Biff stroganoff

En klassisk biff stroganoff värmer i vintermörkret. Portvin sätter extra smak på denna goda gryta. Nötköttet behöver sjuda länge för att bli mört, men då blir också alla smaker djupare.

Du behöver

    6 portioner:
  • 600 g högrev eller fransyska
  • 2 ½ msk vetemjöl
  • 2 msk paprikapulver
  • salt, peppar
  • 30 g + 15 g smör
  • 2 gula lökar
  • 250 g champinjoner
  • 50 g bacon, tärnat
  • 2 dl portvin
  • 1 ½ dl vatten
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraiche 32 %
  • ev lite kinesisk soja eller Collorit
  • Garnering:
  • persilja
  • stekt svamp

Gör så här

1

Strimla köttet i ca 5 cm långa bitar och vänd dem i en blandning av vetemjöl, paprikapulver, salt och peppar. Bryn i omgångar i 30 g smör i en gryta tills det är gyllenbrunt. Ta upp ur grytan.

2

Hacka löken. Rensa och skär champinjonerna i fjärdedelar eller skivor. Fräs svampen gyllenbrun i 15 g smör i grytan. Ta upp och spara 3–4 msk till garnering. Fräs bacontärningarna. Tillsätt löken och fräs i några minuter.

3

Lägg tillbaka köttet och champinjonerna i grytan. Tillsätt portvin, vatten och tomatpuré. Krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt den sedan sjuda under lock i cirka 1½ timme tills köttet är helt mört. Rör om regelbundet.

4

Tillsätt grädde och crème fraiche och koka upp snabbt under omrörning, smaka av med salt och peppar. Färga eventuellt grytan med lite kinesisk soja eller Collorit.

5

Garnering: Garnera med champinjoner och persilja.

Scroll to Top