Skådespelaren Lotta Ramel sökte kärleken i Hotell Romantik: ”Många män gubbar till sig”

Det är kanske säsongens mest oväntade deltagare i tv-programmet ”Hotell Romantik”. Men skådespelaren Lotta Ramel var alldeles för nyfiken för att inte prova: ”Vem vet, kanske är det här det perfekta sättet att hitta kärleken på?”

Det första jag kollar på är om det sitter någon ring på fingret. Men det lätta knepet går förstås Lotta Ramel inte på. Förhoppningen med SVT:s dejtingprogram ”Hotell Romantik” är att åtminstone några av de 24 singlarna – alla över 65 år – ska hitta en ny partner, men vad som händer får ingen avslöja förrän programmet är slut. 

–Men jag kan säga att det har varit fantastiskt roligt och att jag har fått så mycket kärlek och vänner för livet, förklarar Lotta Ramel.

Lotta Ramel

Ålder: 66 år.
Familj: Två vuxna barn – Lycke, 31, och  Jim, 36.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Yrke: Skådespelare.
Aktuell: Som en av deltagarna i “Hotell Romantik “ på SVT, där 24 singlar letar efter den rätta på ett slott i Portugal. Alla deltagarna är över 65 år. Uppträder med Povels Naturbarn (som kan bokas på lottaramel@icloud.com) Sista avsnittet sänds 14 april.

Det var många som höjde lite på ögonbrynen när årets deltagare presenterades. För bland alla Åsa, Niklas, Bengt och Anneli stack ett namn ut – Lotta Ramel. ”En kändis – vad gjorde hon där?” Lotta, som avskyr ordet kändis, var nästan lika förvånad själv över att hon kom med.

– Ja, jag trodde att de skulle välja bort mig just därför, för att jag är en offentlig person, säger hon.

Trött på Tinder

Men skälen till att hon skickade in en ansökan var många:

– Först och främst ville jag hitta kärleken såklart. Jag har provat dejtingappar som Tinder, men tröttnat efter bara några dagar. De är alldeles för ytliga och utseendefixerade för min smak.

”Det lockade mig att se vad som händer när 24 människor stöts och blöts under tio dagar”, säger Lotta om ”Hotell Romantik”. Foto: Janne Danielsson/SVT

Lotta är dessutom ett stort fan av realityserier, och följer det mesta från ”Farmen” och ”Robinson” till ”Love is blind”.

– Jag är också oerhört intresserad av gruppdynamik och sociala sammanhang. Det lockade mig att se vad som händer när 24 människor stöts och blöts under tio dagar.

I början skapade Lotta lite oro bland deltagarna. Kanske var hon utsänd av SVT på något vis?

– Men jag skulle säga att det gick över första dagen.


LÄS ÄVEN: Så dejtade vi förr och nu – inklusive ordlista för nätdejtare


Ogillar män som bara pratar om sig själva

Vi får följa Lotta och de andra deltagarna på olika dejter och det går ganska snabbt att förstå vad Lotta inte gillar:

– Män som bara pratar om sig själva. Finns det något värre än de som bara är ”jag jag, jag”. Som inte är nyfikna och ställer frågor.

– Och nu generaliserar jag förstås lite, men rent allmänt är kvinnor mycket mer på alerten, de är mer samhällsmedvetna och intresserade. Många män gubbar till sig. Men det finns förstås undantag, lägger hon snabbt till med ett leende som kanske kan tolkas som att det rent av var någon där på hotellet som var just ett sådant…

Lotta var gift med Ted Gärdestad ett par år på 70-talet. ”Jag tror inte att jag har skrattat så mycket med någon som med Ted. Han var rolig, super­intelligent och skör.” Foto: TT

Får Lotta beskriva sin drömman räcker det med först med två ord.

– Händer och hjärna. Jag tycker att händer kan vara väldigt sensuella. Och så måste det finnas någon form av intellekt. Vi behöver inte precis gilla samma saker, men vi måste kunna föra ett vettigt samtal.

Efter en stund kommer Lotta på fler saker:

– Massor av humor såklart. Och snabbtänkt. Jag är själv som en reptil och hugger direkt – vilket kanske inte alltid är bra – men han måste vara kvick i huvudet.

– Äsch, du kan skriva att en man ska vara omtänksam, rik och rolig, skrattar hon med en menande blinkning.

Drömdejt och dejtingtips till män

Lotta Ramels drömdejt…
– Första gången blir det en promenad eller en kopp kaffe,för att känna om det finns någon kemi. Men om det känns bra, så…  Det behöver inte vara så krusidulligt. Kanske en drink, en god middag och ett gott glas rött, det räcker bra. Idag behöver jag inte längre några utsvävningar. Var är inte så viktigt, utan mera hur. 

… och råd till män som dejtar
– Var uppriktigt nyfikna – annars gå hem!

”Hotell romantik” vill ta bort fördomar kring äldres kärleksliv

Ett av programmets syften är att ta bort fördomar kring äldres kärleksliv, och det stödjer Lotta fullt ut.

