Varför tjocknar slemhinnan i livmodern?

Jag är en kvinna i 70-årsåldern som under några år haft tunna och sköra slemhinnor i underlivet. Eftersom jag känner viss rädsla mot östrogenbehandling, så...

Jag är en kvinna i 70-årsåldern som under några år haft tunna och sköra slemhinnor i underlivet. Eftersom jag känner viss rädsla mot östrogenbehandling, så har jag inte använt det.

Jag upptäckte en liten sparsam blödning med ljusrött blod. Den undersöktes, prov togs och ultraljud gjordes. Provet var bra. Det fanns inga cancerceller. Däremot upptäcktes en något förtjockad slemhinna i livmodern. Var det den eller den sköra slemhinnan som blödde? Vad är en förtjockad slemhinna? Kan det bli cancer av den?

Jag undrar också om jag kan ta den receptfria östrogensalvan Dienoestrol för slemhinnorna i slidan. Kan den göra att livmoderns slemhinna tjocknar ytterligare? Det finns Vagifem, en receptbelagd salva. Är den kanske bättre?

Gynekolog Ingrid Emgård svarar:

En blödning från underlivet efter menopaus måste alltid utredas. Du har ju också varit på en gyn-undersökning där man tagit prover och gjort ultraljudsundersökning. Hos de flesta kvinnor, som har övergångsåldern några år bakom sig och som inte fått någon östrogenbehandling, blir slemhinnorna i slidan förr eller senare litet tunna, sköra och lättblödande. Det här känner kvinnorna väl till och litar därför litet för ofta på att detta är anledningen när de får blödningar. Det stämmer i de flesta fall. Dock inte alltid, och det är av den anledningen som kontakt med en gynekolog behövs. Det kan ibland också vara svårt att avgöra om blödningen verkligen kommit från slidan. Inte sällan visar det sig att det i stället handlat om urinvägarna eller tarmen.

Du vet att dina slemhinnor i underlivet sedan några år tillbaka är tunna och sköra och att det skulle kunna förklara din blödning. Men klokt nog sökte du upp en gynekolog, som med hjälp av en ultraljudsundersökning fann ytterligare en tänkbar blödningsanledning. Din blödning kan nämligen mycket väl ha kommit från den förtjockade livmoderslemhinnan.

Menopausen för din del bör ligga omkring 20 år tillbaka. I samband med övergångsåldern minskade din östrogenproduktion avsevärt. Men helt upphörde den inte. Bl.a. övertogs den från äggstockarna delvis av andra vävnader, särskilt fettvävnad. Kvar finns också i hela din kropp och dina olika organ samma mottaglighet och reaktionsmönster beträffande östrogen som före klimakteriet. Det gäller i hög grad alla slemhinnor i underlivet.

Frågan nu för din del är, om det handlar om en pågående ökning av slemhinnetjockleken i din livmoder, och i så fall varför? Den vanligaste anledningen är ökad östrogenstimulering, t.ex. vid östrogensubstitution i samband med och efter klimakteriet. Livmoderslemhinnan blir då, liksom övriga slemhinnor, ofta litet tjockare och kraftigare. Detta gäller knappast dig eftersom du inte ens använt lokalbehandling med lågdoserad östrogensalva. En annan ej ovanlig orsak kan vara en liten östrogenproducerande förändring i den ena äggstocken.

Vid en mindre slemhinneförtjockning, som i ditt fall, är det allra vanligaste förloppet, att slemhinnan vid nästa kontroll antingen har minskat i tjocklek eller också är helt oförändrad. Skulle den emellertid ha blivit oregelbunden eller ha ökat, så måste ytterligare undersökningar göras. Då blir i första hand en s.k. skrapning aktuell för en mikroskopisk bedömning av livmoderslemhinnan. Kanske kan också en titthålsoperation behöva göras för en närmare inspektion av särskilt äggstockarna. Om du inte redan har en återbesökstid, så tycker jag att du ska beställa en sådan hos din gynekolog.

Du har en del funderingar kring behandling av slemhinneproblem i underlivet. Av det lågdosöstrogen som används vid lokalbehandling når endast en ytterst ringa del av östrogenet i preparatet utanför det behandlade området av huden och slemhinnorna runt slidan. Effekten av lågdosöstrogen är endast en tiondedel av effekten i de preparat som används vid allmänna klimakteriebesvär samt vid benskörhet och annan förebyggande behandling. Lågdospreparatens effekt är också uteslutande lokal. Givetvis påverkar de övriga mer potenta östrogenpreparaten också underlivsslemhinnorna. Bara i undantagsfall behövs ytterligare komplettering.

Om du vill skjuta upp lokalbehandling fram till dess du vet resultatet av kontrollundersökningen är det naturligtvis inte fel. Men sedan tycker jag absolut att du ska börja med det om du har problem. Slemhinnebesvär ska ingen kvinna behöva ha, eftersom det finns en enkel behandling som är både effektiv och riskfri. Den innebär dessutom behandling av och ett visst skydd både mot slidkatarrer och urinvägbesvär såsom täta urinvägsinfektioner, urinträngningar och inkontinens. Börja gärna med något av de receptfria preparat som du själv kan köpa på apoteket. Räcker inte det så be om att få recept av din gynekolog eller husläkare.

Scroll to Top