Du behöver
- 2 dl purjolöksringar
- 250 g ärter frysta gröna
- 200 g frysta potatistärningar
- 1 l kokande vatten
- 1 st basilika tärning
- 1 st grönsaksbuljong tärning
- 0.5 st chilipeppar finhackad
- 2.5 msk vit balsamvinäger
- salt och vitpeppar
- vitt vin mousserande
Till garnering
ärtskott
pumpafrö rostade
fetaost marinerade tärningar
Gör så här
1
Lägg purjo, ärter och potatis i en rymlig soppkastrull. Häll över vatten, smula i kryddtärning samt buljongtärning. Koka upp och låt ingredienserna koka mjuka 5–8 minuter.
2
Mixa soppan slät med stavmixer. Lägg i chilipeppar och koka upp igen.
3
Smaka av med balsamvinäger, salt och vitpeppar. Vill man kan man smaka av med mousserande vin.
4
Garnera soppan i tallrikarna med ärtskott och pumpafrön. Servera kryddmarinerade fetaosttärningar till.
Låt inte soppan på gröna ärter koka för länge, då bleknar den friska gröna färgen. Vill man spetsa soppan med vitt vin eller mousserande vin får den drag av den fina klassiska soppan Crème Ninon.