Experterna tipsar: Det här är det bästa du kan göra för mogen hy

Visst är det vackert med hud som åldrats med behag. Men om du vill behålla en spänstig och rynkfri hy lite till finns det mycket du kan göra. Här är hudläkarens och hudvårdsterapeutens bästa råd.

Experternas 9 bästa tips för mogen hy

1. Tillför huden mycket fukt

När vi blir äldre minskar antalet celldelningar och huden tappar den elasticitet den en gång hade.

– Produktionen av kollagen som stramar upp huden och elastin som ger huden spänst minskar. Då blir huden slappare och grövre, säger Kinia Remaut, hudläkare på Volvat Medical Center.

Dessutom blir överhuden tunnare och känsligare. Att ta bort ett plåster kan till exempel få huden att lossna. Huden blir torrare med åldern och många äldre drabbas också av klåda. Då är det särskilt viktigt att använda fuktkräm.

– När du väljer fuktkräm bör du hålla dig till ett fåtal produkter. Jag ser ingen mening med att använda tio olika produkter dagligen. För extra torr hud brukar jag rekommendera krämer som innehåller glycerin och karbamid.

2. Välj krämer med vitamin A

Att använda krämer som innehåller vitamin A kan hjälpa till att bromsa några av de åldersrelaterade förändringar som uppstår i huden.

– Vitamin A ger en tjockare överhud och ett ökat antal blodkärl. Vi ser en ökning av kollagen och elastin hos de som använder krämer med vitamin A.

Om du har mycket rynkor kan du be din läkare skriva ut en kräm med A-vitaminsyra. Den kan minska fina rynkor i ansiktet och stimulerar nybildning och reparation i det översta hudlagret. Sådana krämer används också för att behandla akne.

3. Ha rutiner för daglig hudvård

– Det viktigaste för alla åldersgrupper är att ha en god hudhälsa. Om du tar väl hand om din hud kommer hudcellerna att jobba optimalt och huden håller sig frisk så länge som möjligt, säger Anne Kathrine Hansen, hudvårdsterapeut på Scandinavian Beauty. Därför är det viktigt att rengöra huden väl, både morgon och kväll.

– Se till att bli av med smuts, smink och föroreningar så att produkterna du använder efteråt drar in i huden och kan fungera optimalt.

Hudläkaren rekommenderar att man utöver en bra fuktkräm även använder serum.

– Ett serum arbetar på djupet och kommer att ge dig bättre resultat än bara krämen. Leta efter ett serum som innehåller vitamin A, som bevisligen är hudföryngrande. Det är också bra om det innehåller fuktgivande hyaluronsyra och peptider.

Det är nämligen vardagsrutinen som är viktigast för huden.

– Du kan använda en mild peeling och en mask en gång i veckan, men det du gör varje dag är det viktigaste.

4. Glöm inte solskydd

Huden i områden som utsätts för sol åldras snabbare. För mycket sol kan vara skadligt och UV-strålning påskyndar åldringsprocessen.

– Förutom rynkor får vi förändringar i huden som orsakas av solexponering, säger Kinia Remaut.

Det kan orsaka brustna blodkärl, små ljusa fläckar och pigmentfläckar.

– Solskador och hudcancer kan också vara ett resultat av överdrivet solande.

Därför är det alltid viktigt att skydda huden när du vistas i solen. Även om vi behöver solljus för att hålla oss friska är det bäst i längden att helt undvika direkt solljus.

– Använd alltid solskyddskräm eller annat skydd när du vistas i solen. Det är det mest effektiva sättet att förhindra hudens åldrande, säger Anne Kathrine Hansen.

5. Skaffa bra hemprodukter

– Du kan uppnå goda resultat med bra produkter för hemmabruk, som krämer, rengöringslotion och peeling för dagligt bruk, säger Anne Kathrine Hansen.

Vill du ha en mer genomgripande förändring kan du boka en behandling på en hudklinik. Där får du hjälp och vård som är anpassad till din hud och dina önskemål.

– Här kan du få behandlingar som ger dig ny hud på några veckor.

6. Övergångsåldern påverkar huden

När östrogennivåerna minskar efter klimakteriet minskar även kollagenet i huden vilket orsakar fler rynkor.

Om du har hudproblem under klimakteriet kan det vara bra att träffa en läkare eller en gynekolog för att få hjälp mot besvären.

– Under den här perioden är det vanligt att huden torkar ut, och många får problem med klåda, säger Kinia Remaut.

Med åldern blir läderhuden tunnare, och blodkärlen förstörs lättare. Det kan yttra sig i att du lättare får blåmärken, blåsor och att sår läker långsammare.

– Dessutom kan mjällvårtor, så kallade seborroiska keratoser, dyka upp på kroppen efter att man passerat 50 år. Det är godartade utväxter som man kan vilja ta bort av estetiska skäl.

7. Lev så nyttigt du kan

Det är särskilt efter 60-årsåldern som vi får kvittot på en ohälsosam livsstil. Om du har druckit mycket alkohol eller rökt är det troligt att det börjar ta ut sin rätt. Ett liv med mycket stress kommer också att sätta sina spår i huden. Kronisk och långvarig stress sänker eller förändrar immunförsvaret, vilket även kan ha en negativ effekt på huden.

– Vill man förebygga hudproblem och för tidigt åldrande av huden är det viktigt att leva så hälsosamt som möjligt. Det vill säga inte röka, sova tillräckligt, träna regelbundet, varva ner och sola med måtta. Det här påverkar hela kroppen och i synnerhet huden, säger Kinia Remaut.

Vad händer om man inte tar hand om sin hud?

– Om du inte alls vårdar huden eller inte använder produkter som är tillräckligt aktiva åldras huden som vanligt. Du kommer att få linjer, rynkor, pigmentfläckar och en hud som tenderar att bli torr och slapp.

8. Behandling som kan föryngra

Laser, peeling och nålbehandling är exempel på ytbehandlingar som kan göra huden fräschare.

– Det finns många olika typer av laser som stramar upp huden, förbättrar fina linjer och rynkor, reparerar solskadad hud samt avlägsnar brustna blodkärl och pigmentfläckar, säger Kinia Remaut.

En kemisk peeling tar bort hudens yttersta lager. Den snällare och mindre effektiva ytliga peelingen kan göras hemma. Med en nålbehandling, även känd som microneedling, görs små skador i huden med hjälp av fina nålar. Detta ökar bildandet av kollagen och elastin i huden.

Fillerinjektioner i huden används också för att föryngra huden. Det är en beprövad rynkbehandling som går ut på att man sprutar in små “kuddar” i huden så att huden höjs och rynkorna blir mindre framträdande. En välkänd biverkning är att kroppen reagerar på behandlingen med att bilda djupa inflammationer och ärr i vävnaden.

– Jag föredrar laser framför att injicera botox och fillers i huden. Jag tycker dessutom att det är vackert att åldras på ett naturligt sätt.

9. Åldras med värdighet

Vuxen hud kan vara lika varierad som yngre hud, men många tycker att det är jobbigt när huden börjar se äldre ut på grund av långsammare cellförnyelse, mer markerade pigmentfläckar och mindre produktion av kollagen och elastin som är hudens byggstenar. Med åren blir huden mer ojämn och linjer framträder tydligare.

– Huden åldras som ­kroppen i övrigt och att östrogennivåerna sjunker efter ­klimakteriet märks på hudkvaliteten, säger Anne Kathrine Hansen.

Men glöm inte att detta är ett helt naturligt förlopp som alla går igenom.

– Trenden är inte längre att vara rynkfri så länge som möjligt utan att åldras med värdighet.

Scroll to Top