– Vi har ju varit diskriminerade och inte fått synas. Så jag vill verkligen medverka till att ta bort tabun kring 60-plussarnas kärleksliv. Visste du att programmet är som mest populärt i målgruppen 30–40 år? Jag tror att det är för att vi inger hopp. Livet behöver inte stagnera efter 65!

Familjen Ramel 1959. Musikern och revymakaren Povel Ramel med fru Susanna och barnen Lotta och Mikael. Povel Ramel gick bort 2007, strax efter sin 85-årsdag. Foto: TT

Kritikerna har kallat programmet för ”förnedrings-tv” eftersom deltagarna tävlar och leker på olika vis.

– Jag håller absolut inte med! säger Lotta. Kanske handlar det snarare om en rädsla hos dem som är upprörda? Hade det varit ungdomar som gjort samma sak hade ingen brytt sig, men bara för det är pensionärer är det plötsligt förnedrande. Varför ska man dra en sådan skiljelinje?

Lotta Ramel var gift med Ted Gärdestad

Lotta har nu varit singel ett par år, men det har såklart funnits pojkvänner tidigare.

Från 1976 till 1978 var hon gift med Ted Gärdestad, med Johan H:son Kjellgren har hon sonen Jim, 36, och med Ola Fuchs dottern Lycke, 31.

Med Ted var det kärlek vid första ögonkastet.

– En gemensam vän förde samman oss i en dörröppning och det sa pang direkt. Det tog nog bara tre minuter. Jag tror inte att jag har skrattat så mycket med någon som med Ted. Han var rolig, super­intelligent och skör.

4 snabba frågor med Lotta Ramel

Tittar på: Det går inte att välja – allt från “Farmen till  “Uppdrag granskning”.
Intresserad av: Samhällsfrågor.
Läser: “Glöm allt men inte mig”, av Philomène Grandin. · 
Okänd talang: Jag har ett nörd­intresse för sjukdomar och brukar i släkten kallas för “Dr Rut Ramel”. Jag är väldigt bra på mindre åkommor…

Med andra har kärleken vuxit fram, ibland har de pluggat eller arbetat ihop innan känslorna föll på plats.

– Jag tror inte jag föredrar någon speciell typ egentligen. Jo, de har varit snabbtänkta, det är nog det som är gemensamt.

Längtar efter fysisk närhet

Lotta tror att man kan bli omvälvande kär, oavsett ålder. Sedan kan ju behoven se annorlunda ut.

–Jag längtar efter fysisk närhet, det behöver inte bara vara sex, utan ömhet och sensuella handlingar.

–En av fördelarna med att träffa någon som äldre, är att du vet vad du vill ha. Jag skulle aldrig klara av en relation med mycket svartsjuka, till exempel. Idag vet du också att det sällan går att försöka förändra någon, utan hen får vara som hen är.


LÄS ÄVEN: Lottis och Jocke fann kärleken i farten: ”Stod att hon var fem kilometer bort”


Så var det att spela in ”Hotell Romantik”

I programmet berättar ­Lotta att hon längtar efter att kyssas, och frågan är hur nära man vill låta kameran komma?

–  Jag satte upp gränser mentalt på plats, bara för att inte riskera att åka med i ren entusiasm. Men jag talar inte om vilka, ha, ha.

–Det svåraste för mig var nog att släppa kontrollen, fortsätter hon. I film eller tv vet du ju hur det börjar och slutar, här hade jag ingen aning om vart det skulle ta vägen vid klippbordet.  

Foto: Janne Danielsson/SVT

Att åldras kan vara underbart med all erfarenhet det för med sig, menar Lotta, men rent kroppsligen är det å andra sidan inte särskilt kul.

–Nej, du hör sämre, ser sämre, kroppen sjangserar oavsett vad du gör. Det är ju inget roligt, men bara att ­acceptera. Det har hänt att jag går in i en hiss och tänker hälsa på den äldre kvinnan jag möter, innan jag inser att det är en spegel och ”va fasen, det är ju jag själv som är den där kvinnan”, skrattar Lotta.

Ångrar sig inte

Oavsett utgången så ångrar Lotta inte sin medverkan. Hon har fått många nya vänner, ”och det får man inte ofta i den här åldern” och nästan aldrig dansat så mycket som hon gjorde i Portugal.

– Det var underbart, vi dansade varje kväll. Jag hade ont i höger höft när jag åkte ner, men jag dansade bort det onda.

Även om Lotta alltid varit nyfiken, så tackar hon sin son för att hon lärt sig vara mindre skeptisk.

– Han har en devis som är  ”häng med – det kan bli kul”. Och det försöker jag leva efter. Det är roligare att säga ja!

66 år gammal har Lotta mer att göra än på länge. Hon har gestaltat Ulla Billquist på Stadsteatern i Stockholm, en hemlig filmroll väntar och framförallt turnerar hon för fullt med sin bror Mikael och Backa Hans Eriksson under namnet ”Povels Naturbarn”.

 – Vi har gjort närmare 600 föreställningar. Det är roligt att pappa fortfarande är en så älskad artist. Jag tror att vi kommer att fortsätta tills vi går in på scenen med rullatorer.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top