Du behöver

  • 8 tallriksstora savojkålblad
  • 2 kokta kalla potatisar
  • 100 g kantareller eller champinjoner
  • 1 msk smör
  • 2 kvistar rosmarin
  • 500 g nötfärs
  • 3/4 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Gör så här

1
Ta fram syltgrytan och halvfyll den med vatten, som får koka upp. Tillsätt 2 teskedar salt per liter vatten och koka kålen 3–4 minuter. Ta upp och låt rinna av i rent diskställ eller på handduk.

2
Mosa potatisen i en bunke och hetta upp stekpannan. Strimla svampen och fräs den med 1/2 matsked smör och hälften av rosmarinen några minuter. Lägg svampen i potatisbunken. Tillsätt färs, salt och peppar och blanda.

3
Lägg ett kålblad i taget på skärbräda. Skär ur nedersta halvan av bladnerven. Lägg en åttondel av färsen mitt på bladet. Vik och rulla in färsen och fäst med tandpetare.

4
Bryn resten av fettet lätt i stekpanna och bryn kålpaketen runt om några minuter på hög värme. Sänk till knapp medelvärme, slå i 1 deciliter vatten och lägg på lock. Låt dolmarna bräsera 5–7 minuter.