Axel Pilebys ord om dottern: ”Jag måste lära mig att släppa lite”

Programledaren Axel Pileby i Efter fem på TV4 har alltid prioriterat jobbet högt. Det tar tid att alltid vara påläst och i kombination med höga krav på sig själv har det ibland nästan gått överstyr. Tur då att lilla Lärke kom och fick Axel på andra tankar.

Vi träffas i Vasaparken i Stockholm. Han bor i krokarna och 2-åriga dottern Lärke har smittat honom med en lätt förkylning. Han ursäktar sin en minuts försening med att han somnat en stund tillsammans med dottern.

– Puh, jag är imponerad av alla som har flera barn. Jag tycker det är fullt upp med ett …

Med sitt smittande goda humör och sin genuina skånska är 36-årige Axel Pileby idag en av TV4:s mest profilerade programledare. Vi kan se honom tre gånger i veckan i direktsända Efter fem, ofta med Tilde de Paula Eby vid sin sida.

”Jag känner igen dig”, kommenterar snart en förbipasserande under intervjun. Hon blir nöjd när hon lyckas placera in Axel i TV4-rutan.

Programmet har blivit en stor framgång med flera hundra tusen tittare och tycks ha hittat den där perfekta mixen av nyheter. I Efter fem går det att blanda både högt och lågt – rapporter om kriget i Ukraina med nyupptäcka skånska dinosaurier, ”Skåne-saurus” …

Axel har varit med sedan starten 2019 och stortrivs.

Axel Pileby

Ålder: 36 år.
Familj: Sambon Felicia, som jobbar som inköpare, och dottern Lärke, 2.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Gör: Journalist. Började på Trelleborgs Allehanda. Var på Expressens sportredaktion innan han anställdes på TV4.
Aktuell: Som en av programledarna för Efter fem, TV4:s aktualitetsprogram. Axel är i sändning torsdag, fredag och söndag.

Blir du ofta igenkänd?
– Visst kan jag bli det och det händer – kanske särskilt på krogen – att folk vill snacka. Men annars är det ju inte direkt så att jag behöver gå runt med solglasögon på stan. Jag känner mig inte som en ”kändis”.

Nej, målet var och är knappast att få skriva autografer på stan. Axel hade en tydlig dröm som barn och då handlade det om sport. Inte om att bli fotbollsproffs som de flesta småkillar, utan idolerna hette istället Arne Hegerfors, Jane Björck och Lasse Granqvist. Just det. För Axel fanns det nämligen bara ett yrke i framtiden, sportkommentator.

– Vi var ett gäng grabbar som sprang runt och kommenterade allt vi såg, säger Axel. Vi försökte härma våra idolers röster så gott det gick.

– Idag känns det helt otroligt att jag är kollega med några av dem. Att jag får hänga med dem som jag vuxit upp med och sett upp till!

Tillsammans med Tilde de Paula Eby utgör Axel Pileby ett radarpar i Efter fem på TV4. Foto: Pär Bäckstrand/TV4

Ringde TV4 och erbjöd sina tjänster

Efter skolan flyttade Axel till Stockholm och gick journalisthögskolan. Sin praktik gjorde han på sporten på Expressen som erbjöd honom fast jobb efter examen.

Det blev inledningen på några nyttiga och roliga läroår. På 2010-talet slog webb-tv igenom och det passade Axel perfekt.

– Vi fick göra lite vad vi ville eftersom det var så nytt. Vi bara körde på. Kanske skulle vi ha haft någon som stoppade oss ibland … Men när det var som bäst blev det både rolig, lekfull och bra tv.

Ett typiskt inslag kunde till exempel vara att ge skidåkaren Petter Northug en svensk medalj, eftersom han inte lyckades ta en enda för Norge.

– Han tog det bra, han är en skön kille, men just så ville vi vara, lite spetsiga, men ändå med hjärta.


LÄS ÄVEN: Måns Zelmerlöws sorg efter missfallen: ”Vi frågade oss om det verkligen var värt det”


Förutom OS i Sotji blev det flera andra stora mästerskap för Expressens tv-kanal, bland annat VM i fotboll i Brasilien.

Allt låter ju som ett drömjobb för en sportnörd men ändå hade något satt igång att gnaga i Axel. Han började känna att han stod och stampade lite. Hur skulle han kunna utvecklas? Bli bättre? Så han lyfte luren och gjorde något som fortfarande kan förvåna honom. Han ringde till TV4 och erbjöd sina tjänster. ”Jag tror jag skulle passa bra hos er.”

– Det är egentligen inte min stil, för jag är ingen kaxig typ men så här i efterhand får jag väl säga att det var rätt framåt.

TV4 erbjöd honom en projektanställning och Axel sa upp sitt fasta jobb på Expressen.

