Du behöver

  • 14 st sparris grön eller vit
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 4 skiva lufttorkad skinka eller kallrökt skinka
  • 200 g färskost neutral
  • 1 st citron rivet skal av
  • kajennpeppar eller svartpeppar

Gör så här

1
Bryt eller skär bort sparrisens träiga bas. Vit sparris måste skalas, bäst med potatisskalare medan stängerna ligger på skärbräda.

2
Koka upp 1 liter vatten med salt och socker. Lägg i sparrisen och koka den knappt mjuk. Tiden beror på tjockleken, börja känna med sticka efter 2 minuters koktid (vit efter 8–9 minuter). Häll i kallt vatten, så kokningen avstannar.

3
Vira avrunna sparrisbuntar med skinka. Blanda färskost med citronriv, 1/2 tsk salt och en dutt kajennpeppar. Klicka en sked citronkräm på varje portion, garnera med en strimla citronskal om du vill. Servera eventuella krämrester till den grillade kalvlevern.