Odla chili från frö till planta – steg för steg

Nu kickar vi igång odlingssäsongen 2025 med grödan som alltid står först i startblocken – chili! För att kunna skörda vackra, goda och kryddstarka frukter bör du börja med sådden redan i januari-feburari. Vi guidar dig hela vägen till skörd!

Att odla chili är inte alls svårt – det tar bara lite tid och kräver värme och ordentligt med ljus. Redan nu i början av året är det dags att sätta i gång odlingen för att plantorna ska hinna växa, blomma och bilda frukter som sedan ska nå full mognad innan säsongen är slut.

Frukter från sorten ’Habanero’ ser lite gulliga och söta ut men de är en av de starkaste chilisorterna vi har. Foto: Linda Sellman

Chili finns i oändligt många sorter, och det gör det extra roligt att odla dem! Prova dig fram i djungeln av sorter där det finns frukter i mängder av varierande färger, former och storlekar. Men också deras smak skiljer sig åt, för att inte tala om deras styrka.

Även med en enda chiliplanta kan skörden räcka långt. Foto: Linda Sellman

Chilifrukter är nyttiga, de innehåller A-, B- och C-vitaminer och deras hetta hjälper kroppen att utsöndra endorfiner som i sin tur ger kroppen må-bra känslor. Så visst kan man förstå att många människor påstår sig vara beroende av den goda och starka kryddan.


LÄS ÄVEN: Så skapar du din egen örtträdgård – goda skötseltips


Foto: Linda Sellman

1. Sådd

Fukta såjorden innan sådd. Sätt ett par fröer per cell eller kruka och täck sedan jorden med vermikulit. Detta för att hålla sådden fuktig. Men passa dig för att ha en alltför fuktig jord då fröerna lätt kan ruttna.

Chilins fröer är lite svårväckta, det tar ofta ganska lång tid innan de börjar gro. Ofta tittar man till sina sådder dagligen utan tillstymmelse till liv och det kan kännas som en lång väntan innan man plötsligt anar något grönt och fröet har börjat gro.
Har det passerat två veckor utan livstecken, kan du behöva ställa sådden varmare för att kicka igång den.

Foto: Linda Sellman

2. Dags för belysning och näring

Tidigare har det inte behövts någon tilläggsbelysning, men nu behöver de små plantorna det extra ljuset för att bli knubbiga och fina. Nu börjar också såjorden bli för mager för de allt mer näringskrävande chiliplantorna. Det är dags att ge dem något större att växa i med mer näringsrik jord.


LÄS ÄVEN: Rickard Söderberg visar upp sin kolonilott: ”Jag vill inte ha en prydlig trädgård”


Foto: Linda Sellman

3. Plantera om

Chiliplantor är känsliga och de bör hanteras med varsam hand när de planteras om för att inte skada rötter och stjälkar. En chiliplanta behöver planteras om flera gånger innan den hamnar i sin slutgiltiga kruka. Detta för att plantorna ska bli stabila och inte ta så mycket plats inomhus. Men också för att det är svårt att avgöra om plantan får rätt mängd vatten om den har för stor kruka i förhållande till sitt lilla rotsystem.

Foto: Linda Sellman

4. Toppa plantan

Om man vill ha knubbigare och mer välförgrenade plantor kan man ”halshugga” dem genom att klippa av toppen precis ovanför ett bladpar. Den bortklippta sticklingar kan sättas i fuktig jord och du får på så vis fler plantor.

Foto: Linda Sellman

5. Vattning

Till skillnad från många andra växter vill chilin ha lite vatten ofta. Varma dagar i ett växthus vill de gärna ha en skvätt både morgon och kväll.


LÄS ÄVEN: Njut av din lavendel längre – 5 tips på hur du tar tillvara på växten


Foto: Linda Sellman

6. Skyddad växtplats

Under sommarsäsongen kan chiliplantorna med fördel stå i ett växthus då de vill ha en vindskyddad plats där de får gott om värme och solljus. Men har man inget växthus att tillgå är en inglasad balkong eller en skyddad uteplats ett alternativ. Till och med en gynnsam plats på friland eller intill en husvägg är ställen man kan placera dem på. Chili vill helst inte ha kallare temperaturer än 10 grader. Så när kyligare nätter väntar kan man plocka in dem inomhus och med tilläggsbelysning kan ibland plantorna klara hela vintern.

Foto: Linda Sellman

7. Skörda och njut

Under sommar och tidig höst äts såklart chilin färsk. Men ofta får man långt mycket mer än man möjligen kan konsumera och turligt nog är chilin enkel att ta vara på för framtida bruk som torkad eller fryst hackad i småbitar.


LÄS ÄVEN: Odla i pallkrage – 7 viktiga tips


Ju längre chilifrukterna får mogna på plantan desto starkare i smaken blir de. Ska du förvara din chili torkad är det extra viktigt att de får mogna väl. Foto: Linda Sellman

8. Spara fröer

Hittar man en favoritsort kan man spara fröer från frukter som suttit länge på plantan och blivit väl mogna. Torka dem och du kan använda dem till nästa års sådd.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top