Pernilla Månsson Colt: ”Jag känner mig så ”ofemtio” på nåt vis”

Pernilla Månsson Colt är en av Sveriges mest populära programledare och var senast aktuell med Nobelsändningarna och en stor intervju med drottning Silvia. Trots att hon har svårt att ta det lugnt har hon blivit bättre på att lyssna till varningsklockorna och säga stopp innan det är för sent.

Det är förkylningstider och rösten är lite “halvkraxig”, som hon säger. Men det stora varma skrattet är helt intakt och hörs ofta under intervjun.

För Pernilla Månsson Colt är väldigt bra på att få såväl intervjuaren som tv-tittaren att känna sig välkomnad. Hon känns direkt som en schyst och rolig kompis och just det är antagligen en av framgångsfaktorerna i hennes karriär.

Pernilla Månsson Colt

Ålder: Fyller 57 år den 23 december.
Bor: Hus i Klagshamn utanför Malmö.
Familj: Maken Stellan Colt, musiker, barnen Noel, 16, och Gabriel, 26 år. Två bonusbarn som bor i Saigon och Los Angeles.
Gör: Programledare, redaktör och producent.

När vi träffas är inspelningen av nästa års Antikrundan precis färdig och nu börjar det stora arbetet med att klippa ihop programmet. Pernilla är producent och kan avslöja att, jodå, det finns fortfarande fynd kvar där ute.

– Bland annat i Borlänge. Det blev nog min favoritöverraskning, säger hon. Precis före stängning kom det en man med några tavlor som han hade ärvt från sin bror. De var väldigt udda – och jättedyra! Från produktionen kom det ett samlat ”YES!”.

Att Antikrundan efter snart 35 år fortfarande är så populärt tror Pernilla beror på att det är vi ”vanliga” människor runt om i Sverige som står i centrum.

– Det finns en identifikation. Det kunde ju ha varit jag som hade den där grejen på vinden och plötsligt blev flera hundra tusen kronor rikare. Det händer ju.

Hur mycket har du själv på vinden?

– Haha, nej, tyvärr har jag inte själv några dolda skatter gömda, jag har kollat. Men förresten, vem vet …

Samma ”vanlisar” är också i fokus i Sveriges populäraste radioprogram. Sedan snart fem år tillbaka kan vi höra Pernilla Månsson Colt om lördagarna leda Ring så spelar vi i Sveriges Radio. (Hon turas om med flera programledare.) Helt otroligt nog har programmet funnits i över 50 år.

– Skulle någon sälja in programidén idag, hade det aldrig gått, säger Pernilla.

– Men vet du att det faktiskt är Europas mest avlyssnade radioprogram? Det har 1,7 miljoner lyssnare, inget radioprogram någon annanstans har de siffrorna. Så visst kan man fnissa åt att konceptet är gammalt men det är något fint i hela upplägget, säger Pernilla.

Pernilla var i direktsändning varje dag

Lägg dessutom till Trädgårdstider i SVT och podden med samma namn – och så en liten Nobelsändning på det. Kort sagt är Pernilla Månsson Colt inblandad i många av SVT:s och Sveriges Radios största succéer.

– Äsch, säger hon själv. Det är klart att jag är otroligt stolt och glad över att få jobba med de här programmen. Men det är ju inte direkt så att någon strör rosor och palmblad framför mig i tv-korridoren. Och det är väl en himla tur det, säger hon.

– Men ibland kan tanken faktiskt slå mig: ”Vem hade trott att lilla jag skulle komma ända hit?”

Pernilla föddes i Örebro och började ganska tidigt drömma om att jobba som journalist eller kommunikatör. Mamma jobbade på kontor och pappa var säljare. ”En spelevink som jag nog ärvt min humor ifrån.”

Hon pryade på Radio Örebro och kom tillbaka dit efter studier på kulturvetarlinjen. Men efter många år på radion kände Pernilla ändå att hon kanske skulle våga röra på sig lite. På den tiden hängde SVT och Sveriges Radio ihop, så i den gemensamma personaltidningen fanns en annons om att ungdomsredaktionen i Växjö sökte folk.

