Därför ska du äta curry idag

Den gula färgen i curry kommer från gurkmeja. Ett livsmedel som är så nyttigt att det skyddar dig mot Alzheimer och cancer.

 Huvudingrediensen i kryddblandningen curry är gurkmeja, en krydda så nyttig att du förebygger en mängd sjukdomar om du äter den regelbundet. Det aktiva ämnet är kurkumin (en antioxidant) som också ger gurkmejan och curryn sin gula färg. Vid studier på Linköpings universitet visade det sig att ämnet förlängde livet på bananflugor med Alzheimerssymptom. Utöver det så har gurkmeja också antiseptiska och anti-inflammatoriska egenskaper. 

Forskning visar alltså att den gula kryddan hjälper på riktigt. Professor Oleg Antzutkin på Luleå Tekniska Universitet rekommenderade för något år sedan gurkmeja i väntan på kommande landvinningar inom Alzheimer-forskningen. Även här är kurkumin inblandat, då ämnet binder upp de för hjärnan skadliga äggviteämnet oligomererna, som orsakar Alzheimers. 

-Det finns flera studier som visar att Gurkmeja är bra, både mot Cancer och Alzheimers. Det är även intressant att i Indien där kryddan är en vanlig del av matlagningen så är det betydligt mer ovanligt med Alzheimers sjukdom än här i Sverige, sa Oleg Antzutkin till SVT Nyheter. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top