– Det var såklart en risk jag tog men jag kände ändå att TV4 hade en plan och att det kunde bli bra.

Lilla Lärke har blivit den viktigaste personen i Axels liv. (Bild från Instagram)

Programledare i Efter fem sedan 2019

Känslan var rätt. Snart tog han hand om sporten i Nyhetsmorgon, skötte sportsnackisarna och arbetade sig stegvis fram till dagens jobb. År 2019 blev han erbjuden att bli en av programledarna för nya satsningen Efter fem med bland andra Tilde de Paula Eby, Anna Brolin och Henrik Alsterdal.

– I början kände jag mig verkligen som Bambi på hal is. Jag hade ju full koll på sportens värld men nu gällde det att börja plugga in alla nyheterna, vad som hände i Sverige och världen.

– Det kändes otroligt tryggt att ha Tilde vid min sida. Hon är verkligen en av de bästa – kanske den bästa – programledaren. Jag har lärt mig så mycket av henne.

Fortfarande gäller det att vara ständigt uppdaterad på nyhetsläget och Axel erkänner att det kanske blir lite för mycket arbete ibland. Radions P1 när han vaknar, Nyhetsmorgon förstås, senaste nytt i alla tv-kanalerna och Efter fem när han inte jobbar själv. Och så måste han läsa gästernas böcker, lyssna på deras poddar, följa deras flöden inför deras medverkan.

– Jo, min sambo Felicia kan tycka att jag hänger lite för mycket vid telefonen. Och hon har helt rätt! Jag ska bli bättre och släppa den åtminstone några timmar varje kväll …


LÄS ÄVEN: Camilla Läckberg om oron: “För första gången i mitt liv är jag rädd”


Det finns dessutom en person till som pockar på uppmärksamhet, 2-åriga dottern Lärke har förutom glädje och lycka, bidragit till många nya perspektiv. Att få barn ger verkligen en dimension till i livet, menar Axel.

– Att få barn hjälper. Du inser att allt inte kretsar kring dig själv längre, du är inte jordens viktigaste människa. Det är lätt att bli ego i den här branschen.

Tidigare kunde han ägna dagar åt att älta att han, i sina egna ögon, inte varit tillräckligt bra i en sändning.

– Det handlade inte om att jag sa fel, eller råkade snubbla – det kunde jag skoja bort. Men om jag var missnöjd med min insats …

– Idag kan jag släppa det mycket fortare.

Axel och hans sambo Felicia Jartén på bröllop för ett år sedan. (Bild från Instagram)

Axel Pileby: “Inte en chans att jag gifter mig”

För Axel har arbetet alltid varit högt prioriterat och han erkänner att det fortfarande är en utmaning att hinna med både familj och jobb.

– Jag hoppas att jag kommer bli bättre på det, det är något jag hela tiden jobbar på. Jag inser ju att det finns någonting annat som är betydligt viktigare.

Lärkes mamma Felicia spanade Axel först in i den lokala mataffären. De bodde i samma kvarter och Axel noterade genast hennes ”otroliga utstrålning”.

– Jag vågade inte gå fram i affären såklart men när vi senare sågs på krogen så tog jag mod till mig.

Vad föll du för hos Felicia?
– Felicia är så mycket som jag drömmer om att vara, hon har så många egenskaper som jag önskar att jag hade. Hon är lugn, inte ett dugg nojig – cool helt enkelt.

Tvärtemot hur han själv är, säger han.

– Jag är en känslomänniska som lätt hetsar upp mig över saker och ting.

Som när Lärke äter yoghurt med hela ansiktet?
– Ja! Jag fick en bild där Lärke smorde in sig med yoghurt som det vore solkräm … Skulle aldrig hänt under min ”watch”.

– Men jag måste lära mig att släppa lite, inser jag, säger han med en liten suck. Nu sitter Lärke på förskolan och ropar att hon vill bli avtorkad så fort hon är lite kladdig …

Blir det något bröllop då?
– Haha. Jag tror det skulle uppskattas om jag friade. I någon intervju råkade jag säga något i stil med ”inte en chans att jag gifter mig”. Då fick jag lite onda blickar hemma.

– Vi får väl se om jag överraskar. Jag stänger inga dörrar, som man brukar säga …


LÄS ÄVEN: Micael Bindefeld: “Att bli pappa är det absolut största som hänt mig”


Bestämde dotterns namn tidigt

Det ovanliga namnet Lärke har Axel gillat ända sedan han såg en dansk tv-serie för många år sedan.

– Vilket fint namn tänkte jag då. Om jag någonsin får en dotter ska hon döpas till det. Som tur var hittade jag en tjej som jag älskar och som gick med på det!

Sedan avslöjar Axel att han både är och alltid har varit ett stort fan av Danmark.