– Jag skickade in en video sista dagen på vinst och förlust. Jag fick jobbet och det blev ju världens bästa skola. Direktsändning varje dag mellan klockan 16 och 18. Allt kunde hända. Ibland gick strömmen, minns jag.

Länge drömde hon om att jobba med samhällsprogram och när hon som 29-åring fick leda Månsson och media blev de flesta glada för hennes skull. Utom kanske journalisten och författaren Jan Guillou, som tyckte att SVT var besatt av föryngring och att alla över 50 år tydligen var ”förbrukat gods”.

Pernilla fotograferades på Katrinetorp landeri, en oas i hemstaden Malmö.

Utbildade sig till producent

Samma år fick Pernilla också leda Melodifestivalen i tv och var det ingen som visste vem Pernilla Månsson var innan dess, så var det omöjligt att missa henne efter det.

– Jag tänkte att jag nog aldrig kommer att få frågan igen, så det är bäst att jag säger ja!

Men idag kan Pernilla i viss mån ge Jan Guillou rätt. Det fanns en tid i tv-branschen när allt skulle förnyas och gamla programledare snabbt blev passé. Pernilla kände av vindarna och beslöt sig för att utbilda sig till producent.

– Bäst att vara lite smart, tänkte jag. Man kommer säkert att tröttna på mig också.

Med facit i hand vet vi att det inte blev så, tvärtom har medieklimatet gått åt en större mångfald både när det gäller ålder, kön och etnicitet. Och Pernilla har mer att göra än någonsin.

– Jag är verkligen glad över att det inte blev som jag befarade. Ärligt talat kan jag säga att jag idag vid 56 års ålder är bättre på precis allt. På att lyssna, leda, driva … Jag är coolare och roligare. Möjligen är det svårare att hänga med i all ny tv-teknik.

Men att vara en omtyckt och populär programledare har också ett pris. År 2017 brakade Pernilla ihop. Hon började sova dåligt, tappade orken och låg till slut bara hemma och grät i flera dagar. ”Ett jävla skitår”, kallade hon det rakt ut på Instagram.

– Jag trodde att jag var en av de där som kunde leverera hur mycket som helst, men blev sjukskriven för utmattning på deltid.

Pernilla insåg snart att hon måste ta bort ett av alla projekt. Det blev Husdrömmar.

– Ja, tyvärr var jag tvungen att släppa det. Det var ett av de roligaste program jag någonsin gjort. Men jag kan i varje fall vara glad över att jag var med och lanserade arkitekten Gert Wingårdh i tv.

– Några tyckte han var för gammal men jag ville ha Gert!

Har varit gift med Stellan Colt sedan 1999

Men hur går det här med att ta det lugnare?

– Hm, det går väl sisådär erkänner jag. Än så länge har jag det under kontroll. Jag försöker planera in lugnare perioder. Men jag lärde mig också att det inte går att jobba mycket och samtidigt vara supersocial och ha ett högt tempo på helgerna.

Så hur ser en helg ut idag?

– Jag gör typ ingenting … Eller förresten … Vi har upptäckt fördelen med dagfester. Börja tidigt på dagen – och så är du hemma redan vid åtta och kan krypa upp framför tv:n.

Pernilla har också hittat viktiga nycklar för att må bra. Sömnen är högsta prioritet. Tidigare hade hon svårt att komma i säng, idag lägger hon sig vid 21.30-tiden för att få många timmars vila.

Dessutom tränar hon fyra gånger i veckan. Det är tidiga morgnar – redan vid sex–sju-tiden är Pernilla på gymmet.

– Morgnar är egentligen inte alls min grej men jag har en morgonpigg kompis som ser till att jag kommer iväg. Men efteråt är det härligt. Du är på jobbet 08.30 och är redan klar med dagens träning.

Är du orolig för att trilla dit igen?

– Nja, jag har några varningsklockor. Börjar jag bli vresig hemma eller får hjärtklappning – då är det dags att boka om i kalendern.

Hemma i huset i Klagshamn i Malmö väntar maken Stellan Colt och sonen Noel, 16 år. Äldste sonen Gabriel, 26, har flyttat hemifrån. Pernilla har också två äldre bonusbarn.

Pernilla och Stellan träffades för 27 år sedan och för Pernilla blev det en annan sorts hjärtklappning vid första ögonkastet.

