Hur blir jag av med besvärande slem i halsen?

Jag är en kvinna på 75 år. Har ett problem som jag knappt härdar ut längre! Det sitter slem i halsen som jag varken kan...

Jag är en kvinna på 75 år. Har ett problem som jag knappt härdar ut längre! Det sitter slem i halsen som jag varken kan svälja eller harkla upp. Sitter som en klump. Är väldigt hes, rösten tar slut när jag pratat en stund. Pratar sluddrigt, har svårt att få luft. Kan inte sova på grund av detta. Dricker slemlösande som jag fått rekommenderat av läkare men det hjälper inte alls. Använder Spiriva och Symbicort mot astma sedan tre år. Har ätit väldigt mycket kortison under många år mot sjukdomen polymyalgia rheumatica. Har även ätit sömntabletter i många år.
 
Jag har röntgat lungor och haft en kamera i näsan men man har inte hittat något fel. Men det måste ju vara något fel när slemklumpen sitter kvar i halsen dygnet runt. Hjälp mig, jag härdar snart inte ut länge!

Doktor Lennart Skoog svarar:

Dina besvär låter mycket jobbiga och jag tror att det kan vara så att du har kronisk svalgkatarr! Kraftig slembildning i halsen kan bero på olika saker, ibland allvarliga, och därför är det bra att man uteslutit dessa genom undersökning med röntgen och att man tittat ner i svalget genom din näsa.
 
Du berättar att du har behandling för dina luftvägar. Du använder bland annat Spiriva som är ett läkemedel mot kronisk bronkit. Otillräcklig behandling av kronisk bronkit kan ge rikligt av slem i luftvägar och svalg. Den andra medicinen för luftvägarna som heter Symbicort innehåller kortison. Kortison är ofta nödvändigt att använda, men kan orsaka irritation i svalget och ibland även svampinfektion. Det är därför jätteviktigt att gurgla vatten i en halvminut efter att man tagit en dos Symbicort.
 
Andra orsaker till kronisk svalgkatarr kan vara rökning, alkohol, sura uppstötningar från magsäcken eller sväljningsproblem orsakade av att svalgreflexen inte fungerar optimalt. Man känner numera också till att en kronisk halskatarr kan orsakas av en kronisk bakterieinfektion, troligen av samma bakterie som kan orsaka så kallad orienterarsjuka. Vanlig provtagning kan oftast inte påvisa bakterien utan den har i de flesta fall påvisats med specialmetoder. Man har sett att behandling med antibiotika gör att många blir fria från besvären, men att de ofta kommer tillbaka efter flera månader. Det anses bero på att bakterien har en tendens att orsaka långvariga infektioner som är svåra att helt läka ut med antibiotika. Medicinsk forskning får utvisa hur man praktiskt ska hantera detta tillstånd om det orsakas av bakterieinfektion.
 
Det finns alltså flera olika tänkbara orsaker till en kronisk svalgkatarr. Förutom att fundera på om det är något av det jag nämnt som du själv kan påverka, till exempel rökning, rekommenderar jag att du bokar tid hos din läkare igen, diskuterar ovanstående tänkbara orsaker, och eventuellt får ny remiss till öron-, näs- och halsspecialist för en bedömning.

Scroll to Top