Pelargon – kär växt med variation

Dags att prova något annat än Mårbacka på fönsterbrädan? Experten Lena Ljungquist tipsar om spännande sorter i en ny bok om vår älskade pelargon.

Lenas 5 bästa pelargontips

• Vattna inte för mycket. Du kan låta jorden torka upp mellan vattningarna. Känn med fingret.

• Pelargoner vill ha mycket näring. Grundgödsla med långtidsverkande gödning vid omplanteringen på våren och efter någon månad vid varje vattning.

• Toppa pelargonen ofta. Då blir växten vackrare. Väj
• inte för att knipsa bort blommor om tillväxten gynnas.

• a Låt din engelska pelargon få en köldknäpp på altanen i april, men undvik frost. Då induceras blomningen. Beskär i höst, inte nu.

• Placera ut pelargonen så snart risken för frost är över. Blomningen kommer i gång av allt ljus. Om du inte vill ha kalt på fönsterbrädan, placera ut i omgångar. Någon månads semester från inomhusklimatet kan sätta fart på livsandarna

Pelargon – kär växt med variation
Lena Ljungquist har skrivit boken ”Pelargoner”.
Foto: Annette Sievers
Pelargon – kär växt med variation
Zonalpelargoner finns i en rad varianter, här med äggskalsmönstrade blommor och trefärgade blad. ”Silver Magic” är en framtida sort att drömma om, nyligen framavlad i England.
Foto: Ann Lindberg
Pelargon – kär växt med variation
”Lilla Linda” är Lena Ljungquists egen baby. Denna stjärnpelargon slår ut i kaskader av blommor i skiftningar från vitt till olika rosa nyanser. Bladen är kopparfärgade.
Foto: Ann Lindberg

Man kan ana en ny styrka i solstrålarna när vi hälsar på hos Lena Ljungquist i Enhörna utanför Stockholm, en av Sveriges mest hängivna pelargonsamlare och förädlare. Hon har 800 sorter och ständigt nya på gång.

Nu kommer hennes bok “Pelargoner” (Ica bokförlag), som hon gjort tillsammans med Eva Tingström och fotografen Ann Lindberg.

Pelargonerna strävar mot ljuset i växthusen utanför det gamla sommarhemmet ett stenkast från Mälaren. Några blommar redan, men Lena knipsar raskt av några knoppar på vägen in mellan hyllorna.

Varför så grym?
– Det är viktigt att de inte slösar energi på blommor redan. Nu ska tillväxten gynnas. Men å, jag är så spänd på vad det ska bli av de här stjärnpelargonerna, säger Lena och visar några krukor där sådden börjat titta upp.

Det finns nio grupper av pelargoner att älska. Alla presenteras i boken med flera sortexempel, för att utbilda oss alla som ännu bara har hunnit nosa på Mårbacka.
– En tanke med boken är att visa på den otroliga variationen och att förtydliga grupperna, säger Lena. Många lockas av gamla pelargonsorter som bjuds ut, men det som kallas för en raritet kan vara en Konsumpelargon.
Lena får lite hetta i rösten. Men snart finns det värme i rösten igen – och i växthuset. Som pelargonälskare bland sina skyddslingar är det svårt att vara arg någon längre stund.

En ny namnlös sort slår ut sina smultronröda blommor, men det är bladen som är speciella.
– Känn på dem, säger Lena. De är som sammet. Jag funderar på att spara sorten även om blommorna inte är så märkvärdiga. Kanske får den namn efter min man.

En växtförädlare har fler än en käresta och kan inte vara så blödig av sig. Ofta gör hon sig av med sorter för att de inte är tillräckligt intressanta. Långt ifrån alla nya varianter blir prisade nyheter i katalogerna, fast en har faktiskt blivit det. ‘Lilla Linda’, döpt efter dottern, säljs av en av Englands främsta pelargonhandelsträdgårdar, Swanland Nurseries.

“Lilla Linda” är en stjärnpelargon och den typ, tillsammans med vildpelargon, som Lena uppskattar mest. Blommorna slår ut i ett fransigt fladder och bladen är flikigt njurformade.
Lenas nya pelargondröm handlar om en sort med guldglitter – en stjärnpelargon med gula blommor och gulbrokiga blad.

Av: Anette Sievers

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top