– Stellan hade fått hoppa in som trummis i programmets husband och mitt första minne av honom är att han var otroligt glad, hade fräknar och fint lockigt hår.

Den gången var de upptagna på var sitt håll men kärleken var stark och snart blev de ett par, 1999 blev det bröllop.

Det är tio år mellan barnen. Vad finns det för fördelar?

– Bägge barnen fick chansen att vara totalt i fokus under en lång tid och Noel fick en bästa extra förälder. De har världens skönaste relation idag.

– Men det var ingen större plan från början. Första gången blev jag med barn snabbt. Sedan tänkte vi vänta tills vi hade bättre koll på läget, blivit fast anställda och så vidare. Men tiden rann iväg, snart var jag nästan 40 och vi insåg att det var dags att sätta igång om det skulle bli något mer barn.

Pernillas gråa hår har blivit en riktig snackis.

Slutade färga sitt gråa hår

Den som följer sociala medier vet att Pernilla idag också är känd för annat än att vara programledare och producent. Det handlar om två så disparata saker som chili och hår. Att Pernilla har slutat att färga håret har blivit en viral succé och hon har hyllats av modetidningar och mängder av kända kvinnor.

– Oj oj, mitt eviga hår … Under de senaste 15 åren har jag tillbringat två timmar varannan lördag med att färga håret. Det är så himla skönt att slippa det! Det är ju inte rimligt att lägga ner så mycket tid, pengar och kemikalier på en hårbotten.

– Men jag tycker fortfarande det är ovant att se mig själv i en spegel. Jag förknippar mig inte med det vita håret! Jag erkänner att jag har varit rädd för att jag skulle se äldre ut än vad jag är.

Idag känns det bra, understryker Pernilla, och tackar den pågående världstrenden med gråhåriga kändisar för stödet.

Men håret har varit i fokus förr.

Lagom till att hon skulle leda Melodifestivalen för många år sedan kom det fram att Pernilla led av alopeci, fläckvis håravfall.

– Det är en autoimmun sjukdom och den utlöstes när min pappa blev sjuk och hamnade på intensiven. Mitt hår var borta längs hela nacken från öra till öra och de fick sy in löshår när jag skulle vara på tv.

Sjukdomen var aktiv under flera år men försvann ungefär samtidigt som hon träffade sin man Stellan.

– Han brukar säga att det är tack vare honom. Men eftersom det är en jobbig sjukdom, så vill jag inte skoja bort det. Jag har faktiskt ingen aning om varför den försvann. Men sedan dess har det bara dykt upp en liten kal fläck då och då.

Pernilla om chili-klippet med Tareq Taylor

Så har vi då det berömda chili-klippet, idag ett av de mest klickade inslagen på hela SVT. Pernilla äter en extremt stark chili tillsammans med kollegan Tareq Taylor i Trädgårdstider och deras reaktion är fantastisk, ögonen tåras och de grimaserar vilt.

Men hur stark den egentligen var, får tv-tittarna inte riktigt veta. I verkligheten låg Pernilla och svettades i fosterställning, efter att hon slitit av sig nästan alla kläder. Till slut lyckades hon kräkas upp den.

– Det var fruktansvärt – jag hade ingen kontroll över något i kroppen kändes det som.

Trädgårdstider är också det ett av de mest sedda programmen, så jag antar att du ändå är glad över hur karriären blev?

– Jag är jättenöjd! Jag jobbar ju med lifestyle men lite åt faktahållet och att göra det på ett underhållande sätt är ta mig fan inte det enklaste.

Många tv-bolag brottas med framtiden och lägger ner stora program, men Pernilla menar att det nog dröjer innan till exempel Antikrundan drabbas.

– Nu killgissar jag lite. Men jag tror att i en orolig värld behöver vi trygga program, lite som en snuttefilt.

Istället grubblar hon över hur länge hon ska fortsätta arbeta.

– Det känns väldigt konstigt att prata om pension. Jag känner mig så ”ofemtio” på nåt vis.

– Både Stellan och jag har roliga jobb och vi har inte hamnat i att någon är trött, sjuk eller har ont. Vi ser oss nog som glada medelålders människor som tror att vi ska kunna hålla på i 20 år till!

Scroll to Top