Du behöver
-
6 portioner:
- 600 g högrev eller fransyska
- 2 ½ msk vetemjöl
- 2 msk paprikapulver
- salt, peppar
- 30 g + 15 g smör
- 2 gula lökar
- 250 g champinjoner
- 50 g bacon, tärnat
- 2 dl portvin
- 1 ½ dl vatten
- 4 msk tomatpuré
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl crème fraiche 32 %
- ev lite kinesisk soja eller Collorit Garnering:
- persilja
- stekt svamp
Gör så här
Strimla köttet i ca 5 cm långa bitar och vänd dem i en blandning av vetemjöl, paprikapulver, salt och peppar. Bryn i omgångar i 30 g smör i en gryta tills det är gyllenbrunt. Ta upp ur grytan.
Hacka löken. Rensa och skär champinjonerna i fjärdedelar eller skivor. Fräs svampen gyllenbrun i 15 g smör i grytan. Ta upp och spara 3–4 msk till garnering. Fräs bacontärningarna. Tillsätt löken och fräs i några minuter.
Lägg tillbaka köttet och champinjonerna i grytan. Tillsätt portvin, vatten och tomatpuré. Krydda med salt och peppar. Koka upp grytan och låt den sedan sjuda under lock i cirka 1½ timme tills köttet är helt mört. Rör om regelbundet.
Tillsätt grädde och crème fraiche och koka upp snabbt under omrörning, smaka av med salt och peppar. Färga eventuellt grytan med lite kinesisk soja eller Collorit.
Garnering: Garnera med champinjoner och persilja.