsan började först när mitt intag av kortison var 25 mg/dag, någon vecka senare kom en enorm mättnadskänsla efter normal måltid. Har kollat både urinvägsinfektion och framfall, men dessa problem kan uteslutas. Likaså har jag kollat mina inre organ med ultraljud och allt ser bra ut. Kan möjligen benmassan “krympt ihop” så att något organ påverkar trycket nedåt på urinblåsan? Jag tycker att mina långbyxor blivit längre, det vill säga att jag skulle ha blivit kortare. Det kan vara inbillning – men jag brukar ha en knivskarp känsla för dylika detaljer och en bra intuition.

 

Är Alendronat något att rekommendera? Kan man samtidigt äta kalcium/vitamin D3 och vitamin K? Hur lång tid efter påbörjandet av kortisonmedicin kan nya biverkningar uppkomma?

Doktor Lennart Skoog svarar:

Till att börja med var det bra att din sjukdom temporalisarterit (inflammation i pulsåderkärl i tinningen och ibland också i blodkärlen till ögat) kom under behandling. Det är en allvarlig inflammation som kan drabba ögat så illa att det finns risk för nedsatt syn eller i värsta fall blindhet om den inte behandlas. Orsaken är okänd. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män, och man blir sällan sjuk före femtio års ålder. Om man har temporalisarterit brukar man ha huvudvärk, oftast kring ena tinningen eller i nacken. Inflammationen kan leda till att man får svårt att se på det öga som sitter på samma sida som värken.

 

Som vid all läkemedelsbehandling måste man alltid väga risken för biverkningar mot vinsten av behandlingen och i ditt fall är behandling med kortison nödvändig. För den som studerar biverkningar av kortisonbehandling kan dessa te sig skrämmande, men kortison är, rätt använt och under noggrann och regelbunden läkarkontroll, en mycket effektiv medicin mot många allvarliga sjukdomstillstånd.

 

De biverkningar som kan orsakas av kortisonmedicinering är bland annat vätskeansamling, högt blodtryck, magsår, hudförtunning, försämrad sårläkning, för hög sockerhalt i blod och urin, benskörhet och muskelförtvining. Det finns också en risk för fettomfördelning i kroppen så att fettmassan inne i buken ökar liksom i ansiktet och på nacken.

 

Du har fått magsårsmedicinen Omeprazol för att skydda magen. Tyvärr kan just den medicinen ge förstoppning och gasbildning som gör att magen svullnar. Då finns det andra mediciner du i samråd med din läkare kan pröva.

 

När man får kortison under lång tid ökar risken för benskörhet. För att undvika denna risk, som framförallt drabbar kotpelare, ska man alltid äta tillskott i form av kombinationen kalcium och vitamin D3 och de flesta behöver även få en specialmedicin som minskar risken för skelettnedbrytning, till exempel Alendronat. Det finns ingen ökad risk att drabbas av brist på K-vitamin, så om du har en normal kosthållning ska du inte behöva ta något tillskott.

 

Har du inte redan fått dessa tillskott/mediciner ska du ta upp detta med din läkare så snart som möjligt. Det är också viktigt att vara fysiskt aktiv för att stärka skelettuppbyggnaden och minska förlusten av muskelmassan. Rökning och alkohol bör också undvikas, eftersom de påverkar skelettuppbyggnaden negativt. Det kan alltså vara så att din kroppslängd har minskat något på grund av att kotor har fått en minskad höjd och det är viktigt att förebygga detta.

 

När det gäller svullnadskänslan i kroppen som framför allt drabbar ansikte, magen och nacken så kan den delvis bero på vätskeökning i kroppen, som till viss del kan påverkas med vattendrivande medicin. Det är betydligt svårare att på medicinsk väg påverka den ökning av fett som man kan se kring mage, i ansiktet och på nacken. Ett sätt att minska risken för denna biverkning är att dra ner på kolhydrater i kosten eftersom kortisonet gör att kolhydraterna lättare lagras som fett. Kortison ger ett ökat sötsug så det är bra att begränsa intaget av socker.

 

När det gäller dina urinvägsbesvär så kan man tekniskt tänka sig att ökad fettmassa kring buken kan trycka mot urinblåsan, särskilt då du står. Bukfetma kan också trycka på magsäcken och ge en ökad mättnadskänsla.

 

Du har kontrollerat magen med ultraljud och fått besked om att allt ser bra ut. Om besvären från magen i form av mättnadskänsla tillkommit tycker jag du ska berätta det för din läkare så får han/hon avgöra om det behöver utredas vidare, med exempelvis gastroskopi, för att utesluta att du trots Omeprazol-behandling fått till exempel ett magsår.

Scroll to Top