Maret, 95, tränar varje dag: “Jag skyller allt positivt på yogan”

Man brukar ju säga att det aldrig är för sent att börja träna och 95-åriga Maret är ett levande bevis för det. Hon är ständigt aktiv och har hittat sin mirakelkur i yoga. – Tänk att några enkla rörelser är så bra för kroppen, säger hon.

När Maret Moks-Pääsuke var 77 år läste hon en tidningsartikel om yoga. Hon blev genast intresserad av att testa – och det har hon inte behövt ångra. Nu 95 år gammal gör Maret fortfarande yoga varje dag.

Trots att Maret började med yoga sent i livet har hon nu utövat yoga i nästan 20 års tid.

Maret Moks-Pääsuke

Ålder: 95 år.
Familj: Tre söner och barnbarn.
Bor: Stockholm.

– När jag först såg artikeln om yoga sa jag direkt till min man: ”Titta, det här ska jag gå på!” Och ja, sedan dess har jag hållit på, säger Maret.

Maret började gå i en yogagrupp med medicinsk yoga 2005 och går fortfarande på yoga i grupp en gång i veckan hela höst- och vårterminen. De övriga dagarna på året gör hon yoga själv hemma i lägenheten.

– Jag har ett morgonprogram som jag gör varje dag som är anpassat efter just min kropp. En sådan årsrik kropp som min behöver lite stretchning för att inte sjunka ihop. Men det är mest intressant att komma iväg på yogaklassen för där blir jag ledd av någon annan som talar om vad jag ska göra, då behöver jag inte tänka utan kan ägna mig helt åt rörelserna, berättar Maret.

En gång i veckan tränar Maret i grupp. Resten av veckans dagar yogar hon hemma med ett program som är anpassat efter henne.

Många positiva effekter av yoga

Maret har varit fysiskt aktiv genom hela livet:

– Jag har aldrig varit någon soffliggare. Jag har jämt varit ute mycket i skog och mark och plockat bär och svamp. Och jag har alltid varit ganska rörlig som människa, men yogan har lärt mig att man kan vara rörlig på olika vis, att det är ett tema med olika variationer.

Att yoga har många hälsofördelar för både kroppen och psyket är välkänt och något som Maret instämmer helhjärtat i.

– Den medicinska yogan arbetar inte bara med din kropp, utan även med ditt sinne och påverkar det inre också. Dessutom kan alla göra det. Jag har inte behövt skala ner något under åren eller plocka bort övningar. Kroppen får klara det jag talar om för den att göra och man gör så gott man kan. När man tränar höjer man hela tiden millimeter för millimeter vad man klarar av. Man ska inte ge upp, det är viktigt! betonar Maret.

Att ta hand om sin kropp har alltid varit viktigt för Maret och den positiva fysiska effekten på kroppen av yogan är en del av det, men också meditationen som avslutar varje pass och som hjälper henne att koppla bort det fysiska och istället påverka det inre.

– Allting i kroppen hänger ihop, det ena påverkar det andra. Jag tänker mycket på kosten exempelvis då det också är en viktig del för att ta hand om sin kropp. Och jag är noga med hur jag andas genom näsan, säger Maret.

Maret började träna yoga när hon var 77 år.

Yogan fanns där när maken gick bort

Genom åren har Maret sett många olika människor komma och gå i yogagrupperna, mest yngre personer mitt i livet. Men hon har inte bara varit deltagare i grupperna, utan i flera år var hon själv instruktör och ledare för passen.

– När jag hade gått på yogan i ett år fick jag frågan om att bli instruktör själv. Jag tyckte att jag inte riktigt var mogen för det efter bara ett år, men när jag sedan fick frågan igen efter ytterligare ett år tackade jag ja. Men när jag blev 84 år tyckte jag att det var dags att pensionera mig från att vara instruktör. Jag är alltid äldst i gänget, men det är egentligen ingen som reagerat på att jag är äldre, varken när jag går på passen som deltagare eller när jag var instruktör, säger Maret.

Maret är övertygad om att yogan hjälpt henne på många sätt i livet, till exempel när hennes make gick bort.

– När jag gjorde yoga fanns ingenting, då var han också borta, för yogan upptog hela mig, från topp till tå inifrån och ut. Så visst var det en hjälp. Jag var tvungen att säga till mig själv att nu är den delen av ditt liv över och en ny säsong börjar. Det tog sin tid innan den perioden var över och en ny vardag kunde börja, men det var då jag blev instruktör på yogan, berättar Maret.

Yogan har även hjälpt Maret att bibehålla hälsan högt upp i åren.

– Yogan har hållit mig uppe: både min kropp, sinne och själ och har skapat balans i mitt liv. Det är märkvärdigt att enkla rörelser som man utför gör så mycket för kroppen. Jag skyller allt positivt på yogan, avslutar Maret.

“En sådan årsrik kropp som min behöver lite stretchning för att inte sjunka ihop.”

Det här är medicinsk yoga

Yoga är en träningsform som behandlar både kropp och själ. Den har en avslappnande och avstressande effekt, men ger också ökad rörlighet och styrka.

Medicinsk yoga är en beprövad och vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod som binder samman den traditionella yogan med västerländsk medicin och används bland annat mot stress, utmattning, ryggsmärta och för avslappning. Träningsformen bygger på enkla, mjuka och inkännande kroppsövningar och positioner.

Övningarna ger en grundläggande balans, fysiskt, mentalt och emotionellt. Och kan hjälpa till att förbättra rörlighet, muskelstyrka, hållning och ge ökad kroppskännedom. De går att utforma utifrån sina egna förutsättningar och många övningar går att göra även sittandes på en stol.

ANNONS

Scroll to Top