1. Ägg
Det går alldeles utmärkt att frysa ägg men inte med skalet kvar. Vätskan i ägget kommer expandera vilket orsakar skalet att knäckas och läcka ut i frysen. Så knäck dem, vispa äggen och därefter fryser du dem. Äggen bör användas inom ett år.
2. Hummus
Hummus är ännu en perfekt kandidat för att frysas. Med sina proteinrika kikärtor, sesamförn och olivolja håller den sig välsmakande i frysen i upp till fyra månader. Se bara till att frysa den i en lufttät behållare och ringla gärna lite olivolja över den för att förhindra att den förlorar sin krämighet. Rör gärna om ordentligt efter upptining.
3. Potatischips
Festen slut men inte chipsen? Inga problem – frys dem så bevarar du krispigheten! När chipsen tillverkas kokas det mesta av fukten bort och det är väldigt liten risk att de ska bli fuktiga. Och det allra bästa är att du kan äta dem direkt från frysen utan att tina dem först.
4. Avokado
Har du också svårt att pricka in att äta avokadon innan den blir brun och oätbar? Lugn, frys dem! Ja, du läste helt rätt. Avokado är en av de grönsaker som går utmärkt att frysa. Mosa den och blanda i lite lime eller citronjuice för att undvika missfärgning.
5. Citrusfrukter
Hur många gånger har man inte använt endast en av citronhalvorna och kastat den andra? Skurit en limeskiva och sett resten torka i kylskåpet? Aldrig igen! Frys, frys och frys ! Även citrusfrukterna är perfekta att frysa och använda vid ett annat tillfälle. Frys dem dock inte hela, för då blir de mosiga. Skär upp dem i tunna skivor eller klyftor med bakplåtspapper mellan varje skiva. Vill du frysa juicen så pressa ut saften i glasbehållare och lämna utrymme för vätskan att expandera.
6. Vitlök
Vitlök kan frysas i både hel som hackad, se dock till att förvara den i en lufttät förpackning. Du kan även skiva vitlöken och lägga den i olja, då oljan inte fryser kan du enkelt plocka ut den mängd du behöver.
7. Svamp
Svamp är ännu en sak som du kan frysa utan några problem. Tärna, hacka eller frys dem som de är, lägg dem sedan på ett bakplåtspapper för att förhindra att de fryser ihop i en stor klump. Lägg dem sedan i fryspåsar, så tar det mindre plats i frysen.
8. Lök
Hacka löken och frys den. Ett perfekt sätt att korta ner tiden på att förbereda i köket och så slipper du tårarna också, vilket är ett stort plus i sig. Och vet du vad? Du behöver inte ens tina löken innan du använder den, bara släng ner det i pannan!
9. Mackor
Ja, vi skämtar inte! Det går faktiskt att frysa in färdiga mackor och plocka fram dem vid ett senare tillfälle. Använd gärna pålägg som klarar av att frysas så som tonfisk, lax och sardiner. Undvik gärna majonäs, ägg, de flesta ostar och vattniga grönsaker som gruka och tomater. För att frysa mackan lägg den på en bakplåt och frys den i minst en halvtimme innan du lägger den i en fryspåse. Använd gärna inom tre månader.
10. Pannkakor
Nästa gång du gör pannkakor gör en extra sats och frys in. För vem vill inte ha pannkakor på lager? När du fryser dem lägg bakplåtspapper imellan varje pannkaka och lägg dem i en fryspåse. De håller sig goda i upp till två månader.
Källa: www.rodalesorganiclife.com