– Nu kanske jag blir skickad ur landet. Men jag älskar Danmark. Det finns inget vackrare än det danska språket.

Nu skojar du?
– Nej, den danska språkmelodin är magisk.

Han kan inte exakt förklara hur Danmarks-kärleken uppstod, förutom att han växte upp med såväl dansk som svensk tv och med mycket dansk sport.

Så vem hejar du på när Danmark möter Sverige i fotboll?
Han skruvar lite på sig.

– Låt oss säga 50/50. Lika mycket på båda lagen.

Fyra år har det blivit på Efter fem och frågan är om det börjat klia lite i Axel igen att göra något nytt?

– Egentligen inte, eftersom jag trivs så jättebra. Men det är klart att det någon gång skulle vara roligt att leda ett större underhållningsprogram till exempel.

– Samtidigt försöker jag lära mig att ha tålamod. Jag är ju ännu hyfsat ung och har massor av år framför mig.

Axel säger att han vill bli bättre på att njuta av nuet och tänka ”fan vad bra jag har det” och vara tacksam.

– Jag ska inte vara så ”hied”, som vi säger i Skåne.

Axel drömmer om att någon gång få leda ett större underhållningsprogram.

Blev magsjuk under direktsändningen

Ni verkar ha det roligt i studion när ni sänder. Vad är det knäppaste som har hänt?

– Oj, det känns som att det händer grejer hela tiden. Vi har ju mycket allvar och hårda nyheter i programmet, så jag tror det är viktigt att få sig ett skratt ibland också.

– Folk brukar ofta påminna mig om när jag tvingades äta ost i direktsändning för några år sedan. Jag har väldigt svårt för ost – lukten, konsistensen, smaken. Edward Blom skulle lära mig att börja tycka om det och menade att jag behövde testa minst 14 gånger.

– Om man ser det där klippet så inser man snabbt att det stannade vid ett försök för mig … Eller två försök kan man säga – första och sista, haha.

Och det värsta?
– Det var nog när jag blev magsjuk. Som tur var skickade redaktören hem mig i en paus under sändningen. Jag hann precis innanför dörren innan magsjukan bröt ut.

– Efter det är jag lite nojig. Så fort jag hör att någon har ont i magen börjar jag känna mig illamående.

Han skulle inte kalla sig hypokondrisk men …

– Jag känner efter rätt mycket hur jag mår, på så sätt kanske jag är en jobbig person att leva med. Eller på många sätt kanske, skrattar han.


LÄS ÄVEN: Görel Crona om skilsmässan: “Kommer alltid kännas som ett misslyckande”


“Jag går inte runt och tror att alla älskar mig”

Kanske kan Axel ändå ha visst fog för en viss nojighet. För några år sedan hamnade han nämligen mitt i en blodig historia, så känsliga läsare varnas.

Efter en operation av en ofarlig knöl i halsen, gick såret upp. Trots försök att äta bloddämpande isglassar slutade det inte blöda, tvärtom. Glass på glass, men bara mer och mer blod som Axel kräktes upp. Paniken närmade sig. Till slut ringde en desperat son till sin mamma (såklart man gör!) som jobbat som sjuksköterska. Hon ringde ambulans.

– Jag fick hjälp på sjukhuset och det slutade bra.

– Men det sjukaste med historien är att jag hade en kompis boende hos mig och jag bara tänkte: ”Herregud, vad ska han tro när han kommer hem till ett helt nedblodad badrum?” Som tur var hann jag skicka ett sms och förklara.

Att vara känd från tv får förstås vissa konsekvenser. Att vara omtyckt av alla går inte, det har Axel också insett.

– Jag går definitivt inte runt och tror att alla älskar mig men jag har inte särskilt många nättroll efter mig. De kan kommentera min skånska eller min frisyr men det bryr jag mig inte om.

– Särskilt inte när jag får ta del av vad kvinnor i den här branschen utsätts för i form av olika kommentarer. Då vore det magstarkt att beklaga sig. De kan få de mest fruktansvärda saker skickade till sig.

Till sist måste jag ändå fråga om dina tatueringar. Vem är det på armen?
– Det är Muhammad Ali. Han var väldigt häftig både i ringen och utanför. Jag gillar karaktärer som vågar ta plats och säga att de är bäst.

Det visar sig snart att han har gott om tatueringar på kroppen. ”En hel del gamla ungdomssynder.”

– Här på armen är min familjs olika födelsedatum, säger han och pekar. Och så har jag Percy Nilegård här, en annan karaktär som jag gillar. Han är underbar.

Vad säger mamma?
– Hon var väl inte helt förtjust men har förlikat sig. Jag har några hyllningar till henne också.


LÄS ÄVEN: Sofia Helin om oron för barnen: “Inte en skön känsla på något vis”


Scroll to Top