Musikern Tina Ahlin älskar sina torparblommor

Trädgårdsintresset drabbade musikern Tina Ahlin som en förälskelse. Nu har hon ett eget TV-program. Vi hälsade på i hennes trädgård.

Kort om Tina Ahlin

Namn Tina Ahlin

Ålder 41

Yrke Musiker

Bor Torp på Värmdö

Familj Maken Morgan Ågren och sonen Alvin, 5

Aktuell Tinas trädgård i TV4+ som börjar sändas 9 april och Icakurirens monter på Nordiska trädgårdar på Stockholmsmässan, där hon intervjuas 28 och 29 mars.

När Tina Ahlin första gången kände trädgårdsjorden mellan sina fingrar blev hon kär. Det är fyra år sedan. Hon skulle bara sätta ner några kryddväxter utanför det nya huset på Värmdö utanför Stockholm – och så blev det några till. Sedan fortsatte det med blommor i mängd, varje år några nya kärlekar.

Förra sommaren dansade ett hav av vallmo i Tinas trädgård, men när vi hälsar på glöder dahlia, paradisblomma och krasse i septemberljuset. Det är sista dagen med sensommarvärme och vi dricker kaffe på uteplatsen. I den krispiga luften ligger ett avsked – allt som växer kommer snart att gå till vila.

– Men jag tycker inte att det är så sorgligt, säger Tina. Under vintern kan man ägna sig åt trädgården på ett annat sätt. Jag tänker på alla nya sorter jag ska ha och så börjar jag förodla tidigt. Varenda bänk och bord är fyllt med små krukor och tilläggsbelysningar.

Och nu är vi där. Allt det förodlade växer till och trädgården vaknar. Nu kliar det i de gröna fingrarna och som en tanke börjar TV4+ visa "Tinas trädgård". Under tio veckor får tittarna hänga med Tina Ahlin till ett 1700-talstorp där hon odlar och planterar, själv och tillsammans med proffs.

– Själv är jag en glad amatör och nybörjare som har lyckats med lite och misslyckats med mycket, men de fantastiska människor som jag har intervjuat kan så mycket, säger hon.

– För mig själv är det ändå viktigt att trädgården får fortsätta att vara kravlös. Jag behöver inte ha perfekta rabatter.

 

Tina vet vad som händer när alla måsten tar överhanden. För ett par år sedan hoppade hon av den snabbt snurrande karusellen av TV-framträdanden och konserter. Hon hade just spelat in plattan Sommarkort och klarat av två säsonger med egna musikmöten för SVT:s Go´kväll.

– Jag insåg att min tid var heltokigt fördelad. Under fyra månader tog jag det bara lugnt, tackade nej till allt och hämtade Alvin på dagis klockan ett på dagarna, berättar Tina.

Nu är hon i full sving igen sedan länge, men Tina är mån om att hålla balans mellan jobb och fritid. Hon sitter mycket hemma och jobbar i ett rött hus på tomten. Där står en flygel och där spelade hon också in Allan Edwalls visor, som kom förra året.

I ett annat rött uthus står ett trumset. Det är maken Morgan Ågrens arbetsplats. Han är också musiker och så ofta de kan jobbar de tillsammans. När det går får även sonen Alvin följa med på turnéerna. I dag springer han mellan de små röda husen mellan frodiga snår av sensommarblommor.

 

Tina sitter lugnt tillbakalutad på stolen i slitna jeans och svarta trädgårdsstövlar, en kontrast mot den tid när hon beskrev sig själv som orolig och lite lätt ångestfull. Vissa dagar får telefonen ringa, mötena vänta och mailen ligga oläst i inkorgen. Balansen har kommit med åren. Och med blommorna.

– Trädgården är fullständig terapi för mig. Jag har läst en del om mindfullness, att vara fullständigt närvarande i nuet. Så fungerar trädgårdsarbetet för mig. Morgan brukar säga Ut med dig när han tycker att jag är uppe i varv och det fungerar alltid, säger Tina.

– När jag jobbar med jorden försvinner tiden. Ljusa sommarkvällar när jag är ute i trädgården och gräver är klockan plötsligt halv tolv och jag förbannar att ljuset försvinner.

Vid det laget börjar solvärmen i Tinas trädgård försvinna och hon drar mig med in i växthuset. Där finns en låda full med kuvert och vikta A4-ark med namn klottrade på: pionvallmo, borstnejlika och blågull. Tina samlar varje sommar fröer från sin egen trädgård.

Jag fick med mig några kuverthörn med fröer. Nu gror några av Tinas älskade torparblommor på min fönsterbräda.

Annons
Scroll to Top